23.6.11

Στα 172 δισ. οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας έως το 2014

Διαπραγματεύσεις στην Ευρωζώνη για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο στήριξης

Στο ιλιγγιώδες ποσό των 172 δισ. ευρώ, που αποτελεί τις ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας από αυτόν τον μήνα έως και τον Ιούνιο του 2014, «σκοντάφτει» η εξεύρεση λύσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Την ίδια ώρα, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης -με πρώτη αυτή της Γερμανίας- ξεκινούν τις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία των χωρών τους, ώστε να καθοριστούν οι λεπτομέρειες της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην εξεύρεση του παραπάνω ποσού.
Τα κεφάλαια που θα πρέπει να εξασφαλιστούν για την Ελλάδα την επόμενη τριετία είναι τεράστια και αυτός είναι ο βασικότερος λόγος για τον οποίο η Ευρωζώνη δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να καταλήξει σε συμφωνία για το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Μάλιστα, η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Αγκελα Μέρκελ κατέστησε σαφές χθες ότι στη Σύνοδο Κορυφής (σήμερα και αύριο) δεν θα ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις για την Ελλάδα.
Από τα στοιχεία που έχει ήδη επεξεργαστεί η τρόικα και κυρίως η Κομισιόν, η Ελλάδα θα χρειαστεί από τώρα έως τον Ιούνιο του 2014 το ποσό των 172 δισ. ευρώ για να συνεχίσει να αποπληρώνει τα δάνεια που έχει πάρει και για να χρηματοδοτεί το έλλειμμα και άλλες ανάγκες του Δημοσίου. Εξ αυτών:
-96 δισ. ευρώ αφορούν αποπληρωμή ομολόγων, αλλά και δανείων που έχει λάβει η χώρα από το ΔΝΤ.
-38 δισ. ευρώ έχουν να κάνουν με την κάλυψη του ελλείμματος.
-38 δισ. ευρώ αφορούν ανάγκες και υποχρεώσεις του Δημοσίου, όπως η δημιουργία αποθεματικού στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η εξυπηρέτηση των εντόκων γραμματίων, η ενίσχυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η κάλυψη διαφόρων υποχρεώσεων του κράτους, η αποπληρωμή των χρεών των φορέων της γενικής κυβέρνησης που εντάχθηκαν προσφάτως κ. λπ.
Το ζητούμενο είναι αυτή τη στιγμή το πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες αυτές που ξεπερνούν τα 170 δισ. ευρώ μέσα στην ερχόμενη τριετία. Οπως αναφέρουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, από το ποσό των συνολικών αναγκών θα πρέπει να αφαιρεθούν τα κεφάλαια που προβλέπονται στον υφιστάμενο μηχανισμό στήριξης και είναι προγραμματισμένο έτσι κι αλλιώς να παρασχεθούν έως τα μέσα του 2013 (ανέρχονται σε 57 δισ. ευρώ), καθώς και τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις (εκτιμώνται σε 28 δισ. ευρώ έως τα μέσα του 2014).
Το ποσό που απομένει φτάνει στα 87 δισ. ευρώ και θα αφορά τα νέα δάνεια και τη συμμετοχή των ιδιωτών. Οπως γίνεται αντιληπτό, όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα τόσο μικρότερο θα είναι το νέο «πακέτο» δανείων που θα πρέπει να παράσχει η Ευρωζώνη στην Ελλάδα. Εάν δεν εξασφαλιστεί μία μεγάλη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, τότε οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος των 87 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι μία ακόμα αβεβαιότητα στο νέο πακέτο στήριξης είναι και η εισροή των 28 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις, καθώς εάν δεν υλοποιηθεί ο στόχος θα πρέπει να καλυφθούν τα κεφάλαια αυτά είτε από τον ιδιωτικό τομέα είτε από νέα δάνεια.
Βέβαια, στην περίπτωση που η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είναι μεγάλη, τότε οι επιπτώσεις στις τράπεζες της Ευρωζώνης -και ιδίως στις ελληνικές- θα είναι σημαντικές και οι κυβερνήσεις θα πρέπει ούτως ή άλλως να καλύψουν την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών τους με νέα δάνεια, ώστε να μη χρεοκοπήσουν.
Δεν είναι τυχαίο ότι η κ. Μέρκελ δήλωσε χθες πως μόνο λίγες χώρες της Ε. Ε. υποστηρίζουν ακόμα και την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών, ενώ εκτίμησε πως το αναγκαστικό «κούρεμα» (haircut) των ελληνικών ομολόγων θα οδηγούσε και άλλες χώρες της Ε. Ε. στον προσωρινό μηχανισμό στήριξης της Ευρώπης (EFSF). «Τότε θα έχουμε μία κατάσταση όπου και άλλες χώρες, όχι η Γερμανία, δεν θα μπορούν να αναχρηματοδοτήσουν τις τράπεζές τους χωρίς να γίνουν στόχος των αγορών» ανέφερε και πρόσθεσε πως «τότε θα πυροδοτήσουμε μετάδοση της κρίσης στην Ευρώπη και δεν θέλω να φέρω την ευθύνη για κάτι τέτοιο».
Στο πλαίσιο αυτό, η Γερμανίδα καγκελάριος υποστήριξε ότι η συμμετοχή των ιδιωτών θα πρέπει να είναι «εθελοντική, σημαντική και μετρήσιμη». Ταυτόχρονα, όμως, έδειξε ότι θα πρέπει να υπάρχει συναίνεση για το μοντέλο που θα ακολουθηθεί, σημειώνοντας πως «δεν είναι εφικτό να ζητηθεί από τον ιδιωτικό τομέα να συμμετάσχει εάν δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_103_23/06/2011_446706

_________________________________________________

Το ανωτέρω μαθηματικό πρόβλημα ΔΕΝ περιλαμβάνει τις τράπεζες και τη χρηματοδότησή της - μήπως υποθέτει κάποιος ότι εάν λυθεί το θέμα του δημοσίου αυτόματα οι τράπεζες θα βγουν στη γύρα και θα μαζέψουν;
χααχχααχαχαχαχχαχαχαχαχαχα!

1 comment:

Vasilisg said...

ΤΧΣ για τις τραπεζάρες, ESM για το δημόσιο, και όλοι εμείς στο γύψο. Μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι θα "δουλεύουν" και θα αμοίβονται με δεν ξέρω τι....