5.6.11

Μην παρακολουθείτε τον δομικό πληθωρισμό

Ο γενικός είναι πιο αξιόπιστη βάση για τιμές καταναλωτή - επιτόκια, λέει ο Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι
Reuters
Μια νέα αντίληψη επιχειρεί να εισαγάγει στη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, μέλος του διοικητικού της συμβουλίου και επιφανής οικονομολόγος της. Σε σχόλιό του στην εφημερίδα Financial Times, ο Ιταλός οικονομολόγος υποστηρίζει πως ο γενικός και όχι ο δομικός πληθωρισμός είναι πιο αξιόπιστη βάση για τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό και τα επίπεδα των επιτοκίων. Τα επιτόκια του ευρώ αναμένεται, πάντως, να αυξηθούν περαιτέρω τον Ιούλιο παρά την πρόσφατη επιβράδυνση του πληθωρισμού.
Σύμφωνα με τον κ. Σμάγκι, είναι παρωχημένη η αντίληψη πως ο δομικός πληθωρισμός, από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, αποτελεί την πυξίδα για τις εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών. Για να ισχύει αυτό, υποστηρίζει, πρέπει οι αποκλίσεις στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων να είναι παροδικές και να μην διαφέρουν πολύ από τις υπόλοιπες τιμές. Οπως επισημαίνει, στη διάρκεια των δεκαετιών 1980 και 1990 ο δομικός πληθωρισμός πληρούσε όντως αυτές τις προϋποθέσεις. Από το 1999, όμως, μπήκε σε ανοδική πορεία ο παγκόσμιος δείκτης των τιμών της ενέργειας και των πρώτων υλών και έκτοτε έχει σχεδόν διπλασιασθεί, όπως, άλλωστε, και εκείνος των τιμών των τροφίμων. Ο κ. Σμάγκι καταλήγει στο συμπέρασμα πως την τελευταία δεκαετία τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στις ΗΠΑ ο συνολικός πληθωρισμός αποτελεί το βαρόμετρο και συνιστά στις κεντρικές τράπεζες να βασίζουν εφεξής σε αυτόν τις αποφάσεις τους για τη νομισματική τους πολιτική.
Σε ό,τι αφορά την ΕΚΤ, πάντως, αναμένεται να εφαρμόσει περιοριστική νομισματική πολιτική παρά την επιβράδυνση που σημείωσε τον Μάιο ο πληθωρισμός στο 2,7% από το 2,8% του Απριλίου. Εκτιμάται πως θα προχωρήσει τον Ιούλιο σε αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης και πιθανώς σε μια ακόμη ισόποση το φθινόπωρο. Η Τράπεζα της Αγγλίας, αντίθετα, αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια της στερλίνας αμετάβλητα στο ιστορικό χαμηλό του 0,5% μέχρι το δ΄ τρίμηνο μολονότι ο πληθωρισμός έφθασε τον Απρίλιο στο 4,5% σε ετήσια βάση.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_03/06/2011_444352

No comments: