2.6.11

Στους ορυκτούς πόρους συνεργάζονται Γερμανία - Αυστραλία

Associated Press
Συμφωνία συνεργασίας στους ορυκτούς πόρους υπέγραψε η Γερμανία με την Αυστραλία χθες, λίγες ημέρες αφότου η κορυφαία οικονομία της Ευρωζώνης δεσμεύθηκε ότι θα κλείσει τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της έως το 2022. Ο υπουργός Εξωτερικών της, Γκίντο Βεστερβέλε, υπέγραψε τη συμφωνία στο πλαίσιο της πρώτης επίσκεψής του στην Αυστραλία, που είναι η υπ’ αριθμόν 1 εξαγωγός λιθάνθρακα στον κόσμο. Διευκρίνισε, παρ’ όλα αυτά, ότι η χώρα του δεν σχεδιάζει να αντικαταστήσει με λιθάνθρακα και φυσικό αέριο την πυρηνική ενέργεια για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της.
Βάσει της συμφωνίας, οι δύο χώρες θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους στους κλάδους ορυκτών πόρων και ενέργειας με επενδύσεις και συνεργασία στην έρευνα και την ανάπτυξη. Η συμφωνία δεν διευκρινίζει τους τύπους ενέργειας στους οποίους θα συνεργαστούν. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι η Γερμανία επένδυσε 75 εκατ. δολ. Αυστραλίας (81 εκατ. δολ. ΗΠΑ) σε έρευνα και ανάπτυξη στον μεταλλευτικό κλάδο της Αυστραλίας το οικονομικό έτος 2009–10. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας, Κέβιν Ρουντ, η Γερμανία, ως τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, είναι σημαντικός εταίρος για την προώθηση των ελεύθερων αγορών ενέργειας και φυσικών πόρων, καθώς και σημαντικός δυνάμει εταίρος για τον αντίστοιχο κλάδο της χώρας του.
Οπως τόνισε πάντως ο κ. Βεστερβέλε, «θέλουμε να δώσουμε τέλος στη χρήση πυρηνικής ενέργειας – να την αντικαταστήσουμε όχι με ορυκτά καύσιμα, αλλά με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Γερμανία είναι παγκόσμια ηγέτις στην τεχνολογία ΑΠΕ και αναγνωρίζει πως η Αυστραλία έχει «σαφή δέσμευση ως προς την ανανεώσιμη ενέργεια». Η χώρα, βέβαια, έχει μια από τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο σε ό,τι αφορά την κατά κεφαλήν παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου, λόγω της μεγάλης εξάρτησής της από τα άφθονα αποθέματα φθηνού λιθάνθρακα που χρησιμοποιεί. Ωστόσο, το 2009 ενέκρινε νόμο, βάσει του οποίου το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας θα παράγεται από τις ΑΠΕ μέχρι το 2020, έναντι 8% εκείνη την εποχή.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_02/06/2011_444222

No comments: