17.6.11

Η τρόικα επισπεύδει την πέμπτη δόση

Υπό τον φόβο ενός «ξαφνικού θανάτου» της Ελλάδας εξαιτίας της ανεπαρκούς ρευστότητας του κράτους, Ευρωζώνη και ΔΝΤ προωθούν το ταχύτερο δυνατόν την εκταμίευση της επόμενης -πέμπτης- δόσης του δανείου από τον μηχανισμό στήριξης. Ωστόσο, η πολιτική αβεβαιότητα που συνεχίζει να εντείνεται, οδηγεί την τρόικα στο να καταρτίζει σενάρια για την επόμενη μέρα, λαμβάνοντας υπόψη πλέον και το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών και περιλαμβάνοντας στον σχεδιασμό της ακόμα και μία «τύπου Πορτογαλίας» συμφωνία μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων.
Σήμερα συνεδριάζει η προπαρασκευαστική επιτροπή του Eurogroup (EFC) για να συζητηθεί το πότε θα ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ύψους 15 δισ. ευρώ. Η σχετική απόφαση ενδέχεται να υιοθετηθεί ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο, δεδομένου ότι την Κυριακή συνεδριάζει το Eurogroup. Δεν αποκλείεται, όμως, να ληφθεί και λίγο αργότερα, αναλόγως με τις πολιτικές εξελίξεις, αφού και η Ευρωζώνη θα πρέπει να ξέρει με ποιον εκπρόσωπο της Ελλάδας συνομιλεί.
«Δεν προλαβαίνουμε»Αναφορικά με το νέο πακέτο οικονομικής στήριξης, μιλώντας στην «Κ» Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, υποστήριξε ότι οι νομικές λεπτομέρειες και το πλήρες κείμενο του Μνημονίου ΙΙ που θα περιγράφει τους όρους με τους οποίους θα πρέπει να συμμορφωθεί η ελληνική κυβέρνηση και το κυριότερο τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο χρηματοδοτικό πακέτο «δεν είναι δυνατόν να είναι έτοιμο μέχρι τις αρχές Ιουλίου. Δεν είναι ζήτημα αναβολής, απλώς δεν προλαβαίνουμε».
Σύμφωνα με την εκτίμησή του, το νέο Μνημόνιο θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο πριν από την καταβολή της μεθεπόμενης δόσης του ελληνικού δανείου. «Το σημαντικό είναι ότι θα έχει προηγηθεί πολιτική συμφωνία που θα επιτρέψει την καταβολή της πέμπτης δόσης», συμπλήρωσε.
Αυτή τη στιγμή η τρόικα επεξεργάζεται δύο βασικά σενάρια:
1. Εφόσον δεν προκηρυχθούν εκλογές, τότε το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι η Ευρωζώνη να εγκρίνει την εκταμίευση της 5ης δόσης -πιθανότατα την ερχόμενη Κυριακή- λαμβάνοντας υπόψη μόνο την έκθεση της τρόικας. Δηλαδή, δεν θα περιμένει η Ευρωζώνη την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Παράλληλα, η σύνοδος κορυφής θα αναλάβει πολιτική δέσμευση για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας τον επόμενο χρόνο, ώστε να μπορέσει το ΔΝΤ να εκταμιεύσει την επόμενη δόση.
2. Στην περίπτωση που προκηρυχθούν εκλογές, τότε η τρόικα θα εξαρτήσει την καταβολή της ερχόμενης δόσης από μία «τύπου Πορτογαλίας» συμφωνία. Δηλαδή, θα ζητηθεί από τα δύο μεγάλα κόμματα της Ελλάδας να δεσμευτούν εγγράφως ότι θα λάβουν τα μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ζητηθεί να συμφωνήσουν στο εύρος των μέτρων και όχι στην εξειδίκευσή τους, αφήνοντας με τον τρόπο αυτό περιθώριο κάποιας διαπραγμάτευσης που ζητάει η Ν. Δ. Σε κάθε περίπτωση, όμως, βάση θα πρέπει να είναι ότι τα νέα μέτρα θα φτάνουν στα 28 δισ. ευρώ από σήμερα έως το 2015.
Πάντως, χθες, ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος, κ. Ολι Ρεν, υποστήριξε πως «είμαι αισιόδοξος πως την επόμενη Κυριακή το Eurogroup θα μπορέσει να αποφασίσει για την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου για την Ελλάδα, που θα γίνει στις αρχές Ιουλίου και εκτιμώ ότι θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση που εκκρεμεί σε συμφωνία με το ΔΝΤ».
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, κ. Καρολάιν Ατκινσον, δήλωσε χθες ότι «είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, εάν υιοθετηθεί η πολιτική των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνηθεί με τις ελληνικές αρχές». Παράλληλα, επισήμανε πως υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και αναμένει θετική κατάληξη στο ερχόμενο Eurogroup, ενώ συμπλήρωσε ότι οποιοδήποτε πρόγραμμα προκύψει θα υπόκειται στην έγκριση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ.
Ωστόσο, το ΔΝΤ θέτει ως βασικό όρο την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την εκταμίευση της δόσης. Ομως, εάν όλα κυλήσουν ομαλά και δεν υπάρξουν πολιτικές ανατροπές, τότε το Μεσοπρόθεσμο θα έχει ψηφιστεί έως τις 30 Ιουνίου. Το ΔΝΤ χρειάζεται περίπου 3 μέρες για να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης και να παράσχει τα κεφάλαια, οπότε θεωρητικά δεν θα υπάρξει χρονικό πρόβλημα.
Πέραν αυτών, για το νέο πακέτο στήριξης φαίνεται πως η Ευρωζώνη είναι ακόμα διχασμένη. Αν και η Γερμανία επιμένει στο ότι οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν τον Σεπτέμβριο, υπάρχουν πλέον αρκετές «φωνές» που θέλουν το ζήτημα να «κλείσει» τον Ιούλιο. Μέσα στο κλίμα αυτό, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η χθεσινή δήλωση του κ. Ν. Γουέλινγκ, μέλους του Δ. Σ. της ΕΚΤ και κεντρικού τραπεζίτη της Ολλανδίας, περί διπλασιασμού των κονδυλίων του μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης (EFSF) στο 1,5 τρισ. ευρώ. Ο ίδιος υποστήριξε πως αυτό πρέπει να γίνει δεδομένου ότι το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα εμπεριέχει τόσες πολλές «αβεβαιότητες» και κινδύνους, που καθιστούν απαραίτητο τον διπλασιασμό του μηχανισμού στήριξης, λαμβάνοντας υπόψη και τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
Ο Λευκός ΟίκοςΤην αναγκαιότητα να συνεχίσει η Ελλάδα τις μεταρρυθμίσεις και τα δημοσιονομικά μέτρα που έχει συμφωνήσει με την τρόικα υπογράμμισε εξάλλου, χθες, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. «Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και τις εξελίξεις στην Ελλάδα και βρισκόμαστε σε συχνή επικοινωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας» δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Τζέι Κάρνεϊ, ο οποίος πρόσθεσε: «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι έχουν την ικανότητα να αντιμετωπίσουν το ζήτημα και θα το πράξουν». Ο εκπρόσωπος κατέληξε τονίζοντας ότι «μέχρι τώρα η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο σε ό, τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, αλλά έχει σημασία να συνεχίσει η ελληνική κυβέρνηση με τα δημοσιονομικά μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που συζητούνται συχνά με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_17/06/2011_446023

No comments: