17.6.11

Ανακατανομή εξουσίας και «χρυσή εφεδρεία»

Από την ελαφρά «οικουμενική'» οπερέτα της Τετάρτης, περάσαμε το πρωί της Πέμπτης στο «δράμα'» των βουλευτών και το απόγευμα ζήσαμε τον  «θρίαμβο» του θεάτρου του παραλόγου.

Η ελληνική πολιτική σκηνή παράγει αυτές τις μέρες όλα τα είδη θεάτρου και μπορεί να πει κανείς Οτι τείνει να ξεπεράσει και τους πλέον ευφάνταστους θεατρικούς συγγραφείς.

Η αλληλουχία των πολιτικών γεγονότων του τελευταίου 48ώρου είναι συναρπαστική, αποτέλεσμα προφανώς του μεγέθους της πολυσήμαντης οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης.

Είναι το διακύβευμα τόσο βαρύ και οι ελλοχεύοντες κίνδυνοι τόσο καταλυτικοί που οι διαθέσεις, οι συμπεριφορές και οι ισορροπίες μεταβάλλονται με εξαιρετική ταχύτητα.

Πρώτα ήταν η πίεση των λαϊκών κινητοποιήσεων που επηρέασε τα πράγματα και ανάγκασε τον κ. Παπανδρέου να συζητάει με τον κ. Σαμαρά το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας, αποποιούμενος κι αυτό ακόμη το πρωθυπουργικό αξίωμα. Και όταν η συγκρότησή της απεδείχθη προβληματική αναιρέθηκε και επιχειρήθηκε η υποκατάστασή της από ένα ανασχηματισμό. Το συγκεκριμένο εκκρεμές, αυτή η πρωτοφανής ταλάντευση όμως εξόργισε τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και παρ' ολίγον να διαλύσει την κυβερνητική παράταξη.

Υπό το βάρος του μεγάλου κινδύνου ο κ. Παπανδρέου δέχθηκε, όπως φαίνεται, να εκχωρήσει τμήματα εξουσίας και ισχύ σε δελφίνους και ανθυποδελφίνους και αποδέχθηκε μια νέα ισορροπία στο κόμμα του. Από το μεσημέρι μέχρι τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας εξελίχθηκε ένα παζάρι ανακατανομής εξουσίας στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ, το οποίο κατέληξε στον ''θρίαμβο'' της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου όλοι οι Έλληνες έκπληκτοι είδαν τους μέχρι πριν λίγες ώρες επικριτικούς βουλευτές να καταχειροκροτούν τον κ. Παπανδρέου.

Πράγμα που θα φανεί στον ανασχηματισμό. Η νέα κυβέρνηση Παπανδρέου δεν θα έχει τους κηπουρούς, τα χαρτοφυλάκια θα ανακατανέμονται μεταξύ των παλαιότερων στελεχών, ο κ. Βενιζέλος θα έχει κεντρικό ρόλο και θα προσδοκά στην κατάλληλη ώρα να λάβει το δαχτυλίδι της διαδοχής και το υπουργείο Οικονομικών, εκτός απρόοπτου, θα ανατεθεί σε επαγγελματική τεχνοκρατική ομάδα με γνώση και διαπραγματευτική δυνατότητα στην Ευρώπη, στους διεθνείς οργανισμούς και αξιοπιστία προς τις αγορές.

Αν όλα εξελιχθούν ομαλά η παρούσα πολιτική κρίση θα αποδώσει ένα πιο λειτουργικό και πιο ικανό κυβερνητικό σχήμα, το οποίο πιθανώς να προσφέρει σχετική σταθερότητα σε τούτη την ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τη χώρα.

Αν επιβεβαιωθούν οι σχετικές πληροφορίες και ο κ. Ευ. Βενιζέλος αναλάβει τον συντονισμό και την πολιτική κάλυψη του οικονομικού επιτελείου που θα εργάζεται υπό την ευθύνη του κ. Λουκά Παπαδήμου, τότε μπορεί να ελπίζει κανείς σε κάτι καλύτερο και αποτελεσματικότερο.

Αυτή πάντως η ανακατανομή προσφέρει σίγουρα την τελευταία ευκαιρία στο κυβερνών κόμμα και ίσως εξαντλεί τη «χρυσή εφεδρεία» του τρέχοντος ελληνικού αστικού συστήματος.

akarakousis @ dolnet. gr 
http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=406632&h1=true

No comments: