Αυτό προβλέπει η Oxfam έως το 2030
Ανάγκη για αναδιοργάνωση του παγκόσμιου συστήματος
Ανάγκη για αναδιοργάνωση του παγκόσμιου συστήματος
Reuters, A.P.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Oxfam, προειδοποιώντας ότι οι τιμές των βασικών ειδών διατροφής θα υπερδιπλασιαστούν την επόμενη εικοσαετία, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία, την οποία ακολουθούν ήδη τον τελευταίο καιρό. Οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για τους φτωχούς της γης -κυρίως γυναίκες και παιδιά-, οι οποίοι ούτως ή άλλως με δυσκολία εξασφαλίζουν επαρκή ποσότητα τροφής καθημερινά. Στην έκθεσή της «Δημιουργώντας ένα καλύτερο μέλλον», η διεθνής Μη Κυβερνητική Οργάνωση επισημαίνει πως είναι επείγουσα ανάγκη να αναδιοργανωθεί ριζικά το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων, ώστε να διασωθεί ο πληθυσμός από μία επικείμενη σιτοδεία.
Εν όψει της Συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα τον Δεκέμβριο, η Oxfam ζητεί από τη διεθνή πολιτική ηγεσία «να συστήσει παγκόσμιο ταμείο για το κλίμα, ούτως ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να προστατευθούν από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και να είναι καλύτερα εξοπλισμένοι για να καλλιεργούν την αναγκαία τροφή τους». Και, τονίζει ότι οι ηγέτες πρέπει να εντείνουν τη διαφάνεια στην αγορά εμπορευμάτων, την ενίσχυση των αποθεμάτων τροφίμων, την κατάργηση της πολιτικής των βιοκαυσίμων και τις επενδύσεις σε μικροκαλλιεργητές.
Τα τελευταία 20 χρόνια έχουν διπλασιαστεί οι τιμές των τροφίμων, άλλωστε, ενώ με την προοπτική αυτή έως το 2030 το μέσο κόστος των βασικών ειδών θα αυξηθεί από 120% έως 180%. Κατά τη διεθνή ανθρωπιστική οργάνωση, η κατάσταση έως και κατά 50% οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, ενώ επιδεινώνεται από την έλλειψη καλλιεργήσιμων εδαφών, νερού και ενεργειακών πόρων, καθώς και την εκτίναξη του πληθυσμού, ο οποίος το 2050 αναμένεται να φθάσει τα 9 δισ. Εν τω μεταξύ, από το 1990 μέχρι σήμερα η μέση αύξηση των αποδόσεων στις σοδειές έχει σχεδόν μειωθεί στο ήμισυ.
Τέσσερα σημεία σοβαρής αβεβαιότητας για την προμήθεια τροφίμων εντοπίζει η Oxfam: στη Γουατεμάλα, όπου 865.000 άνθρωποι κινδυνεύουν λόγω ανεπαρκών γεωργικών επενδύσεων, στην Ινδία, όπου οι άνθρωποι δαπανούν διπλάσιο ποσοστό των εισοδημάτων τους για τροφή από ό,τι στη Βρετανία, και, τέλος, στην Αν. Αφρική με 8 εκατ. ανθρώπους να αντιμετωπίζουν χρόνια έλλειψη τροφής λόγω ξηρασίας.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_01/06/2011_444109
_______________________________________
Kάπου είναι ένα διάγραμμα που δείχνει ότι επαναλαμβάνεται το στόρυ των '70ς
No comments:
Post a Comment