20.6.11

Αναζωπύρωση των φόβων για νέα τεχνολογική φούσκα

Τις ανησυχίες πυροδότησε η δημόσια προσφορά μετοχών της Pandora στο Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης

Η πρόσφατη αρχική δημόσια προσφορά των μετοχών (IPO) μιας ακόμα εταιρείας του Διαδικτύου, της υπηρεσίας αναπαραγωγής μουσικής Pandora, πυροδότησε εκ νέου ανησυχίες για το ενδεχόμενο σχηματισμού μιας νέας τεχνολογικής φούσκας. Την Τετάρτη, στο ντεμπούτο της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, η μετοχή της Pandora, η τιμή διάθεσης της οποίας είχε οριστεί στα 16 δολάρια, έφτασε να ενισχύεται έως και 60%, στα 26 δολάρια, για να τερματίσει τελικά τις συναλλαγές με άνοδο 8,9%, στα 17,42 δολάρια. Καθόλου άσχημα για μία εταιρεία που έχει καταγράψει συνολικές ζημίες 92 εκατ. δολαρίων κατά τη διάρκεια της 11ετούς της ιστορίας. Ωστόσο, την Παρασκευή, η μετοχή της Pandora διαμορφωνόταν κάτω από την τιμή εκκίνησής της στα 13,26 δολάρια, με τους αναλυτές να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υποχωρήσει έως και τα 7 με 9 δολάρια, στο επίπεδο της αρχικής τιμής διάθεσης των μετοχών της, προτού η εταιρεία την αναθεωρήσει ανοδικά στα 16 δολάρια.
Ανάλογη πορεία πραγματοποίησαν τις πρώτες μέρες των συναλλαγών τους οι μετοχές του Linkedin, της υπηρεσίας δικτύωσης επαγγελματιών και αναζήτησης εργασίας, του γνωστού και ως «κινεζικού Facebook», Renren, αλλά και της ρωσικής ιστοσελίδας αναζήτησης Yandex. Το πιο εντυπωσιακό ντεμπούτο σημείωσε η μετοχή της Linkedin, η οποία έφτασε να ενισχύεται έως και 170% την πρώτη μέρα. Η τιμή ξεκίνησε από τα 45 δολάρια, έφτασε να ενισχύεται έως τα 121 δολάρια, για να κλείσει τελικά την πρώτη μέρα στα 94 δολάρια. Την Παρασκευή, η τιμή της LinkedIn βρισκόταν στα 68 δολάρια. Αντίστοιχα, η μετοχή του «κινεζικού Facebook», του Renren, ξεκίνησε στα 14 δολάρια, ανήλθε έως και τα 24 στο ντεμπούτο της, ωστόσο την Παρασκευή κυμαινόταν στα 6,78 δολάρια.
Η όρεξη των επενδυτών για την τρέχουσα «σοδειά» διαδικτυακών μετοχών φέρνει στο μυαλό μνήμες της τεχνολογικής φούσκας που είχε αναβιώσει στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Η βρετανική εταιρεία παροχής δεδομένων Dealogic αναφέρει ότι τα φετινά IPOs των τεχνολογικών εταιρειών έχουν αποδώσει καλύτερα από τα IPOs όλων των υπόλοιπων κλάδων στη διάρκεια της πρώτης μέρας συναλλαγών τους, κατά την οποία έχουν πραγματοποιήσει κατά μέσον όρο άλμα 24%. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times, η μέση απόδοση των μετοχών των 13 εταιρειών τεχνολογίας, που έχουν προχωρήσει φέτος σε αρχική δημόσια προσφορά μετοχών τους, έχει διαμορφωθεί μόλις στο 15%. Σε αντίθεση με τις μετοχές των 10 αμερικανικών εταιρειών υγειονομικής περίθαλψης που έχουν εισαγάγει τις μετοχές τους στο χρηματιστήριο, οι οποίες απολαμβάνουν αποδόσεις 23% κατά μέσον όρο, παρόλο που ενισχύθηκαν μόλις κατά 12% την πρώτη μέρα των συναλλαγών τους.
Οι εμπειρογνώμονες της αγοράς προειδοποιούν για τις εξωφρενικές αξιολογήσεις των χρηματιστηριακών αξιών των συγκεκριμένων εταιρειών, που δεν ανταποκρίνονται με κανένα τρόπο στα επίπεδα κερδοφορίας και εσόδων τους. Οι επενδυτές δείχνουν να μην επηρεάζονται από τα ελάχιστα έως και μηδενικά κέρδη των τεχνολογικών εταιρειών νέας γενιάς, σπεύδοντας να αγοράσουν όσο το δυνατόν περισσότερες μετοχές δημοφιλών διαδικτυακών εταιρειών. «Αυτή τη στιγμή, η Σίλικον Βάλεϊ απλώς δονείται από ευχαρίστηση», αναφέρει στους New York Times ο διευθυντής της Arcstone Equity Research, Μπο Μπρούστκερν. «Θυμίζει το 1999, αλλά με έναν διαφορετικό τρόπο. Οι φούσκες αποτίμησης περιορίζονται μέχρι στιγμής σε ελάχιστους κλάδους της τεχνολογικής βιομηχανίας».
Η αγορά αναμένει πλέον με ενδιαφέρον την επόμενη άφιξη διαδικτυακής εταιρείας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, αυτή της ταχύτατα αναπτυσσόμενης αλλά επίσης ζημιογόνου υπηρεσίας εκπτωτικών κουπονιών Groupon. Η διαδικτυακή υπηρεσία με περίπου 43 εκατ. συνδρομητές σε 43 χώρες παρουσίασε πέρυσι ζημίες ύψους 450 εκατ. δολαρίων, κάτι που προς το παρόν δεν φαίνεται να αποθαρρύνει τους επενδυτές. Η εταιρεία, η οποία κατέθεσε αυτόν το μήνα αίτηση στη SEC, σκοπεύει να αντλήσει 750 εκατ. δολάρια από τη δημόσια εγγραφή της, με τη χρηματιστηριακή αξία της ενδεχομένως να φτάνει έως τα 30 δισ. δολάρια.
Μικρό ενδιαφέρον για Samsonite - PradaΚατώτερο των προσδοκιών αποδείχθηκε το ενδιαφέρον των επενδυτών για τις αρχικές δημόσιες προσφορές μετοχών των Samsonite και Prada στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, γεγονός που κατά πολλούς αποδίδεται τόσο στην επιδείνωση των ανησυχιών για την ελληνική κρίση χρέους όσο και στο ενδεχόμενο επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, η μετοχή της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής τσαντών ταξιδιού παρουσίασε στη διάρκεια της πρώτης μέρας συναλλαγών της, την Πέμπτη, πτώση 7,7%, με τον βασικό δείκτη Hang Seng να υποχωρεί την ίδια μέρα κατά 1,75%. Αντίστοιχα, η διαφαινόμενη χαμηλή ζήτηση των επενδυτών για την αρχική δημόσια προσφορά μετοχών που θα πραγματοποιήσει η Prada στις 24 Ιουνίου, ανάγκασε την εταιρεία να μειώσει το ανώτερο όριο του εύρους τιμών διάθεσης της μετοχής της, από τα 48 δολάρια Χονγκ Κονγκ στα 42,25 δολάρια Χονγκ Κονγκ (3,82 ευρώ). Σημειώνεται ότι το IPO της Samsonite αποτέλεσε την τέταρτη φετινή αρχική δημόσια προσφορά μετοχών στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, που υπερβαίνει το επίπεδο του ενός δισ. δολαρίων, με το Bloomberg να υπολογίζει ότι και οι τέσσερις εταιρείες έχουν αναγκαστεί να μειώσουν το αρχικό εύρος διάθεσης των μετοχών τους, κατά ένα μέσον όρο της τάξης του 8%.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_19/06/2011_446272

No comments: