Περίπου 104,9 δις. ευρώ εκτιμά ότι θα χρειαστεί η Ελλάδα μέχρι το 2014 με τη μορφή επιπλέον κεφαλαίων η Deutsche Bank στην 28σέλιδη έκθεση της με τίτλο «The clock is ticking» (ο χρόνος περνά), στην οποία υποστηρίζει ότι τελικά θα δοθεί η επιπλέον βοήθεια αν και αναμένεται να καθυστερήσει ελαφρώς.
Σύμφωνα με την Deutsche Bank η Ελλάδα έχει χρηματοδοτικό κενό 30 δις. ευρώ το 2012, 32,5 δις. ευρώ το 2013 και 42,4 δις. ευρώ το 2014. Υποθέτοντας ότι θα υπάρξει εθελοντική ανταλλαγή παλαιών ομολόγων με νέα μεγαλύτερης διάρκειας, με τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών κατά ποσοστό 30% και άντληση περίπου 30 δις. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις, το ποσό που θα χρειαστεί η χώρα είναι περίπου 45,7 δις. ευρώ. Το τμήμα ανάλυσης της γερμανικής τράπεζας εκτιμά ότι το γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα αξιολογούνται σαν η χώρα να βρίσκεται σε χρεοκοπία δεν έχει μεγάλη επίδραση στην παρούσα φάση. Η επίπτωση στην αξία των ομολόγων σε περίπτωση roll over θα πρέπει να απασχολεί τους επενδυτές, εάν μάλιστα στη λύση δεν συμπεριληφθεί μόνο η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής. Παράλληλα, η DB θεωρεί ότι θα πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή από τις ελληνικές τράπεζες, καθώς είναι αυτές που πιθανότατα θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να ενισχύσουν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα.
Μάλιστα, η DB θεωρεί ότι η πιο πιθανή λύση που διαφαίνεται προς στιγμήν για την Ελλάδα είναι αυτή του roll over. Είναι εμφανές άλλωστε ότι η Γερμανία πιέζει τις τελευταίες ημέρες προς αυτήν την κατεύθυνση, αν και οι ανησυχίες και οι ενστάσεις είναι πολλές. Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση της ΕΚΤ η οποία φοβάται την πιθανότητα πρόκλησης πιστωτικού γεγονότος (credit event) σε περίπτωση που δεν υπάρξουν σωστοί χειρισμοί. Αξίζει εδώ όμως να σημειωθεί ότι η DB αναφέρει την έκθεση της ISDA για το τι θα αποτελέσει πιστωτικό γεγονός στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου και αναφέρεται ότι η ανταλλαγή ομολόγων με νέα μεγαλύτερης διάρκειας δεν αποτελεί πιστωτικό γεγονός, επομένως δε θα προκαλέσει και την αποπληρωμή των CDS.
Η DB συστήνει στους επενδυτές να μην υποεκτιμούν τις πολιτικές πιέσεις που δέχεται στο εσωτερικό η ελληνική κυβέρνηση. Το αρχικό πλάνο δημοσιονομικής προσαρμογής είχε σχεδιασθεί να είναι εμπροσθοβαρές, με τις περισσότερες ενέργειες να είναι την επόμενη διετία. Ωστόσο, οι χαμηλότερη των εκτιμήσεων οικονομικής δραστηριότητα, έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη να ληφθούν περαιτέρω μέτρα, η έγκριση των οποίων είναι όμως εξαιρετικά δύσκολη εξαιτίας των εσωτερικών αντιδράσεων. Η πρώτη ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος μάλλον δεν θα επιτευχθεί πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις 24 Ιουνίου, αν και οι Ευρωπαίοι επισημαίνουν ότι περιμένουν άμεσα την ψήφιση.
http://www.bankingnews.gr/bank-insider/item/17932-deutsche-bank-%CF%80%CF%89%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B1-105-%CE%B4%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%AD%CF%87%CE%B5%CE%B9-%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%B3%CE%BA%CE%B7-%CE%B7-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%AD%CF%89%CF%82-%CF%84%CE%BF-2014-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B5%CE%AF-%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%B5%CE%B9%CF%89%CE%B8%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%B1-457-%CE%B4%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E
No comments:
Post a Comment