22.6.11

MYTH-BUSTED!

Με τον τίτλο "Μην πιστεύετε τους ελληνικούς μύθους" η WSJ προσπαθεί με δημοσίευμά της να καταρρίψει τα λεγόμενα γύρω από την κατάσταση στην Ελλάδα.

1) Η Ελλάδα είναι αφερέγγυα

Δεν είναι! Όπως επεσήμαναν οι οικονομολόγοι Carmen Reinhart και Kenneth Rogoff, μια χρεοκοπία σχετίζεται με τη θέληση και όχι με την ικανότητα μιας χώρας να αποπληρώσει τα χρέη της. Η Ελλάδα έχει αρκετά assets και μεγάλα περιθώρια να προβεί σε περικοπή των δαπανών, αύξηση των φορολογικών εσόδων και βελτίωση της παραγωγικότητας, αν είναι διατεθειμένη να κάνει θυσίες. Το θέμα είναι όχι αν είναι αφερέγγυα αλλά αν είναι πολιτικά δυνατόν να προβεί σε αλλαγές.

2) Η Ελλάδα έχει συμφέρον να χρεοκοπήσει

Αντιθέτως. Η χώρα "τρέχει" με ένα τεράστιο έλλειμμα, οπότε ακόμη και αν χρεοκοπήσει θα πρέπει σχεδόν αμέσως να ξαναδανειστεί ή αλλιώς να προχωρήσει σε τεράστιες περικοπές των δαπανών για να ισοσκελίσει τα βιβλία της. Το χειρότερο είναι ότι το τραπεζικό σύστημα θα κατέρρεε. Ακόμα και η έξοδος της χώρας από το ευρώ δεν θα έκανε κανενός τη ζωή πιο εύκολη, καθώς θα είχε άμεσες επιπτώσεις στις τράπεζες.

3) Η χρεοκοπία της Ελλάδας δεν θα είναι ανάλογη με την περίπτωση Lehman

Ακόμη και η Γερμανία παραδέχεται πλέον ότι ήταν απροετοίμαστη για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Παρά την αλλαγή στάσης της Merkel, το ελληνικό πρόβλημα έχει ξεκινήσει να μεταδίδεται σε άλλα κράτη της Ευρώπης και κυρίως στην Ισπανία. Το λάθος της Γερμανίας ήταν ότι έλαβε υπ' όψιν μόνο τις πρωτογενείς επιπτώσεις, ξεχνώντας ότι τη μεγαλύτερη ζημιά θα έκανε το δεύτερο πλήγμα με τις δευτερογενείς επιπτώσεις. Η Lehman προκάλεσε ένα ισχυρό σοκ στην αγορά, όμως μια χρεοκοπία της Ελλάδας θα προκαλούσε "πιστωτικό επεισόδιο" σε παγκόσμιο επίπεδο.

4) Δεν μπορείς να κερδίζεις συνεχώς χρόνο

Φυσικά μπορείς. Ο χρόνος είναι μεγάλος γιατρός!. Ακόμη και αν η χρεοκοπία της Ελλάδας γίνει αναπόφευκτη, υπάρχουν πολλοί λόγοι να την καθυστερήσουμε: εν μέρει για να ενθαρρύνουμε την Πορτογαλία και την Ιρλανδία να επιμείνουν στα προγράμματα διάσωσής τους, αλλά κυρίως για να καθησυχάσουμε τους επενδυτές ώστε να συνεχίσουν να αγοράζουν χρέη από την Ευρώπη. Η ευρωζώνη πρέπει να αποφύγει οποιαδήποτε χρεοκοπία ωσότου χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία να βγουν από τον κίνδυνο. Στην πραγματικότητα, όσο και να αναστατώνει η ιδέα τους Γερμανούς φορολογούμενους, ίσως η ευρωζώνη να χρειαστεί να συνεχίσει να στηρίζει το χρέος της Ελλάδας πολύ μετά το 2013.

5) Για όλα φταίνε οι Έλληνες

Όχι εντελώς. Τώρα που η ευρωζώνη αποδέχεται ότι δεν μπορεί παρά να σώσει την Ελλάδα, πρέπει να διασφαλίσει ότι το πρόγραμμα διάσωσης θα λειτουργήσει. Αντί γι' αυτό, η ευρωζώνη τιμωρεί την Ελλάδα με επιτόκιο σχεδόν διπλάσιο από αυτό που πληρώνει το EFSF για να δανείζεται, ή αυτό που χρεώνει το ΔΝΤ- δυσχεραίνοντας έτσι το έργο της Ελλάδας. Eίναι τρελό! Η μόνη διέξοδος για την ευρωζώνη είναι η πολιτική συναίνεση. Αργά ή γρήγορα, οι ηγέτες της Ευρώπης θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτή την πραγματικότητα.

http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id=305435&nt=108&lang=1

No comments: