22.6.11

Default στην Ελλάδα και 2ο πακέτο διάσωσης σε Ιρλανδία - Πορτογαλία

Χρεοκοπία της Ελλάδας και άλλων ευρωπαϊκών οικονομιών προβλέπει ο επικεφαλής της PIMCO, της εταιρείας που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο fund ομολόγων στον κόσμο.
«Τα επόμενα τρία χρόνια, θα δούμε διαφορετικές οικονομίες να αντιμετωπίζουν διαφορετικά προβλήματα. Για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, ειδικά την Ελλάδα, αυτό θα είναι η πτώχευση», δήλωσε ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν σε δημοσιογράφους στο Ταϊπέι.
Ο επικεφαλής της PIMCO έχει εκφράσει και στο παρελθόν την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και ότι η Ευρώπη σπαταλάει χρήματα για το τίποτα, διοχετεύοντας δισεκατομμύρια στην ελληνική οικονομία.
Μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους, επισήμανε ότι είναι «απίθανο αλλά όχι αδύνατο» να πυροδοτήσει η ελληνική χρεοκοπία άλλη μία παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση.
Πηγή: Reuters
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1999382

Mέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα δούμε διάφορες οικονομίες να αντιμετωπίζουν πολλά και διάφορα προβλήματα, και για την Ευρώπη, και ειδικά την Ελλάδα, τα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν μέσω του… default, όπως εκτιμά ο επικεφαλής του μεγαλύτερου fund ομολόγων του κόσμου, της Pimco, κ. Mohamed El-Etian, μόνο λίγες ώρες μετά την ψήφο εμπιστοσύνης της ελληνικής κυβέρνησης.
Σε συνέδριο που βρίσκεται στην Κίνα, ο κ. El-Erian δήλωσε ότι προβλέπει ούτε λίγο ούτε πολύ, πως η Ελλάδα, όπως και άλλες ευρωπαϊκες οικονομίες θα κηρύξουν στάση πληρωμων στα χρέη τους για να λύσουν τα προβλήματά τους, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια της κρίσης της Ευρωζώνης που συνεχίζεται ακάθεκτη.

Αν και δεν κατονόμασε τις υπόλοιπες χώρες, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, οδηγούνται σε πτώχευση, ο επικεφαλής της Pimco επικεντρώθηκε κυρίως στο «ελληνικό θέμα», αφού και στο παρελθόν έχει επανειλημμένως δηλώσει πως η Ελλάδα θα πτωχεύσει και η Ευρώπη κινδυνεύει να ξοδέυει συνέχεια χρήματα για το τίποτα, δίνοντας δισ. σε μία οικονομία που θα καταρρεύσει έτσι κι αλλιώς.

Οπως τόνισε στο συνέδριο, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα στην ελληνική οικονομία που να ενισχύει την ανάπτυξη. Ούτε ένας ελληνικός οικονομικός δείκτης δεν έχει δείξει σημάδια δύναμης και ο μεγάλος φόβος γύρω από την ελληνική κρίση είναι ότι μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα «χτυπήσει» τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Σύμφωνα, όμως, με τον ίδιο, το ελληνικό default δεν πρόκειται να πυροδοτήσει μία παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, όπως πολλοί διαμηνύουν. Οπως πρόσθεσε, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία , η Ιταλία και η Ισπανία σίγουρα θα δεχθούν κάποιες επιπτώσεις, όμως, η Ελλάδα είναι πολύ μικρή για να προκαλέσει τον οποιονδήποτε σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο.

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του fund της Allianz, το Αllianz Global Investors Capital, προβλέπει πως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία δύο χώρες οι οποίες επίσης δέχθηκαν διάσωση από την ΕΕ και το ΔΝΤ, θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους τους.

Οπως τόνισε ο κ. Horacio Valeiras, η Allianz δεν επενδύει πλέον σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία και Πορτογαλία, επισημαίνοντας πως το default της Ελλάδας είναι αναπόφευκτο.

Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η άποψη του επικεφαλής οικονομολόγου της Capital Economics, κ. Ben May, σύμφωνα με τον οποίο, αν και η Ιρλανδία και η Πορτογαλία δεν είναι στην ίδια έκτακτη κατάσταση όπως η Ελλάδαα, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να αναγκαστούν τελικά και αυτές να ακολουθήσουν τα βήματα της Ελλάδας προς ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης, και να προσπαθήσουν να πείσουν τους πιστωτές του ιδιωτικού τομέα να μετακυλήσουν το χρέος τους.

Οπως σημειώνει ο οικονομολόγος, προς το παρόν η ιρλανδική και η πορτογαλική κυβέρνηση δεν δέχονται πιέσεις να διαπραγματευτούν την περαιτέρω βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ, κάτι που τους δίνει τον χρόνο να προσπαθήσουν να αποτρέψουν τη χειρότερη εξέλιξη, αλλά οι αγορές έχουν ήδη αρχίσει να αποτιμούν και να «βλέπουν» πως αυτές οι δύο χώρες ενδέχεται να ακολουθήσουν τον δρόμο που πήρε η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. May, οι κυβερνήσεις των δύο χωρών έχουν περιθώριο 18 μηνών να πείσουν τις αγορές ότι μπορούν να σταθεροποιήσουν τα δημοσιονομικά τους χωρίς να τείθεται το ενδεχόμενο της στάσης πληρωμών. Ομως, όπως τονίζει, εάν οι αποδόσεις των ομολόγων τους συνεχίσουν να κινούνται πάνω του 6% μεχρι το καλοκαίρι του 2012, τότε τότε οι ανησυχίες για μία κρίση χρηματοδότησης το 2013 θα ενταθούν, και έτσι Ιρλανδία και Πορτογαλία θα αναγκαστούν να δεχθούν και αυτές δεύτερο πακέτο διάσωσης πριν το 2013, με τον ιδιωτικό τομέα να μοιράζεται μέρος του βάρους.


http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1518878&nt=103 

No comments: