1.8.11

κλεφτή ματιά

Ποιο χρέος;
Όλοι έχουν στραμμένη τη προσοχή τους στο πως θα αυξηθεί το αμερικάνικο "φρένο χρέους" (debt ceiling) και μάλλον θα είδαν κάπως βιαστικά τις άσχημες ανακοινώσεις για τη πορεία του αμερικάνικου ΑΕΠ.
Μιας και μέχρι να έρθει το φρένο χρέους στην εκτός Γερμανίας Ευρώπη (ύστερα από τη γαλλογερμανική συμφωνία του περασμένου Φεβρουαρίου και τις γερμανικές προτροπές για να ενσωματώσει η Ελλάδα τέτοιο περιορισμό) έχουμε καιρό, ας δούμε καλύτερα το βαθύτερο θέμα των αμερικάνικων δημόσιων οικονομικών, του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ αλλά και τις επιπτώσεις του στα έσοδα και τις δαπάνες της εκεί ομοσπονδιακής κυβέρνησης.


Στο παρακάτω διάγραμμα βλέπουμε τις δύο καμπύλες για τη πορεία του αμερικάνικου ΑΕΠ.




Η μπλε γραμμή δείχνει τις μετρήσεις του ΑΕΠ μέχρι πριν τη περασμένη Παρασκευή, όταν και αναθεωρήθηκαν τα στοιχεία από το 2003 και μετά, και έχουμε να βλέπουμε τη κοκκινη γραμμή, ύστερα από τις αναθεωρήσεις.
Σύντομα σχόλια:
1. το ΑΕΠ πάει να ξαναπιάσει το υψηλό του 2007-2008 όταν η ανεργία ήταν 100-200% μικρότερη... Ωραίο το U, γέρνει προς τα δεξιά...
2. βλέπουμε ότι η ύφεση είναι αρκετά χειρότερη (στο ελάχιστο) από τις πρώτες εκτιμήσεις, και
3. το κενό (ΝΑ μια τρύπα) που δημιουργήθηκε από την αναθεώρηση είναι αρκετά σημαντικό και επομένως ο χρόνος που απαιτείται προκειμένου να πιαστούν τα υψηλά 2007-8 είναι μεγαλύτερος από τις προηγούμενες εκτιμήσεις...

Πάμε να δούμε και μια μικρή επίδραση στα έσοδα και τις δαπάνες του αμερικάνικου δημοσίου από την ύφεση και δώθε - το debate της οροφής του χρέους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.



Βλέπουμε:
1. με τη κοκκινη γραμμή ότι οι δαπάνες συνεχίζουν ακάθεκτες τη πορεία που έχουν χαράξει από το 1970, μάλιστα από το τέλος της ύφεσης 2001 και μέχρι και σήμερα οι δαπάνες αυξάνουν με πιο γρήγορο ρυθμό.
2. τα έσοδα (μπλε γραμμή) ενώ κατάφεραν στα τελευταία χρόνια του σαξοφωνίστα να υπερβαίνουν τις δαπάνες (πλεόνασμα), η ύφεση του 2001 τα διέλυσε (και άλλες πολιτικές σίγουρα). Η ύφεση 2008+ τα έστειλε στο καναβάτσο.

Φαντάζομαι πως οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος εκτός από τη μείωση των δαπανών θα ήθελε να δει και μια αύξηση των εσόδων, προκειμένου τα δύο μεγέθη να μειώσουν τη διαφορά τους, η οποία είναι στο μέγιστό της από την αρχή του διαγράμματος (ακόμα και από το 1947, τα πρώτα στοιχεία).

No comments: