4.8.11

Μείωσε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας

Στο χαμηλό-ρεκόρ του 5,75% από το 6,25% μείωσε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, προκειμένου να προστατέψει την οικονομία από την επίδραση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και την επιβράδυνση της ανάπτυξης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η τράπεζα, προχώρησε ακόμη στην αύξηση του overnight borrowing rate στο 5%, σύμφωνα με την ανακοίνωση σήμερα της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, μετά από την έκτακτη συνεδρίαση που διεξήγε.

Εξάλλου, η τράπεζα ίσως χαλαρώσει ακόμη περισσότερο την πολιτική της, εάν τα προβλήματα κρατικού χρέους στην Ευρώπη απειλήσουν να ανακόψουν την οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας, ανέφερε ο διοικητής Erden Basci στις 28 Ιουλίου.

Η κεντρική τράπεζα αύξησε το overnight borrowing rate από το 1,5%, προκειμένου να καταστήσει τη λίρα πιο ελκυστική στους carry-traders επενδυτές, που δανείζονται ξένα νομίσματα για να επενδύσουν σε assets υψηλότερων αποδόσεων.

Ο Basci έχει κινητοποιηθεί ήδη δύο φορές στις τελευταίες δύο εβδομάδες για να στηρίξει τη λίρα. Στις 25 Ιουλίου η κεντρική τράπεζα επέστρεψε 590 εκατ. δολάρια στις τράπεζες μειώνοντας το αποθεματικό όριο, ενώ στις 28 Ιουλίου ανακοίνωσε ότι έχει εργαλεία για να αποτρέψει περαιτέρω αποδυνάμωση της λίρας.

Ωστόσο, η τουρκική λίρα υποχωρεί κατακόρυφα μετά από τη μείωση των επιτοκίων, καθώς οι αγορές φαίνεται ότι απορρίπτουν τη στρατηγική που ακολουθεί η τράπεζα προκειμένου να αντιμετωπίσει τους παγκόσμιους κινδύνους.


http://www.capital.gr/news.asp?id=1254699

No comments: