2.8.11

Στόχος επετεύχθη για τα έσοδα τον Ιούλιο

Χαμόγελα για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες εμφανίστηκαν στο υπουργείο Οικονομικών για την πορεία των φορολογικών εσόδων. Τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν ότι τον Ιούλιο ουσιαστικά επετεύχθη ο στόχος των κρατικών εισπράξεων που προβλέπεται στον προϋπολογισμό, και αυτό παρά το γεγονός ότι ήταν ο πρώτος μήνας που τέθηκε σε ισχύ η πληρωμή του ΦΠΑ σε δόσεις. Η καλή πορεία των φορολογικών εσόδων τον περασμένο μήνα δημιουργεί εύλογη αισιοδοξία στο επιτελείο της  Καραγιώργη Σερβίας ότι οι επιδόσεις του εισπρακτικού μηχανισμού σταθεροποιήθηκαν και ότι από το τέλος Αυγούστου που θα αρχίσουν ουσιαστικά οι εισπράξεις των νέων φορολογικών μέτρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος (π.χ. έκτακτη εισφορά, τέλος επιτηδεύματος) θα σημειωθεί ραγδαία βελτίωση της εικόνας των εσόδων του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Capital.gr τον Ιούλιο σημειώθηκαν οι εξής επιδόσεις στις επιμέρους πηγές των φορολογικών εσόδων:

- τα έσοδα από τα τελωνεία παρουσίασαν αύξηση που ξεπέρασε το 10% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην εντυπωσιακή άνοδο των εισπράξεων από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης καυσίμων.

- τα έσοδα από το ΦΠΑ παρουσιάζουν οριακή πτώση σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό μήνα (περίπου 60 εκατ. ευρώ) και αυτό παρά το γεγονός ότι χιλιάδες επιχειρήσεις και καταναλωτές έκαναν χρήση του δικαιώματός τους να πληρώσουν το ΦΠΑ σε δόσεις καταβάλλοντας μόνο το 40% του ποσού που τους είχε βεβαιωθεί. Οι υπόλοιπες δυο δόσεις (30% η καθεμιά) θα καταβληθούν τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο.

- τα έσοδα από το λεγόμενο «υπόλογο συμψηφισμού» παρουσίασαν εντυπωσιακή αύξηση τον Ιούλιο λόγω της αύξησης των απολήψεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και την καταγραφή στο σχετικό λογαριασμό των εισπράξεων από την παρακράτηση του φόρου εισοδήματος των δημοσίων υπαλλήλων που πληρώνονται μέσω της ενιαίας αρχής πληρωμών (ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς).

- τα έσοδα των εφοριών παρουσίασαν σταθεροποιητικές τάσεις σε σχέση με τα έσοδα του αντίστοιχου μήνα του 2010.

Συνολικά τα έσοδα του Ιουλίου εκτιμάται ότι έφθασαν οριακά ή και ξεπέρασαν τα 5 δισ. ευρώ μετά από πολλούς μήνες που κινούνταν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.


http://www.capital.gr/tax/Article.aspx?id=1252697

No comments: