31.12.11

Η τελική λύση -η αλήθεια που παράγει ο ΔΟΨ

«Οριστική λύση για την Ελλάδα» είναι η ρητή εντολή που έχει δοθεί στην τρόικα από τον κ. Ολι Ρεν έπειτα από συνεννόηση του τελευταίου µε ανώτατους αξιωµατούχους του Βερολίνου. Σύµφωνα µε ασφαλείς πηγές, τις τελευταίες ηµέρες πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων ολοκληρώθηκαν στις Βρυξέλλες συσκέψεις προετοιµασίας κατά τη διάρκεια των οποίων ελήφθη η «γερµανική» απόφαση να ασκηθεί στην Ελλάδα η µέγιστη πίεση και να τεθεί το ύστατο δίληµµα: πλήρης, άµεση, έµπρακτη και διακοµµατική υποταγή σε σειρά δραστικών µέτρων µε αντάλλαγµα την παραµονή στην ευρωζώνη ή αναστολή κάθε χρηµατοδότησης και επιστροφή στη δραχµή µε χρεοκοπία στα µέσα Μαρτίου, όταν θα πρέπει να πληρωθεί το οµόλογο-«γίγας» των 14,4 δισ. ευρώ.

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί και ιδιαιτέρως ο κ. Αντ. Σαµαράς δεν έχουν πείσει τους εντολοδόχους της τρόικας στο Βερολίνο και στην Ουάσιγκτον ότι οι πρόσφατοι «όρκοι πίστης» που έδωσαν στην κυβέρνηση Παπαδήµου θα διατηρηθούν ανέπαφοι ως το Πάσχα. Ισχυρή είναι η εκτίµηση ότι η νέα «θεραπεία» που θα µεταφέρουν µε τις αποσκευές τους οι εµπειρογνώµονες της τρόικας αποκλείεται να γίνει αποδεκτή από το κοινωνικό σώµα και το πολιτικό σύστηµα χωρίς τη διενέργεια πρόωρων εκλογών. Η εκτίµηση αυτή, την οποία αποφεύγουν προς το παρόν να συµπεριλάβουν στους σχεδιασµούς τους τα τρία κυβερνητικά κόµµατα, ενδεχοµένως µεταβάλλει την καβαφική βοή των πλησιαζοµένων γεγονότων.


Ο Φεβρουάριος της αλήθειας
Ο ακριβής χρόνος των εκλογών θα παραµείνει ασαφής ως τα τέλη Ιανουαρίου, όταν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θα συσκεφθούν µε τους συµβούλους και τους δηµοσκόπους τους για να αποφανθούν αν αντέχουν την ψυχρολουσία του µνηµονίου plus ή αν οι εκλογές αποτελούν αναπόφευκτη προϋπόθεση για τη διασφάλιση µιας στοιχειώδους κοινωνικής και πολιτικής σταθερότητας.

«Δεύτερο µνηµόνιο χωρίς εκλογές είναι σχεδόν αδύνατον να υπάρξει» λένε στο «Βήµα της Κυριακής» ευρωπαϊκές πηγές εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου δεν µπορούν να αποκλειστούν, όχι ασφαλώς ως επισφράγιση, αλλά ως εµβρυουλκός των εξελίξεων.

Επειτα από τις εκλογές αυτές το µνηµόνιο plus (µε ορισµένες προσχεδιασµένες και προσυµφωνηµένες υπο χωρήσεις…) θα µπορούσε να ψηφιστεί από µία νέα κυβέρνηση η οποία θα διαθέτει τη νοµιµοποίηση να επιβάλει τις αναγκαίες εξοικονοµήσεις ύψους 25 δισ. ευρώ ως το 2015 προκειµένου το έλλειµµα να συρρικνωθεί στο 1,1%. Σχεδόν αµέσως µετά την ψήφιση του µνηµονίου plus θα απελευθερωθεί η δόση-«γίγας» των 89 δισ. ευρώ που θα υποστηρίξει την περικοπή των οµολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές η οποία θα είναι (διά νόµου υπαγορευµένου από το Βερολίνο…) υποχρεωτική και θα κινηθεί στο επίπεδο του 80%.

Η υποχρεωτική αναδιάρθρωση θεωρείται η πιθανότερη εξέλιξη για δύο λόγους: πρώτον, για να καλυφθούν από τη βαθύτερη περικοπή υποχρεώσεων προς τους δανειστές οι ανεξέλεγκτα διευρυνόµενες «µαύρες τρύπες» που δηµιουργεί η ύφεση και η διάλυση του κράτους στη χρηµατοδότηση των αναγκών του ∆ηµοσίου.

Και δεύτερον, για να ενεργοποιηθούν (για πρώτη φορά από τη δηµιουργία τους) τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) έναντι αναγκαστικής αθέτησης πληρωµών του κράτους προς τους δανειστές του. Υποστηρίζεται από την πλειονότητα των αναλυτών ότι αυτό είναι αναγκαίο να συµβεί προκειµένου να αποκατασταθεί η εµπιστοσύνη των διεθνών αγορών στην αξιοπιστία των ασφαλίστρων κινδύνου. Με απλά λόγια οι τιµές των οµολόγων θα αυξηθούν και οι αποδόσεις θα υποχωρήσουν, καθώς θα έχει επιβεβαιωθεί-λειτουργήσει ο µηχανισµός αντιστάθµισης κινδύνου. Σύµφωνα µε την εκδοχή αυτή, το ελληνικό τραπεζικό σύστηµα θα υποστηριχθεί µε πακτωλό από ευρώ έτσι ώστε να µην υποχρεωθεί… «να το γυρίσει» στη δραχµή. Με το κούρεµα να ανέρχεται στο 80%, η διαδικασία θα είναι αµιγώς υποχρεωτική και δεν θα υπάρχει λόγος τα 30 δισ. για την υποστήριξη του PSI να διοχετευθούν στους πιστωτές. Αντιθέτως υπάρχουν εισηγήσεις αυτά να προστεθούν στα 30 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και να δηµιουργηθεί έτσι ένα εύρωστο Ταµείο Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας που θα µπορεί να στηρίξει επαρκώς το πιστωτικό σύστηµα και τα ασφαλιστικά ταµεία.
 Ο συνταξιούχος κ. Ράιχενμπαχ
Στις Βρυξέλλες οι από µηχανής θεοί της ελληνικής τραγωδίας πιστεύουν ότι έχουν µάθει όλα τα µυστικά της «χώρας των θαυµάτων». Επιµένουν λ.χ. ότι ο αριθµός των γιατρών, των δασκάλων, των δικαστικών, των εφοριακών, των καθηγητών ανά δέκα χιλιάδες κατοίκους, είναι µεγαλύτερος εκείνου των περισσοτέρων ευρωπαϊκών χωρών. Θα καταφθάσουν λοιπόν αποφασισµένοι περισσότερο από κάθε άλλη φορά να επιβάλουν απολύσεις και καταργήσεις φορέων και οργανισµών µε διατάξεις άµεσης εφαρµογής που θα ενσωµατωθούν στο µνηµόνιο plus.

Θεωρούν το ελληνικό πολιτικό και διοικητικό σύστηµα µια «µαύρη τρύπα» που εξαφανίζει τα χρήµατα των ευρωπαίων φορολογουµένων. Η άποψη αυτή επικρατεί χωρίς αντίλογο, καθώς η εγχώρια πολιτική τάξη δεν διαθέτει την αξιοπιστία για να αντεπιτεθεί υποστηρίζοντας ότι ένα πρόγραµµα-«Φρανκενστάιν µε στοιχεία από αποτυχηµένα προγράµµατα του ∆ΝΤ στη Λατινική Αµερική, που εφαρµόζεται υπό το βάρος µιας πανευρωπαϊκής τριπλής κρίσης χρέους, τραπεζών και ανάπτυξης, δεν µπορεί παρά να καταδικάζει τους Ελληνες στη φτώχεια και την Ελλάδα σε διψήφιο έλλειµµα για τρίτη συνεχόµενη χρονιά.

Κεκλεισµένων των θυρών και σε ώρες εξοµολογήσεων τα εχέφρονα στελέχη της τρόικας παραδέχονται την αποτυχία τους. Στις υπηρεσιακές υποχρεώσεις τους όµως είναι αναγκασµένοι να υποδύονται τις αυθεντίες. Στο πλαίσιο της «οριστικής λύσης» την οποία δροµολογούν εκτιµούν ότι πρέπει να συντελεστεί µια «µαζική µεταφορά πόρων από τον δηµόσιο στον ιδιωτικό τοµέα». Λέγοντας «πόρους» εννοούν κεφάλαια και εργατικό δυναµικό.

Σχεδιάζεται δηλαδή η κατάργηση τµηµάτων του ∆ηµοσίου έτσι ώστε η αόρατη χειρ της αγοράς να µεταφέρει κεφάλαια και ανθρώπους σε έναν ιδιωτικό τοµέα που υποθετικά θα υπάρξει όταν επιβληθεί η ακαριαία µεταβίβαση (κατά το δοκιµασµένο ανατολικό πρότυπο…) δηµοσίων επιχειρήσεων σε ιδιώτες «σωτήρες» που το Βερολίνο θα επιλέξει. Καθώς το κράτος ελέγχεται πλήρως από τους «νονούς της γραφειοκρατίας» οι οποίοι έπαψαν να υπακούουν στην ανώτατη κοµµατική ιεραρχία, οι Βρυξέλλες αναζητούν τρόπους να ενισχύσουν την task force του κ. Χορστ Ράιχενµπαχ µε εκτελεστικές αρµοδιότητες πέραν των συµβουλευτικών που σήµερα διαθέτει.

http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=436867&h1=true

______________________________________________

διαβάστε την αλήθεια του ΔΟΨ!!!
διαβάστε καλά τα κόκκινα, δεν θα χάσετε, απλά θα μείνετε με μια απορία ναααααα! πως μια αποτυχημένη συνταγή ("Κεκλεισµένων των θυρών και σε ώρες εξοµολογήσεων τα εχέφρονα στελέχη της τρόικας παραδέχονται την αποτυχία τους") θα συνεχίζει να εφαρμόζεται; ποιος ο σκοπός και ο στόχος;

η ερώτηση είναι ακριβώς η ίδια με τα πολιτικά ερωτήματα: σε τι χώρα θα κυβερνήσει ο (κάθε) Σαμαράς;
δεν έχει καταλάβει ότι θα έχει να διαχειριστεί, αντί προσλήψεων, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων;

η απάντηση -εκτός από τη προφανή "η καρέκλα πάνω απ'όλα" -είναι εκεί που το πάει ο ΔΟΨ:
ελπίζουν να διαχειριστούν, ως μεσίτες και αμερόληπτοι διαμεσολαβητές, τη μεταφορά των πόρων από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα διαμέσω του (κάθε) Ραιχενμπαχ, να συνεχίσουν με αυτό το τρόπο τον εγχώριο υπαρκτό μακρυγιαννισμό - τη κυρίαρχη εγχώρια ιδεολογία

Δύο επιφανείς κοινοβουλευτικοί άνδρες της χώρας θα διατυπώσουν από του βήματος της Βουλής, τον Ιανουάριο του 1844, με τον σαφέστερο δυνατό τρόπο τη διαμορφωνόμενη τότε, και κυρίαρχη έκτοτε, νεοελληνική ιδεολογία.
 
Ρήγας Παλαμήδης:

«Ημείς δεν στερούμε τους ετερόχθονας παρά την ενέργειαν της εξουσίας… Ας επιχειρήσωσι ιδιωτικά έργα, ας καλλιεργήσωσι γαίας, ας μετέλθωσι εμπόριον και βιομηχανίας, εις τα Υπουργήματα όμως δεν τους δεχόμεθα… Ας τραβηχθούν δι’ ολίγα χρόνια να κανονίσωμεν ημείς μόνοι την υπηρεσίαν μας. Πρόκειται ΝΑ ΡΙΨΩΜΕΝ ΒΑΛΣΑΜΟΝ εις τας πληγάς μας και όχι τρεμεντίνα.»
Και ο Στρατηγός Μακρυγιάννης:
«Αν είναι να μείνωμε ΗΜΕΙΣ νηστικοί, ας πάη στο διάβολο η ελευθερία. Έφαγαν αυτοί, ας φάμε και ΕΜΕΙΣ τώρα.»

περισσότερα

30.12.11

WSJ: Μη βιώσιμο κρίνει το ελληνικό χρέος το ΔΝΤ (updates με υ.γ.)

Ως μη βιώσιμο κρίνει το επίπεδο του ελληνικού δημόσιου χρέους, ακόμη και μετά από «κούρεμα» 50%, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σύμφωνα με δημοσίευμα στη Wall Street Journal.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη δύο πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις για το PSI, το ΔΝΤ έχει ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση για την εκτίμησή του αυτή, η οποία βασίζεται στο επιδεινούμενο οικονομικό περιβάλλον στη χώρα.
Το ΔΝΤ φέρεται να θεωρεί πως για την αντιμετώπιση της κατάστασης απαιτείται είτε μεγαλύτερο «κούρεμα» του χρέους, είτε υψηλότερος δανεισμός από την Ευρώπη.
Στην τελευταία του έκθεση ανέφερε ότι εάν το «κούρεμα» 50% επιβαλλόταν σε όλους τους ιδιώτες επενδυτές, τότε το χρέος της Ελλάδας θα υποχωρούσε μακροπρόθεσμα στο 120% του ΑΕΠ που θεωρείται βιώσιμο επίπεδο. Προέβλεπε ωστόσο ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωνόταν το 2011 κατά 5,5% και το 2012 κατά 3%.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2115692

____________________________________________

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΥΣ ΦΑΝΑΤΙΚΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΧΟΛΙΟ

όποιος διάβασε στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ, ειδικά στο κομμάτι που υποστηρίζει κατά πόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις για την καταβολή της δόσης, θα κατάλαβε ότι η Ελλάς πληροι το 1/4 και η καταβολή της τελευταίας δόσης έγινε με πολιτικά κριτήρια - όπως ακριβώς επέμενε ο Βενιζέλος από τον Σεπτέμβριο 2011, είχαμε μια μικρή αλλάγή στο πρωθυπουργό, αν θυμάστε...

κατά τα άλλα αυτό που γράφει η WSJ σας το έγραψα εχθές

προσπάθησα να βάλω κάτω νούμερα, ΑΕΠ-ρυθμός ανάπτυξης-χρέος-κούρεμα-ελλείμματα, κλπ, για να φτιάξω μια εικόνα για μέχρι το 2020, προς το σχέδιο για χρέος 120%ΑΕΠ@2020
δυστυχώς, για διάφορους λόγους δεν έχω φτάσει ακόμα σε κάτι προς παρουσίαση, ελπίζω να τα καταφέρω και να φτάσω χρησιμοποιώντας προβλέψεις/εκτιμήσεις ΔΝΤ και άλλων, μάλιστα και σε ένα σχετικά αισιόδοξο πλαίσιο
όμως, η αλήθεια είναι ότι η τροπή που έχει πάρει η εγχώρια οικονομία, ειδικά με την αναμενόμενη κατρακύλα 2012-2013, δείχνει ότι δεν βγαίνουν τα νούμερα με το κούρεμα 50%
εννοείται πως θεωρώ ότι το ΔΝΤ "κλέβει", παρουσιάζοντας καλύτερη εικόνα από αυτή που πραγματικά είναι, στην τελευταία πολύ "μαύρη" έκθεσή του [http://www.skai.gr/files/1/pdf/imfgreece.pdf]


καλό δίσεκτο 2012

υ.γ.
για την ακρίβεια, καλό δύο 14!!
θα ήταν προτιμότερο να πηδήξουμε και το γρουσούζικο 13


υ.γ.2.
εάν ΚΑΙ (*) το ΔΝΤ λέει τέτοια, ότι δηλαδή δεν υπάρχει βιωσιμότητα ακόμα και μετά από κούρεμα 60% (περίπου, δεν τα ξέρουμε όλα για να ξέρουμε πόσο ακριβώς είναι) €200δισ. χρέους, τότε, ελπίζω, θα καταλαβαίνετε πόσο χειρότερα είναι τα πράγματα
εάν έχετε χρόνο, αναλογιστείτε για 5 λεπτά (το έγραψα και αυτό εχθές): η ελληνική πολιτεία έχει υποσχεθεί -ΧΡΩΣΤΑΕΙ - στους πολίτες της συντάξεις συνολικού ποσού από €400δισ έως €650δισ.


(*) κάποιοι τα έλεγαν φωναχτά το καλοκαίρι 2010, ας ψάξετε να βρείτε τι λένε σήμερα οι ίδιοι άνθρωποι που τα έλεγαν το 2010, και που επιβεβαιώθηκαν κραυγαλέα. αν δεν τους βρίσκετε, ρωτήστε ενταύθα

.

υ.γ.3
όπως θα έχει προσέξει ένας παρατηρητικός αναγνώστης, το ΔΝΤ θέτει το ερώτημα "WSJ: Το ΔΝΤ ζητά μεγαλύτερο "κούρεμα" ή περισσότερα δάνεια για την Ελλάδα" με το σκέλος που αναφέρεται στα δάνεια να αιτιολογεί τυχόν απόφαση εκταμίευσης "σουπερ δόσης" €89δισ
αναλογιστείτε για 5 λεπτά το παραπάνω τίτλο! πχ οι πτωχευμένοι του 2010, το 2012 τους χαρίζεται χρέος €80δισ., το οποίο το ..δανειοδοτούνται από άλλους... α πα πα πα... πιπέρι...
και υπάρχουν κάποιοι που φωνάζουν για το ..δίκαιο που θα ..διέπει... τα ..ελληνικά ..ομόλογα... είδαμε πόσο το χρησιμοποιήσαμε σήμερα το ελληνικό δίκαιο... βλέπουμε πόσο για το συμφέρον μας, σε σχέση με την υπόθεση του χρέους, ενεργεί η τρικομματική κυβέρνηση - η πραγματικότητα είναι πως μόνο ο ΓΑΠ επέτυχε κάτι: το κούρεμα, όσοι όμως ασχολήθηκαν με τους όρους του...

αποφάσεις υπουργικού συμβουλίου 29/12 - ενέκρινε την εξουσιοδότηση δικηγορικών γραφείων για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών

Την αναβολή της φορολόγησης της υπεραξίας των μετοχών κατά 45% για ένα τρίμηνο, των εσόδων από διαφημίσεις με 20% για ένα έτος και παράταση για δύο μήνες της ρύθμισης για τα αυθαίρετα περιέλαβε, μεταξύ άλλων, η δεύτερη κατά σειρά πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η οποία παρουσιάστηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο.
Υστερα από περίπου 15 ημέρες επεξεργασίας, η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η οποία αναμένεται να πάρει σήμερα αριθμό Φύλλου στην εφημερίδα της Κυβέρνησης, παρουσιάστηκε χθες από τον υπουργό Οικονομικών.
Ο υπουργός τόνισε ότι η ρουτίνα των διαδοχικών πράξεων νομοθετικού περιεχομένου στόχο έχει το κλείσιμο εκκρεμοτήτων και τη διόρθωση αδικιών ή και λαθών που προκάλεσε η οριζόντια εφαρμογή μέτρων όπως η εργασιακή εφεδρεία και το ενιαίο μισθολόγιο. Η λογική δε της ένταξης μιας διάταξης στη δεύτερη πράξη νομοθετικού περιεχομένου ήταν όλα τα θέματα που ήταν απαραίτητο να κλείσουν έως τις 31/12/2011.
Από το κείμενο της πράξης που συζητήθηκε απουσίαζαν, σε σχέση με το προσχέδιο της περασμένης Παρασκευής, οι διατάξεις που αφορούσαν στην απελευθέρωση «κλειστών» επαγγελμάτων αλλά και φορολογικά θέματα, τα οποία κρίθηκε σκόπιμο να περιληφθούν σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί μέσα στον πρώτο μήνα του 2012.
Αναστολή μέτρων
Η πράξη περιλαμβάνει συγκεκριμένα φορολογικά μέτρα που κρίθηκε ότι ακόμη και αν εφαρμοστούν αφενός δεν θα αποδώσουν τα αναμενόμενα και αφετέρου θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα. Συγκεκριμένα σε διατάξεις της πράξης νομοθετικού περιεχομένου προβλέπονται:
Ευάγγελος Βενιζέλος, υπουργός Οικονομικών: «Η ρουτίνα των διαδοχικών πράξεων νομοθετικού περιεχομένου στόχο έχει το κλείσιμο εκκρεμοτήτων και τη διόρθωση αδικιών».
* Η αναστολή για τρεις μήνες της φορολόγησης της υπεραξίας των μετοχών με συντελεστή 45% από την 1-1 2012 όπως προέβλεπε το φορολογικό νομοσχέδιο του Μαΐου 2010. Ο φόρος θα επιβαλλόταν με βάση τη διαφορά της αγοράς κτήσης από την αγορά πώλησης μιας μετοχής. Η διάταξη που εντάχθηκε προβλέπει την αναστολή εφαρμογής του φόρου έως τις 30/3/2012.
* Η αναστολή για ένα χρόνο της φορολόγησης κατά 20% των εσόδων από διαφημίσεις. Η σχετική διάταξη προβλέπει ότι η φορολόγηση θα ισχύσει από την 1-1-2013. Το σκεπτικό της αναστολής είναι ότι η εφαρμογή του νόμου, ο οποίος επιβαρύνει τις διαφημιστικές εταιρείες, θα μείωνε ακόμη περισσότερο τη διαφημιστική δαπάνη επιτείνοντας το πρόβλημα βιωσιμότητας μιας σειράς οικονομικών κλάδων. Μαζί με τα φορολογικά μέτρα δίνεται και παράταση για τη ρύθμιση των αυθαίρετων κτισμάτων έως τις 28/2/2012.
Μισθολόγιο - εφεδρεία
Επίσης, η πράξη περιλαμβάνει μια σειρά ρυθμίσεων για στοχευμένες περιπτώσεις του Δημοσίου, οι οποίες επλήγησαν αδίκως από τα πρόσφατα μέτρα στο μέτωπο των μισθών και της εφεδρείας.
Μεταξύ άλλων η Πράξη προβλέπει:
* Την αύξηση του αριθμού των υπερωριών για τους υπαλλήλους των Τελωνείων και του ΣΔΟΕ
* Τη μη εφαρμογή για τις ΔΕΚΟ του κεφαλαίου Α του σχετικού νόμου του πλαφόν αμοιβής που επιβάλλεται ανά εκπαιδευτική βαθμίδα υπαλλήλων, αφού σε κάποιες από αυτές υπάρχουν άτομα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με υψηλή εξειδίκευση όπως π.χ. στην ΕΑΒ
* Την κατάργηση για τις δημόσιες επιχειρήσεις που δεν υπάγονται στο νόμο για τις ΔΕΚΟ (κεφάλαιο Α του νόμου) του εισοδηματικού πλαφόν των 1.900 ευρώ αν αυτό οδηγεί σε μείωση αποδοχών η οποία φτάνει κάτω από το 65% όσων έπαιρναν οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι στις 31/12/2009.
* Την εξαίρεση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ και όσων απασχολούνται στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα από τις περικοπές του νέου μισθολογίου που ισχύει για τους υπολοίπους υπαλλήλους.
* Την εξαίρεση από τη μισθωτή εφεδρεία του προσωπικού των γραφείων Τύπου των πρεσβειών.
* Τη δυνατότητα παραμονής στην υπηρεσία γενικών διευθυντών οι οποίοι κατά την ψήφιση του ενιαίου μισθολογίου είχαν ασκήσει το δικαίωμα της διάταξης που καταργήθηκε με το ενιαίο μισθολόγιο, δηλαδή την παραμονή στην υπηρεσία για 3 χρόνια σε ηλικίες πάνω από 60 ετών, και είχε εκδοθεί σχετική διαπιστωτική πράξη από την υπηρεσία τους.
* Τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από φορείς που καταργούνται στα εποπτεύοντα υπουργεία ή άλλες υπηρεσίες όπως θα πρέπει να γίνει για παράδειγμα με τον ΟΔΔΥ
* Τη συγχώνευση του Παρατηρητηρίου για την Ψηφιακή Ελλάδα με την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. και όχι με την ΕΛΣΤΑΤ, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.
* Την εξαίρεση από τη μισθωτή εφεδρεία των οδηγών και ειδικευμένων τεχνικών σε ΟΣΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
* Την εξαίρεση από τη μισθωτή εφεδρεία 20 υπαλλήλων του ΙΓΜΕ.
* Την έγκριση προμηθειών υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών και πληροφορικής οι οποίες παρασχέθηκαν από 1/1/2010 (Σύζευξις 1).
Αργότερα τα «κλειστά» επαγγέλματα και η ρύθμιση οφειλών
Από το τελικό σχέδιο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου αφαιρέθηκαν ο νέος κύκλος ρυθμίσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο αλλά και ανανέωση της δυνατότητας για περαίωση παρελθόντων ετών.
Ειδικότερα, με ειδική διάταξη, δίνεται η δυνατότητα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου έως και σε 60 δόσεις, από 35 που ισχύει σήμερα, αλλά και της πλήρους απαλλαγής από προσαυξήσεις σε περίπτωση που η οφειλή θα καταβάλλεται εφάπαξ ή σε λίγες δόσεις. Το ελάχιστο ποσό κάθε δόσης δεν θα μπορεί να υπολείπεται των 300 ευρώ.
Το μέτρο αναμένεται να επανεισαχθεί με το πολυνομοσχέδιο του Ιανουαρίου. Στο ίδιο νομοθέτημα, θα περιλαμβάνονται και δύο βασικές ρυθμίσεις που αφορούσαν τον άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων.
Η πρώτη αφορούσε την επίσπευση της απελευθέρωσης του κλάδου των φορτηγών δημοσίας χρήσεως, η οποία αναμενόταν στα μέσα του 2013. Συγκεκριμένα, η απελευθέρωση έρχεται περίπου 1,5 χρόνο πίσω και αρχίζει να ισχύει από 1/1/2012, προκειμένου να εκπληρωθεί και η σχετική απαίτηση της τρόικας, που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα των οδικών μεταφορών.
Η δεύτερη αφορούσε στην ελεύθερη εγκατάσταση δικηγορικών εταιρειών εντός της ελληνικής επικράτειας.
Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου περιέχει και τη ρύθμιση για τη χρηματοδότηση του υγιούς τμήματος μιας εμπορικής τράπεζας, η οποία έχει αποσχιστεί από τις προβληματικές της δραστηριότητες, με απόφαση της Τραπέζης της Ελλάδος.
Στις περιπτώσεις αυτές, ορίζεται σαφώς με ποιες προϋποθέσεις και σε ποιο ποσοστό χρηματοδοτούν τη νέα υγιή τράπεζα το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων (ΤΕΚΕ) και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Το θέμα έθιγαν και στις τελευταίες εκθέσεις τους τόσο η Ε.Ε. όσο και το ΔΝΤ τονίζοντας ότι θα πρέπει να διευκρινιστούν τα όρια στα οποία θα παρεμβαίνουν οι δύο Οργανισμοί, σε τέτοιες περιπτώσεις.
Ανάγκη ταχύτερης προώθησης αλλαγών
Να επιταχύνουν τους ρυθμούς τους, ζήτησε ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, από τους υπουργούς της κυβέρνησής του, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, χθες.
Οπως τόνισαν κυβερνητικοί παράγοντες, ο πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη να προωθηθούν γρήγορα οι διαρθρωτικές αλλαγές κι έθεσε ως χρονικό όριο τα μέσα Ιανουαρίου 2012, είτε για να ολοκληρωθούν όσες μεταρρυθμίσεις είναι ώριμες είτε να δρομολογηθούν όσες απαιτούν περισσότερο χρόνο υλοποίησης. Στην ατζέντα, ως προτεραιότητες είναι η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και η προώθηση μέτρων και αποφάσεων για την υποβοήθηση των επενδύσεων.
Ο κ. Παπαδήμος θέλει, εν όψει της έναρξης των νέων συνομιλιών και διαπραγματεύσεων με την τρόικα, από τις 16 Ιανουαρίου, να έχει η κυβέρνηση να παρουσιάσει απτό έργο.
«Εάν υπάρξει ένα μεταρρυθμιστικό ρεύμα, τότε θα μειωθεί και η πίεση για την λήψη κι άλλων μέτρων», τόνισε κυβερνητικός παράγων.
Ο ίδιος επισήμανε το άριστο κλίμα που επικράτησε χθες, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως και το γεγονός ότι «όλες οι αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν ομόφωνες».
Σε μια γενικότερη παρατήρησή του, ο πρωθυπουργός -καταγράφοντας την ομοφωνία- σημείωσε ότι «οι νόμοι δεν αρκούν» και επεσήμανε: «Αποτελούν ένα αναγκαίο πρώτο βήμα, ωστόσο θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα, που να εγγυώνται την εφαρμογή τους».
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2115520

Σε εισπρακτικές εταιρίες, ελεγκτικούς οίκους και νομικά γραφεία αναθέτει πλέον η κυβέρνηση, κατ΄εντολή της τρόικας, την επιχείρηση είσπραξης των ληξιπρόθεσμων χρεών πρός το δημόσιο.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χθές τις σχετικές διατέξεις που κατά τις πληροφορίες θα περιληφθούν στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου που θα έρθει πρός επικύρωση στη Βουλή αμέσως μετά από τις γιορτές.

Την πρωτοβουλία αυτή είχε προαναγγείλει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στις 16 του μηνός Δεκεμβρίου στη Βουλή απαντώντας σε σχετική ερώτηση της υπερμάχου του μνημονίου κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη.

Όπως είχε πει τότε ο κ. Βενιζέλος σύντομα ολοκληρώνεται η διαδικασία επιλογής νομικών και λογιστικών συμβούλων για να διαχειριστούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη ενώ «οργανώνουμε τη συνεργασία μας με τις μεγάλες εισπρακτικές εταιρείες οι οποίες εξειδικεύονται στην είσπραξη ιδιωτικών και τραπεζικών χρεών».

Είναι προφανές ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου έρχεται να θεσμοθετήσει τις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί και δρομολογηθεί από την κυβέρνηση.

Με προμήθεια
Οι ιδιώτες θα αμείβονται με προμήθεια έναντι των ποσών που θα καταφέρνουν να οδηγήσουν στα ταμεία του Δημοσίου. Η είσπραξη των χρεών θα παραμείνει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των εφοριών αλλά οι ιδιώτες θα αναλάβουν να εντοπίσουν τους οφειλέτες και τα περιουσιακά τους στοιχεία και να τους οδηγήσουν στην πόρτα της Εφορίας.

Από τους 900.000 οφειλέτες, οι 892.000 οφείλουν ποσά μέχρι 150.000 ευρώ, από αυτούς δε, οι 716.000 οφείλουν ποσά μόλις μέχρι 3.000 ευρώ. Ολοι οι οφειλέτες (892.000) που οφείλουν ποσά μέχρι 150.000 ευρώ, έχουν συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές 4,1 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 37 δισ. ληξιπροθέσμων οφειλών αντιστοιχούν σε μόλις 14.700 οφειλέτες, εκ των οποίων οι 6.500 είναι φυσικά πρόσωπα και οι 8.200 νομικά πρόσωπα. 
 
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=436826

Αξιολόγηση στο Δημόσιο και με τη συνδρομή ιδιωτικών εταιρειών

Παρουσιάζοντας το μνημόνιο συνεργασίας και τον οδικό χάρτη για την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας επανέλαβε πάντως ότι η περικοπή οργανικών θέσεων δεν σημαίνει αυτομάτως και απολύσεις.
Από τις αρχές του νέου έτους αρχίζει η διαδικασία αξιολόγησης των δημόσιων υπηρεσιών και του προσωπικού με στόχο την πλήρη αναδιοργάνωση του κράτους. Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας ανακοίνωσε χθες την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τη γαλλική κυβέρνηση και την Ομάδα Δράσης (με επικεφαλής τον Χ.Ράιχενμπαχ), παρουσιάζοντας και τον οδικό χάρτη για τα βήματα της μεταρρύθμισης, στον οποίο αναφέρονται συγκεκριμένες δράσεις για την επίτευξη των στόχων με το αντίστοιχο χρονοδιάγραμμα. Στόχος, μέχρι τα τέλη του 2012 να καταργηθούν εκατοντάδες περιττές υπηρεσίες και τμήματα στο Δημόσιο, χωρίς ωστόσο να δοθούν διευκρινίσεις για την τύχη του πλεονάζοντος προσωπικού.
Παρουσιάζοντας το μνημόνιο συνεργασίας και τον οδικό χάρτη για την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, ο κ. Ρέππας επανέλαβε πάντως ότι η περικοπή οργανικών θέσεων δεν σημαίνει αυτομάτως και απολύσεις.
Σε πρώτη φάση η αξιολόγηση στο Δημόσιο θα γίνει και με τη συνδρομή ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ και θα αφορά τη βαθμολογική και ιεραρχική εξέλιξη των υπαλλήλων.
Η αξιολόγηση, δήλωσε ο κ. Ρέππας, θα γίνει μέσα στο 2012, υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, και πράγματι μπορούν να προσφέρουν τεχνική βοήθεια -κατά περίπτωση- και οι ιδιωτικοί φορείς, «αλλά αυτό πάντοτε υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ και είναι μία επιλογή την οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε θετικά για λόγους χρόνου».
Οπως επεσήμανε υπουργός, η αξιολόγηση είναι σχετικά εύκολη για τις δομές και τις υπηρεσιακές μονάδες, αλλά αρκετά σύνθετη και δύσκολη για τους υπαλλήλους. Γι' αυτό το λόγο, «πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος αξιολόγησης που θα είναι αδιάβλητος, αμερόληπτος και δεν θα μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν η αξιοπιστία της και η αντικειμενικότητά της».
Ερωτηθείς για την τύχη των υπαλλήλων που δεν μπορούν να μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες, είτε γιατί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, είτε γιατί κρίνονται ανεπαρκείς, ο κ. Ρέππας αρκέστηκε να πει ότι θα πρέπει να εξεταστούν οι εκθέσεις και οι προτάσεις των Επιτροπών Αναδιοργάνωσης του κάθε Υπουργείου.
«Πρέπει», τόνισε, «καθώς τελειώνει τώρα ο χρόνος, να ολοκληρώσουν τις προτάσεις τους. Μέσα στον Ιανουάριο θα τις έχουμε στη διάθεσή μας, θα βγάλουμε τα συμπεράσματα... Στις 31/12 είναι η καταληκτική ημερομηνία για να μας στείλουν οι Επιτροπές Αναδιοργάνωσης τις προτάσεις τους. Θα αναμένουμε λοιπόν τις προτάσεις τους και αναλόγως θα πάρουμε τις αποφάσεις για τα επόμενα βήματα, τα οποία πάντως θα είναι σε αρμονία με το μνημόνιο που έχουμε υπογράψει».
Στο σημείο αυτό ο υφυπουργός Ντίνος Ρόβλιας διευκρίνισε πως μέχρι το τέλος του έτους θα βγει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία σε πρώτη φάση θα περιλαμβάνει τα υπουργεία για τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, και ενδεχομένως να προσθέσει και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, το υπουργείο Οικονομικών. Ο κατάλογος αυτός δεν κλείνει, σημείωσε, εξηγώντας ότι μπορεί να βρει αργότερα συμπληρωματική Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Το μνημόνιο, τόνισε εξάλλου ο κ. Ρέππας, «δεν αποτελεί ένα ευχολόγιο, αλλά συνοδεύεται από έναν οδικό χάρτη, που περιλαμβάνει τους στόχους που έχουμε θέσει, καθώς επίσης και τις απαιτούμενες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι», ενώ «αναφέρονται και οι χρόνοι μέσα στους οποίους ολοκληρώνονται αυτές οι ενέργειες και επιτυγχάνονται οι αντίστοιχοι στόχοι». Με την task force και τη Γαλλία, πρόσθεσε, «υπογράφουμε αυτή τη συνεργασία και δεσμευόμαστε για την πρόοδο της συνεργασίας και τα αποτελέσματά της με έναν τρόπο, ο οποίος είναι σαφής και αδιαμφισβήτητος. Δεν είναι θολός, δεν είναι απλώς διακηρυκτικός. Είναι δεσμευτικός και συγκεκριμένος».

«Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, μέσω γαλλικής ιδιωτικής εταιρίας, έρχεται να ισοπεδώσει το δημόσιο τομέα και το κοινωνικό κράτος και να στείλει άλλους 150.000 μόνιμους υπαλλήλους στη φτώχεια και την ανεργία», σχολίασε ο Συνασπισμός.
«Το δόγμα "σοκ και δέος", με στόχο τη διάλυση της κοινωνίας, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και την ταυτόχρονη εξόντωση των δημοσίων υπαλλήλων, εφαρμόζεται αταλάντευτα», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, όπου διαμηνύεται ότι «μόνο ο ενωτικός και κοινός αγώνας όλων των εργαζομένων, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μπορεί να ανακόψει τα μνημονιακά σχέδια και να στηρίξει την ανασυγκρότηση του δημοσίου σε νέες βάσεις ανάπτυξης και εξυπηρέτησης των κοινωνικών αναγκών».

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2115703

______________________________________________

ρεπετισιόν
τέτοια (και χειρότερα) έγιναν στη Πορτογαλία 2005-2007, απέφυγε το μνημόνιο το 2011;
μπα

Σε επίπεδα - ρεκόρ το γιουάν

Με μεγάλη άνοδο της τάξεως του 4,5% αναμένεται να κλείσει το 2011 το γιουάν, έχοντας αναρριχηθεί νωρίτερα σήμερα σε επίπεδα - ρεκόρ.
Τα κέρδη του κινεζικού νομίσματος για τη φετινή χρονιά είναι σε αντιστοιχία με τις προβλέψεις που είχε διατυπώσει στις αρχές του έτους το 4% με 5% των traders στη χώρα.
Μάλιστα, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για νέα άνοδο του γιουάν το 2012, τη στιγμή που εντείνονται οι πιέσεις προς την Κίνα να αναλάβει ενεργότερη δράση για την εξισορρόπηση του διμερούς και παγκόσμιου εμπορίου. Η ανατίμησή του αναμένεται όμως να επιβραδυνθεί σε περίπου 3%.
Η τιμή σποτ του γιουάν σκαρφάλωσε σήμερα στο ιστορικό υψηλό των 6,3070 έναντι του δολαρίου, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 6,3160 στο οποίο είχε υποχωρήσει τη Δευτέρα.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2115605

Απώλειες 17,3% για το Nikkei το 2011

Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσε την τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς ο δείκτης ο Nikkei στο χρηματιστήριο του Τόκιο.
Συγκεκριμένα, ενισχύθηκε κατά 0,67% και έκλεισε στις 8.455,35 μονάδες. Ανοδο 0,90% κατέγραψε και ο ευρύτερος δείκτης Topix, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 728,61 μονάδες.
Σε ετήσια βάση ο Nikkei υποχώρησε κατά 17,3% και ο Topix πάνω από 19%.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2115592

Ρόμνεϊ: Οι πολιτικές Ομπάμα για να γίνουμε όπως η Ευρώπη δεν λειτουργούν

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα «μας κάνει να μοιάζουμε ολοένα και πιο πολύ με την Ευρώπη», ένα μοντέλο «που δεν δουλεύει», δήλωσε ο Μιτ Ρόμνεϊ, φαβορί στην κούρσα για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2012.
«Δεν πιστεύω πως η Ευρώπη λειτουργεί στην Ευρώπη. Δεν θέλω εδώ την Ευρώπη», ανέφερε από το Έιμς, σταθμό στην περιοδεία που διεξάγει με λεωφορείο στην Αιοβα μερικές ημέρες πριν από τις προκριματικές εκλογές σ΄ αυτή την Πολιτεία - κλειδί.
«Οι πολιτικές που εφαρμόζει ο πρόεδρος για να γίνουμε όπως η Ευρώπη δεν λειτουργούν», σημείωσε και τόνισε: «Θέλω η Αμερική να παραμείνει Αμερική».
Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ Γαλλ. Πρακτορείο
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2115575

______________________________________________

η Μέρκελ λέει ότι οι πολιτικές της Αμερικής δεν λειτουργούν στην Ευρώπη

Στις θέσεις τους παραμένουν οι οικονομικοί εισαγγελείς

Στις θέσεις τους παραμένουν οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, μετέδωσε η τηλεόραση του ΑΝΤ1, μετά τις εξηγήσεις που έδωσαν στον εποπτεύοντα το οικονομικό έγκλημα, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ν. Παντελή, και τον αντεισαγγελέα Φώτη Μακρή.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2115733

________________________________________

περίμενε κάποιος να ασκήσουν δικηγορία;

Τουρκία: Συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος το Νοέμβριο

Μείωση της τάξεως του 2,8% παρουσίασε το εμπορικό έλλειμμα της Τουρκίας το Νοέμβριο και διαμορφώθηκε στα 7,533 δισ. δολάρια, έναντι 8,15 δισ. δολαρίων που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι αναλυτές.
Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 18,5% στα 11,114 δισ. δολάρια και οι εισαγωγές κατά 8,8% στα 18,647 δισ. δολάρια.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2115625

Νέα επιβεβαίωση των δηλώσεων Γιλμάζ από τον τουρκικό Τύπο - Κύπρος: «Παράγοντας προώθησης της ειρήνης» το φ. αέριο

Νέα δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο συντηρούν το θέμα που έχει δημιουργηθεί μετά τις δηλώσεις Γιλμάζ για εμπρησμούς ελληνικών δασών από Τούρκους πράκτορες, παρά την απόπειρα του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας να ανασκευάσει [Βλέπε άρθρο] .
Συγκλονιστικές είναι οι αποκαλύψεις της τουρκικής εφημερίδας Μilliyet, με τον αρθρογράφο της, Τζαν Ντουντάρ, να επιβεβαιώνει τις δηλώσεις του Μεσούτ Γιλμάζ στην εφημερίδα Μπιργκούν περί εμπρησμού δασών στην Ελλάδα το 1995.
Επιπρόσθετα όμως, με σημερινό του άρθρο ο Τούρκος δημοσιογράφος κομίζει νέα στοιχεία αποκαλύπτοντας ότι σε εισαγγελική έρευνα για το σκάνδαλο Σουσουρλούκ που είχε διατάξει ο Μεσούτ Γιλμάζ όταν ανέλαβε πρωθυπουργός μετά την Τανσού Τσιλλέρ, το 1996, υπήρχε σαφής αναφορά για επιχειρήσεις των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και παρακρατικών στοιχείων σε εμπρησμούς και βομβιστικές ενέργειες στην Ελλάδα. Μάλιστα γίνεται αναφορά σε βομβιστική ενέργεια σε στρατόπεδο στη Λαμία και σε εμπρησμούς στην Κρήτη και τη Ρόδο.
Τα στοιχεία αυτά περιέχονταν σε 12 σελίδες της έκθεσης που δεν είχαν δημοσιοποιηθεί επειδή είχαν χαρακτηριστεί κρατικά μυστικά.
Ο δημοσιογράφος σε προσωπική του έρευνα στο αρχείο του Ετσεβίτ είχε βρει την γραπτή απάντηση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών οι όποιες δικαιολογούν την απόφαση να χαρακτηριστούν τα στοιχεία αυτά απόρρητα λέγοντας ότι σε περίπτωση δημοσιοποίησης τους, θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο εκμετάλλευσης και να προκαλέσουν αντίποινα.
Επίσης, ο Τζαν Ντουντάρ υποστηρίζει στο άρθρο του ότι στα μέσα της δεκαετίας του '90 η Αγκυρα έστειλε δύο ομάδες πρακτόρων με αποστολή τη διενέργεια δολιοφθορών ως αντίποινα για υποτιθέμενη βοήθεια που προσέφερε η Ελλάδα σε στελέχη του PKK.
Εμπρησμοί όμως, υπήρξαν και στα τουρκικά παράλια του Αιγαίου και σύμφωνα πάντα με τον Τούρκο δημοσιογράφο οι ελληνικές αρχές ήρθαν σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές, ζητώντας ανακωχή και η υπόθεση σταμάτησε εκεί. Μάλιστα, νωρίτερα σήμερα, ο Ντουντάρ επανέλαβε τους ίδιους ισχυρισμούς σε ζωντανή εκπομπή του CNN Türk όπου ήταν καλεσμένος.
Ανάλογες αποκαλύψεις δημοσιεύει και η τουρκική εφημερίδα Vatan. Σύμφωνα με τη Vatan σε έκθεση του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Κουτλού Σαβάς επι κυβερνήσεων Μεσούτ Γιλμαζ, ο εισαγγελέας αφιερώνει 12 σελίδες «σχετικά με τις πυρκαγιές στην Ελλάδα».
Σε δήλωσή του ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλος καλεί την κυβέρνηση να φέρει προς συζήτηση τις αποκαλύψεις αυτές σε όλα τα διεθνή fora, αλλά και τα διεθνή δικαιοδοτικά όργανα, «ζητώντας την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου προς κάθε κατεύθυνση και χωρίς εξαιρέσεις».
Κατά τον κ. Παναγιωτόπουλο, τα στοιχεία που δημοσιεύονται στις δύο τουρκικές εφημερίδες «επιβεβαιώνουν πλήρως τις αποκαλύψεις Γιλμάζ για την ανάμειξη των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας σε πυρκαγιές ελληνικών δασών και σε άλλες πράξεις δολιοφθοράς, όπως επιθέσεις σε στρατόπεδα».
«Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποδείξει ότι υπάρχει Κράτος Δικαίου στην Τουρκία, ρίχνοντας άπλετο φως σε όλες τις σκοτεινές πτυχές αυτής της "βρώμικης" υπόθεσης και αποκαθιστώντας τις βαρύτατες ζημιές που προκάλεσε στην Ελλάδα το λεγόμενο τουρκικό "βαθύ κράτος"», τονίζει και εκτιμά πως η «εξουδετέρωση και η δημόσια καταδίκη αυτών των εγκληματικών μηχανισμών, που "φύτρωσαν" μέσα στις επίσημες δομές ασφαλείας του Τουρκικού κράτους, μόνο καλό μπορεί να κάνει σε όσους πραγματικά επιθυμούν την αποκατάσταση της πραγματικής Δημοκρατίας στη Τουρκία και την περαιτέρω προσέγγιση της χώρας προς τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Deutsche Welle, Milliyet

Ο εντοπισμός φυσικού αερίου μπορεί και πρέπει να αποτελέσει παράγοντα προώθησης της ειρήνης και της συνεργασίας στην περιοχή και να λειτουργήσει ως κίνητρο για την ανάπτυξη δυναμικής, για την επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Στέφανος Στεφάνου.
O κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Στ. Στεφάνου.
Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κ. Στεφάνου υποστήριξε ότι «η Αγκυρα έχει τώρα κάθε κίνητρο και κάθε λόγο να εργαστεί προς την κατεύθυνση της λύσης, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών».
Μια τέτοια λύση, όπως είπε, θα οδηγήσει στην αποκατάσταση των σχέσεων της ενωμένης Ομοσπονδιακής Κυπριακής Δημοκρατίας με την Τουρκία και αναμφίβολα θα δημιουργήσει νέες προοπτικές για συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή που θα περιλαμβάνουν και την ίδια.
Σε ό,τι αφορά την οικονομία, επισήμανε ότι τώρα διαμορφώνεται καλύτερο κλίμα και αναμένεται αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης.
Πάντως, ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου χαρακτήρισε «κούφια λόγια» τις δηλώσεις του Κύπριου προέδρου Χριστόφια ότι στο φυσικό αέριο έχουν δικαίωμα και οι Τουρκοκύπριοι.
«Όταν του είπα έλα να συζητήσουμε πώς θα το μοιραστούμε (το φυσικό αέριο), απάντηση δεν πήρα. Γι΄ αυτό τα λόγια του είναι κούφια λόγια, μια μπαρούφα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο Έρογλου είπε ότι μαζί με τον πρόεδρο Χριστόφια έδωσαν υπόσχεση στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να επικεντρωθούν στις διαπραγματεύσεις. Επίσης, ισχυρίστηκε πως ο πρόεδρος Χριστόφιας με το φυσικό αέριο και παρόμοια θέματα «καθοδηγεί λάθος τους Ελληνοκύπριους, αντί να τους προετοιμάζει για μια λύση».
Οι φυσικοί πόροι, συνέχισε, ανήκουν και στους Τουρκοκύπριους και «πρέπει να γίνει διαμοιρασμός τους με τη συγκατάθεση και των δύο πλευρών». Ο Έρογλου επανέλαβε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά «θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να βρεθεί μια λύση στο Κυπριακό εντός 4-5 μηνών».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2115642

________________________________________________

ελπίζω να καταλαβαίνετε όλοι ότι η Τουρκία συνεχίζει να κάνει πλάκα στους Έλληνες
για την ακρίβεια λέει ότι μας έχει για τα @ρχίδι@ της

[το είδα στου greek rider, πάρτε: Βαλλιστικός τρόμος από Τουρκία με πύραυλο εμβέλειας 2.500 χλμ!
29/12 - εξήγγειλε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρ.Τ.Ερντογάν σε ομιλία του]

οπότε οι διπλωμάτες Κύπριοι λένε απλά το ποίημα τους
εννοείται πως οι δικοί μας διπλωμάτες απλά τρώνε ντόνατς

σύναψη συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου με νέους ηλικίας 18 έως 25 ετών -για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας

Εννέα όρους τους οποίους θα πρέπει να τηρούν οι εργοδότες για τη σύναψη συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου με νέους ηλικίας 18 έως 25 ετών -για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας- περιλαμβάνει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας.

Ο νόμος προβλέπει τη σύναψη συμβάσεων απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας νέων ηλικίας 18-25 ετών, μέχρι 24 μήνες, και με αποδοχές μικρότερες κατά 20% από εκείνες που προβλέπουν για νεοπροσλαμβανόμενο χωρίς προϋπηρεσία η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και οι κλαδικές, ομοιοεπαγγελματικές κλαδικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις.
Στην εγκύκλιο, παρέχονται οδηγίες εφαρμογής του άρθρου 43 του εφαρμοστικού νόμου του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής προσαρμογής, (ν. 3986/2011) που ισχύει από τον περασμένο Ιούλιο.
Οι εννέα όροι που θα πρέπει να τηρούν οι εργοδότες είναι οι εξής:

1. Να μην έχουν πραγματοποιήσει τους τελευταίους 3 μήνες, πριν από τη σύναψη των συμβάσεων αυτών, καμία μείωση του προσωπικού ούτε να το μειώσουν κατά τη διάρκεια ισχύος των νέων συμβάσεων. Ωστόσο, οικειοθελείς αποχωρήσεις, αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης και λήξη συμβάσεων ορισμένου χρόνου, δεν αφαιρούν τη δυνατότητα υπογραφής συμβάσεων απόκτησης εργασιακής εμπειρίας.

2. Αν ο εργοδότης έχει ήδη προσλάβει εργαζόμενους για απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας και οι ανάγκες επιβάλλουν να κάνει απολύσεις, υποχρεούται ή να μετατρέψει ισάριθμες συμβάσεις απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας σε αορίστου χρόνου με πλήρεις αποδοχές ή, αν αυτό δεν είναι δυνατό, να προσλάβει εντός 30 ημερών ισάριθμους εργαζόμενους με συμβάσεις εργασίας αντίστοιχες εκείνων που έχουν καταγγελθεί.

3. Η σύμβαση απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας καταρτίζεται εγγράφως και υποβάλλεται το αργότερο εντός της επόμενης της σύναψής της, στον ΟΑΕΔ και την Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο της ορθής εφαρμογής του νόμου.

4. Επίσης, οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζόμενου αποδίδονται στο ΙΚΑ και καλύπτονται πλήρως από τον εργοδότη.

5. Οι νέοι μπορούν να απασχολούνται πλήρως ή μερικώς στην επιχείρηση.

6. Δεν μπορούν να προσληφθούν νέοι που αλλάζουν ειδικότητα όντας στην ίδια επιχείρηση, δηλαδή απαγορεύεται η μετατροπή των συμβάσεών τους ως προς την ειδικότητα.

7. Οι νέοι δεν πρέπει να έχουν προϋπηρεσία μεγαλύτερη των 24 μηνών στην ειδικότητα που προσλαμβάνονται.

8. Μπορούν να συνάπτονται περισσότερες της μίας συμβάσεις με τον ίδιο ή άλλο εργοδότη στην ίδια ειδικότητα μέχρι τη συμπλήρωση των 24 μηνών.

9. και τέλος η διάρκεια της σύμβασης απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των 24 μηνών στον ίδιο ή σε άλλον εργοδότη. Μπορεί, όμως, να είναι μικρότερης διάρκειας χωρίς χρονικούς περιορισμούς.

Δεν υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της διάταξης οι νέοι ηλικίας 18-25 ετών, που αλλάζουν ειδικότητα όντας στην ίδια επιχείρηση, δηλαδή απαγορεύεται η μετατροπή των συμβάσεων τους ως προς την ειδικότητα προς αποφυγή καταχρηστικής εφαρμογής της διάταξης.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2115252


 __________________________________

doing the maths:

750 * .8 = 600
ωρομίσθιο: 600/25*6/40 = €3.6
καθότι 4ωρο ελάχιστο, πχ για 20ώρες/εβδομάδα
χαρτζιλήκι €72 μικτά ή €62 καθαρά
ευτυχώς υπάρχει αφορολόγητο στα €5,000...

μπορεί να πάει πιο κάτω;

μπορεί!
απλά δεν μετράνε υπερωρίες και έχουμε σε αντάλλαγμα ρεπό

λαμβάνοντας υπόψη ότι οι νέοι σκλάβοι είναι εγκλωβισμένοι για 24 μήνες, στα εργατικά είμαστε περίπου στο 75%

τι μένει;
ο εργοδότης να μην είναι υποχρεωμένος να συμβάλλεται για το μέρος της ασφάλισης (ΙΚΑ) του εργαζομένου αλλά να το επιβαρύνεται ο ίδιος ο εργαζόμενος
οι απολύσεις να μην συνοδεύονται από τις σημερινές αποζημιώσεις, πχ να μειωθούν κατά 50% ίσως και 65%
δυνατότητα του εργοδότη να προσλαμβάνει χωρίς να αποδίδει εισφορές (στις ειδικές οικονομικές ζώνες)

υ.γ.
ΤΟ ΠΟΣΤ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΟΡΑ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ
ΦΙΛΑΚΙΑ

ΑΤΕbank: Πλήρης κάλυψη της ΑΜΚ

Πλήρως καλύφθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Αγροτικής Τράπεζας, με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων με αναλογία 0,3812913081668490 νέες κοινές ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές για κάθε μία παλαιά κοινή ονομαστική μετά ψήφου μετοχή και τιμή διάθεσης €0,60 ανά μετοχή.
Συγκεκριμένα, η αύξηση καλύφθηκε από τους ασκήσαντες δικαιώματα προτίμησης κατά ποσοστό 89,918% με την καταβολή συνολικού ποσού €260.762.106,60 που αντιστοιχεί σε 434.603.511 Νέες Μετοχές, ενώ 48.729.822 Νέες Μετοχές έμειναν αδιάθετες.
Το Ελληνικό Δημόσιο, βασικός μέτοχος της τράπεζας, άσκησε πλήρως τα δικαιώματα προτίμησης που του αναλογούσαν, εισφέροντας €260.712.377,40.Με την από 28.12.2011 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ττράπεζας οι ως άνω 48.729.822 αδιάθετες Νέες Μετοχές, διατέθηκαν ως ακολούθως, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο Ενημερωτικό Δελτίο: (i) Στους ασκήσαντες Δικαιώματα Προεγγραφής διατέθηκαν 3.123 Νέες Μετοχές, ήτοι ποσοστό 0,001% της Αύξησης. (ii) Στο Ελληνικό Δημόσιο διατέθηκαν περαιτέρω (κατόπιν της πλήρους άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης που του αναλογούσαν), 48.726.699 νέες μετοχές, ήτοι ποσοστό 10,081% της αύξησης.
Το τελικό ποσοστό κάλυψης της αύξησης ανήλθε σε 100% και τα συνολικά έσοδα της έκδοσης σε €289.999.999,80. Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης, το μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας αυξήθηκε κατά €289.999.999,80 με την έκδοση 483.333.333 νέων μετοχών, ονομαστικής αξίας €0,60 έκαστη.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2115498

Κατώτατη τιμή στο αλκοόλ προωθεί η Βρετανία

Προκειμένου να αποτραπεί η υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών
Reuters
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, έχει δώσει εντολή στις βρετανικές αρχές να εκπονήσουν σχέδιο για τον καθορισμό κατώτατης τιμής του αλκοόλ προκειμένου να αποτρέψει την υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών. Την είδηση ανέφερε η εφημερίδα Daily Telegraph, σύμφωνα με την οποία οι βρετανικές αρχές εξετάζουν την προοπτική να επιβάλουν κατώτατο όριο τιμής αναλόγως της περιεκτικότητας του ποτού σε οινόπνευμα. Στην περίπτωση αυτή, θα εκτιναχθούν οι τιμές των οινοπνευματωδών ποτών – αλλά ώς ένα βαθμό και τα σχετικά φορολογικά έσοδα, που είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτα για την κυβέρνηση σε καιρό δημοσιονομικής λιτότητας. Το εν λόγω δημοσίευμα επικαλείται κυβερνητική πηγή, σύμφωνα με την οποία ο Βρετανός πρωθυπουργός τάσσεται υπέρ του καθορισμού κατώτατης τιμής. Επισημαίνει, όμως, ότι το υπ. Ανάπτυξης προειδοποιεί πως οποιοσδήποτε εξαναγκασμός των επιχειρήσεων σε καθορισμό κατώτατης τιμής θα αποτελεί παραβίαση του κοινοτικού δικαίου. Παράλληλα, η Κριστίν Βολφ, επικεφαλής της ζυθοποιίας SABMiller, δήλωσε πως υποστηρίζει το σχέδιο της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την υπερβολική χρήση αλκοόλ, αλλά εξέφρασε την εκτίμηση πως ο καθορισμός κατώτατης τιμής θα είναι «αναποτελεσματικό, αθέμιτο και παράνομο» μέτρο.
Εχει προηγηθεί απόφαση της κυβέρνησης της Σκωτίας να ορίσει κατώτατη τιμή στα αλκοολούχα ποτά για να αποτρέψει την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, που το 2010 προκάλεσε τον θάνατο χιλιάδων Βρετανών. Σύμφωνα με την Daily Telegraph, η κυβέρνηση ενδέχεται να μιμηθεί το σχέδιο της Σκωτίας ή, εναλλακτικά, να εισαγάγει μια μορφή φορολογίας που θα βασίζεται στην περιεκτικότητα του ποτού σε οινόπνευμα. Το σχετικό δημοσίευμα επισημαίνει πως, τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη περίπτωση, οι καταναλωτές αλκοολούχων ποτών θα καταβάλλουν επιπλέον περίπου 1,1 δισ. δολ. ετησίως, με τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα να εικάζεται ότι θα χρηματοδοτούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, πάντως, δήλωσε πως ο κυβερνητικός συνασπισμός εξακολουθεί να εξετάζει όσα στοιχεία διαθέτει περί των τρόπων με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπιστεί η υπερβολική χρήση οινοπνευματωδών ποτών.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_29/12/2011_467530

The 10 Worst Economic Ideas of 2011 (not only for US)

by Roosevelt Institute Senior Fellow Jeff Madrick 

1. Taxes should be more regressive.
At the top of the list for sheer scandalous insensitivity are Herman Cain’s and New Gingrich’s tax plans for America. Cain and Gingrich are both flat tax advocates. Cain proposes “9-9-9″ — a 9 percent sales tax, 9 percent income tax, and 9 percent corporate tax. He would also eliminate most deductions. Would this raise more or less money? The romantic conservatives claim the lower income tax rate would mean more growth. Never mind that the evidence to support that claim has been found profoundly lacking time and again.
What is eyebrow-raising is how regressive the Cain tax would be. According to the Tax Policy Center, those who make more than $1 million would get a tax cut of about $455,000 on average. Those who make between $40,000 and $50,000 would get a tax increase of about $4,400. The tax rate would be 23.8 percent for this group, compared to 17.9 percent for those who make $1 million or more.
Cain’s plan might take in as much money as is now taken in by the federal government. But Gingrich’s plan wins the gold medal: his plan is both regressive and a gigantic revenue loser. His flat tax is 15 percent on incomes, with plenty of deductions like the one for mortgage interest still intact. He would eliminate taxes on capital gains and dividends. Those who earn more than $1 million would make out like bandits, saving an average of more than $600,000 a year, while those earning $50,000 a year would save about $1,000. Meanwhile, the government would forego about $1 trillion in annual revenues by 2015.
2. Austerity works.
Is it conceivable that we have learned nothing from history — or from economic theory, for that matter? It is hard to believe that after a year or so of the momentary return of Keynesianism in the wake of the deep recession of 2007-2009, it has been utterly renounced in practice in most rich nations around the world. The U.S. refuses to adopt a new fiscal stimulus as fears of a long-term deficit now determine short-term policy. The eurozone’s decision makers are even more obtuse and dangerous. Germany is leading the pack by imposing harsh limits on deficits as a percent of GDP on member states, which is sure to lead to slow growth and probably growing deficits. In the near term, the refusal to restructure the debt of the southern periphery along with demands for harsh austerity there could lead to a break-up of the eurozone and general catastrophe.
The conventional wisdom, however wrong-headed, is widely accepted in the media. Britain is imposing austerity and its economy only gets weaker, yet a recent Financial Times article gives the country points for economic enlightenment compared to France because it is more willing to punish itself. John Banville, the estimable Irish novelist, writes in The New York Times that Ireland is now considered the “good boy” of Europe because of its intense austerity program. I am not sure he was being ironic. In fact, despite a couple of spikes in GDP, austerity is failing there as well. GDP and GNP (which is relevant because so much of their income is export-dependent) are way below their highs of a couple of years ago in Ireland.
IMF economists have recently produced solid research putting the lie to claims that austerity has led to rapid growth in some countries in the past. It almost never has, and in the couple of cases it has, it was because the countries devalued their currencies sharply to promote exports. Of course, there will be no devaluations in the eurozone.
3. Export growth models are sustainable.
Germany is especially proud that it has exported its way to becoming the strong man of Europe. It has suppressed wage growth, used subsidies to make its products more competitive, and taken advantage of the fixed euro, set at too low a rate to maintain trade balances. It is determined to remain oblivious to the fact that such a model requires countries that buy its products to run deficits and therefore borrow lots of money. This is why export models are known as beggar-thy-neighbor models, and it is why Germany has a moral obligation to help bail out nations like Greece, Italy, and Spain. Export models are really debt models on a global scale.
China also runs on an export model, and the U.S. borrows relentlessly from it. But China occasionally seems to recognize that this model may not be sustainable and is trying to raise wages and reduce imbalances some. More to the point, unlike Germany, it is now prepared to increase fiscal stimulus. This doesn’t mean China gets an A for policy — more like a C. But Germany gets an F, and its low-wage export model cannot be adopted by all of Europe. Someone has to be able to afford to buy something.
4. Fannie and Freddie did it.
A lawsuit by the Securities and Exchange Commission has revived the argument that Fannie Mae and Freddie Mac were the causes of the housing collapse and the financial crisis. The SEC is suing high-level executives for failing to disclose that they had more sub-prime loans than they admitted. In fact, by the actual definition for subprimes that was commonly used, they probably did make these disclosures. But they also piled on risky mortgages in 2006 and 2007, not to meet affordable lending goals as some claim, but to make a profit.
Frank Partnoy and I have written about this in the New York Review of Books. The problem was not Fannie and Freddie. The crisis was created by the highly risky mortgages bought and sold by the private sector between 2003 and 2006, when Fannie and Freddie were cutting back their activities. They became big buyers when the damage was already done. And even now, their mortgage defaults as a percentage of their portfolios, despite the devastation in the housing market, are much lower than defaults in the private sector. Those who want to blame the government for the crisis keep coming back to this stale and very misleading issue. Get over it. And as for the SEC, can it be that the only case they can drum up against high-level executives is at Fannie and Freddie? You mean there were no bad big-time execs at Citigroup, Merrill Lynch, Morgan Stanley, Lehman, Goldman, and so on?
5. Cutting Social Security benefits is a priority.
We have a very long-term deficit problem, not a short-term one. Social Security did not contribute to the short-term deficit — the Bush tax cuts, the recession, and the slow recovery are the main culprits over the next 10 years. But even in the longer run, Social Security benefits will rise from a little under 5 percent of GDP to 6 percent of GDP. Cutting these benefits is not a priority and any deficit can be fixed with affordable tax increases. So why is everyone focusing on Social Security? Because it is the low-hanging fruit. The really big problems, like Medicare and Medicaid, are driven by a dysfunctional healthcare system, and that is too hard to fix. It is a little like Reagan invading Grenada and calling it a great American victory.
6. Inflation is just around the corner.
Remember the claims by the right wing that all that Federal Reserve stimulus in 2008 and 2009, not to mention the Obama spending bill, would lead to big-time inflation? Nothing would be better than a little inflation in the U.S. right now, but the economy has been too weak to deliver it. Bring on some inflation, please.
7. The Medicare eligibility age should be raised.
Reports had it that President Obama had momentarily agreed to raise the Medicare eligibility age from 65 to 67. Indeed, a New York Times editorial recently seemed (a little less than wholeheartedly) to endorse the idea. Yes, this might reduce Medicare expenditures, but it would raise the total amount Americans spend on health care. In fact, the Kaiser Family Foundation figures it would increase private health care costs for most of the seniors leaving Medicare by more than $2,000 a year on average. There would be other cost-raising effects, as, for example, healthier seniors left Medicare. Kaiser figures the increase in total health spending by Americans would be twice the amount of savings to Medicare. And of course some seniors would simply give up coverage. Call it triage.
8. Competition between Medicare and private health insurance will reform the health care system and reduce costs.
Say it ain’t so, Ron Wyden. The Democratic senator from Oregon has teamed up with Congressman Paul Ryan to propose an option for Medicare recipients to buy private plans. They would be offered a flat payment to buy private plans if they so chose. Competition for these dollars will supposedly make Medicare and the health insurance companies more efficient. More likely, however, it will result in misleading claims by the health insurance companies or reduced coverage plans. It will raise costs for Medicare as healthy seniors are induced to take cheaper private plans with healthier individuals. Allegedly, the Wyden-Ryan plan would control for all this by setting minimal standards. Forget about that. The Obama administration has already given in on federal standards for Obamacare, letting states set their own. Guess who most of the states will favor. Seniors will probably have to move to New York or Massachusetts to get decent plans.
But that’s not even the big rub. It is that Medicare payments will be limited to growing just 1 percent faster than GDP. Health care costs have risen considerably faster than that for a long time. Somehow Wyden thinks that such a limit will force reforms. In sum, it will simply lead to less coverage and more expense for beneficiaries.
9. Federal spending should be capped at 21 percent of GDP.
The president’s Simpson-Bowles budget balancing commission proposed this cap because it is the average for the last 40 years. How’s that for reasoning? With fast-rising health care costs and an aging population, such a limit is patent nonsense. For a nation that needs significant investment in infrastructure, energy savings, and education, it is especially damaging. There is no evidence to support the claim that such a cap would promote economic growth. An alternative plan offered by Rivlin and Domenici at least raises the cap to about 23 percent, according to the Center on Budget and Policy Priorities.
The whopper is the House Republican plan to adopt a budget balancing amendment to the Constitution. It would reduce federal expenditures to 18 percent of the previous year’s GDP, meaning more like a 16.5 percent cap. This would change America as we know it, testing the nation’s political stability with harsh cuts in social spending and precluding any serious public investment in the nation’s economic foundations.
10. Balancing the budget should involve equal parts tax hikes and government spending cuts.
This is not economics; it is politics. But economists argue for it all the time as if it is good economics, not admitting their conservative bias that high taxes are bad for growth and government social and investment spending never helps.
Most of the major budget balancing plans of 2010 and 2011 argued for more spending cuts than revenue increases. The Bowles-Simpson plan is comprised of two-thirds spending cuts, one-third revenue increases. Obama’s budget plan last spring also had much more in spending cuts than tax increases. Only the Rivlin-Domenici plan was balanced. The one conspicuous exception was the plan from the Congressional Progressive Caucus, which of course got short shrift in the press. It was about two-thirds tax increases to one-third program cuts.

newdeal20

διάφορες σκέψεις

της Ζάχαρης το ποστ


Απο καιρό η Deutsche Bank περιμένει.

Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι το φάρμακο για όλα..Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία η Ιταλία έχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,27% το οποίο στο τέλος του 2011 αναμένεται να ανέλθει στο 1%. Εξάλλου ιδίως σε εμάς θα  πρόκειται για πλασματική κατάσταση που οφείλεται σε έκτατες εισφορές και στην ουσιαστική στάση πληρωμών του δημοσίου.Όμως η Αργεντινή όταν πτώχευσε είχε πρωτογενές πλεόνασμα αν αυτό λέει κάτι...Γράφτηκε λοιπόν  εδώ  και  εδώ.
Άν τελικά έφτασε η στιγμή πρωτογενούς πλεονάσματος μπορεί να μην είναι η λύση στο πρόβλημα της οικονομίας μας αλλά σίγουρα είναι σήμα πολιτικών εξελίξεων  και  ερμηνεύει διάφορα γεγονότα .

Κάτι άλλο που γράφτηκε είναι: "Την ίδια ώρα, η σύγκρουση των ιδιωτών πιστωτών με το ΔΝΤ, που επιμένει σε γενναίο «κούρεμα», οδηγεί την εθελοντική διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων του PSI σε μια υποχρεωτική διαδικασία «κουρέματος», που θα προσγειώσει την Ελλάδα στην κατηγορία «default», σηματοδοτώντας το πρώτο πιστωτικό γεγονός στην Ευρωζώνη."εδώ

Προτιμώ την αισιοδοξία του Eichengreen αλλά δεν μπορεί κανείς να μην αναρωτηθεί...

________________________________________

από ένα λινκ της Ζάχαρης βρήκα το παρακάτω άρθρο στο capital

Αγνωστός Επενδυτής: Κι όμως είμαστε σε πρωτογενές πλεόνασμα...



Πηγή:www.capital.gr


Αγαπητέ Κώστα,

Αν και δεν γράφω τόσο συχνά ή ελαφρά (προτιμώ να βλέπω διαχρονικές τάσεις παρά απομονωμένα γεγονότα), δεν μπορώ να αντισταθώ να γράψω για κάτι που έχει επισημανθεί και στο παρελθόν αλλά δεν έτυχε ιδιαίτερης προσοχής.

Με αφορμή καταιγίδα δημοσιευμάτων χτεσινών σχετικά με τον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού και ένα σωρό άλλα «μαύρα» σενάρια, ήθελα μέρες που είναι να συνεισφέρω σε κάτι πιο ευχάριστο. Αυτό είναι το ότι όλες οι κριτικές εστιάζουν στην ύπαρξη μαύρης τρύπας στον προϋπολογισμό, όμως όλοι έχουν εστιασθεί στα σωρευτικά ποσά αλλά κανένας στα τρίμηνα ή στους μήνες.

Αν κάποιος προσέξει τα τρίμηνα ή τους μήνες, θα δει ότι η Ελλάδα είναι σε πρωτογενές πλεόνασμα ήδη από το τρίτο τρίμηνο και το ίδιο, εκτός απροόπτου, αναμένεται και για το 4ο τρίμηνο. Δηλαδή, τα τρίμηνα αυτά, αν αφαιρέσουμε τους τόκους είναι κερδοφόρα!

Για του λόγου το αληθές, επισυνάπτω αρχείο που προκύπτει από μια απλή επεξεργασία σε επίπεδο κίνησης τριμήνου, των στοιχείων που έχει δώσει το υπουργείο οικονομικών στο site του (επίδοση τριμήνου ίσον διαφορά σωρευτικών στοιχείων πχ  9μήνου και 6μήνου).

Αυτό ίσως και να δείχνει ότι το καράβι στρίβει (ή άρχισε το μαγείρεμα, που όμως δεν το νομίζω).

Φυσικά υπάρχουν και κονδύλια που τραβάν το ενδιαφέρον, πχ  το δεύτερο τρίμηνο είναι εξαιρετικά άσχημο (είτε λόγω κακής διαχείρησης, ή γιατί καταχωρήθηκαν δαπάνες πχ του τρίτου τριμήνου στο δεύτερο) κάτι ενδιαφέρον ειδικά μετά την αλλλαγή του υπουργού οικονομικών.
ΥΓ. Αν όντως συμβαίνει αυτό, πέρα από το θετικό της είδησης (που δεν φαίνεται να έχει συζητήσει ή πάρει χαμπάρι κανένας σχεδόν),  θα μπορούσε ίσως να εξηγήσει και πολλά ανεξήγητα από τις συμπεριφορές των πολιτικών μας. Μερικά σενάρια θα μπορούσαν να είναι:

Ο ΓΑΠ έκανε τον εκβιασμό με το δημοψήφισμα προφανώς για να πάρει καλύτερη συμφωνία σωτηρίας.  Η χρονική στιγμή ίσως έμοιάζε τέλεια καθώς είναι ακριβώς μόλις βγαίνει η χώρα σε πρωτογενές πλεόνασμα και του δίνει αυξημένη δύναμη για πλήρη στάση πληρωμών με μικρές επιπτώσεις. Από την άλλη δεν εξηγεί γιατί έκατσε και έφαγε την σφαλιάρα. Είτε ήταν υπερτιμημένος είτε την αποδέχτηκε γιατί τον κρατούσαν (ή την χώρα) με κάτι άλλο.

Ο Σαμαράς (και οι δελφίνοι του ΓΑΠ) βιάζεται να αναλάβει για να πιστωθεί την βελτίωση η οποία ίσως έρχεται λόγο των μέτρων που λήφθηκαν και τα οποία τώρα ωριμάζουν άρα η επίδραση έρχεται με χρονική υστέρηση. Για τον ίδιο λόγο ίσως έχει γαντζωθεί και ο ΓΑΠ (αν και εδώ παίζει δυνατά και το σενάριο της Σοσ. Διεθνούς που έχει σε λίγους μήνες ψηφοφορία για νέο πρόεδρο και για να θέσει κάποιος υποψηφιότητα πρέπει να είναι πρόεδρος σοσ. Κόματος).

Για τον ίδιο λόγο το timing είναι το τέλειο αλλά και της τελευταίας στιγμής για το PSI, αφού είναι στο peak του πανικού, αλλά μόλις γίνει πιο γνωστή η επίδοση, οι τράπεζες θα έχουν μειωμένο κίνητρο για αποδοχή haircut.

 
________________________________________
δεν έχω κάποιο λόγο να τσεκάρω τα νούμερα του προϋπολογισμού της εικόνας, φαντάζομαι είναι σωστά
καθώς όμως τα δημόσια οικονομικά δεν απεικονίζονται με το τρόπο που απεικονίζονται οι λογιστικές καταστάσεις των εταιρειών, απουσιάζει μια στήλη που θα έπρεπε να ονομάζεται "εκκρεμείς υποχρεώσεις" και βέβαια πόσες από αυτές είναι ληξιπρόσθεσμες

κοιτώντας όμως λίγο πιο προσεκτικά, είδα ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του γ' και των μηνών 10-11 (643 + 153), που περιγράφει ο άγνωστος επενδυτής, προκύπτει από ένα μόνο νούμερο: 785, που αντιστοιχεί σε πώληση: "ειδικά έσοδα από πώληση αδειών"...

ωραία η λογική: για το πρωτογενές αποτέλεσμα, να μην βάζουμε μέσα μόνο πρωτογενή έσοδα μείον πρωτογενή έξοδα, να προσθέτουμε και ...πρωτογενείς πωλήσεις δημόσιας περιουσίας

υ.γ. και επειδή με τσάντισε η παραπάνω κωλολογιστική: οι πωλήσεις δημόσιας περιουσίας, από το Μητσοτάκη μέχρι το Σημίτη πήγαιναν στην εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, ας συνεχιστεί η πολιτική Καραμανλή (όχι ότι ήξερε ο αμίλητος): να μην πληρώνουμε δημόσιο χρέος με τις πωλήσεις δημόσιας περιουσίας, ας τα τρώμε καραμέλες
οι Γερμανοί το είδαν;

UPDATE 12-ΙΑΝ-2012
κοίταζα λίγο τα νούμερα του προσωρινού δελτίου του προϋπολογισμού και είδα ότι ο Άγνωστος Επενδυτής, πιο πάνω η εικόνα, έχει βάλει στο εξελ "πρωτογενείς δαπάνες Δεκ. 2010: 57.992"
το ΝΟΥΜΕΡΟ είναι για τις πρωτογενείς δαπάνες 2009 και όχι του 2010 που έβαλε...



Πηγή:www.capital.gr

29.12.11

Οι "συμμορίες" της δραχμής και του ευρώ


Του Θεόδωρου Κατσανέβα

Η επιστροφή στη δραχμή δαιμονοποιείται από την πλειοψηφία του πολιτικοδημοσιογραφικού συστήματος της χώρας ως ο Εξαποδώ που θα μας γυρίσει στο Μεσαίωνα. Ως «συμμορία της δραχμής» αποκαλούνται όσοι υποστηρίζουν την άποψη αυτή, χωρίς να προβάλλονται ισχυρά επιχειρήματα, εκτός από ύβρεις και υπονοούμενα για συμφέροντα, για λαϊκισμό, κλπ. Η «συμμορία του ευρώ», αντιπαρέρχεται το καταλυτικό γεγονός ότι, τα τελευταία εκατό χρόνια με το εθνικό μας νόμισμα, τη δραχμή, ποτέ δε ζήσαμε παρόμοια τραγωδία όπως η σημερινή. Και ενώ η ένταξή μας στην ευρωζώνη το 2001 έγινε για να στηριχθεί και να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία, συνέβη ακριβώς το αντίθετο.

Είναι γεγονός ότι, μεγάλο μέρος της ευθύνης για τη σύγχρονη ελληνική τραγωδία οφείλεται στη φαυλότητα του πολιτικού μας συστήματος, στην κακοδιοίκηση από τις πολιτικές ηγεσίες, που κάποτε πρέπει να λογοδοτήσουν. Αλλά αυτό δεν αρκεί για να δικαιολογήσει την έκταση της πρωτοφανούς κρίσης. Σε οικονομική κατάρρευση βρίσκονται οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης, σε αντίθεση με όσες δεν έχουν ενταχθεί σε αυτήν. Μια ματιά στα ισοζύγια πληρωμών των χωρών μέσα και έξω από το ευρώ, το αποδεικνύει. Στην κρίση αντέχουν οι περισσότερες χώρες έξω από την ευρωζώνη, αλλά και έξω απο την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Αργεντινή, ύστερα από την αποσύνδεσή της από το σκληρό Αμερικάνικο δολάριο, σε συνδυασμό με κούρεμα των χρεών της σε επίπεδα του 70% και υποτίμηση του νομίσματός της, σήμερα αναπτύσσεται με αλματώδεις ρυθμούς. Δεκάδες είναι οι περιπτώσεις χωρών που πτώχευσαν τα τελευταία πενήντα χρόνια και αναστήθηκαν μετά. Η Κίνα, διατηρώντας χαμηλά την ισοτιμία του γουάν, έχει σωρευτικό πλεόνασμα άνω των 3 τρισ. δολαρίων. H απογείωση της ελληνικής οικονομίας έγινε από τα μέσα της δεκαετίας του 1950, όταν ο «δεξιός» Σπύρος Μαρκεζίνης έκοψε την ισοτιμία της τότε δραχμής με το δολάριο στη μέση. Και η Γερμανία το 1953, έκοψε το 50% των χρεών της, αλλά δεν κατέβαλε πολεμικές αποζημιώσεις.

Η Ελλάδα γονυπετούσα
Η χωρίς όρους και όρια παραμονή στο ευρώ, συνοδεύεται από μια Ελλάδα γονυπετούσα στην Τρόικα και το Μνημόνιο. Η ελληνική οικονομία εξοντώνεται και υποθηκεύεται στους άτεγκτους δανειστές της. Και το χειρότερο, δολοφονείται η ελπίδα για ανάσταση, αφού έχει πέσει στα Τάρταρα. Στην πραγματικότητα έχουμε ήδη πτωχεύσει. Τι περισσότερο τραγικό μπορεί να μας συμβεί; Πόση μεγαλύτερη φτώχεια, ανεργία, αυτοκτονίες απελπισμένων μένει να δούμε; Πόσες άλλες επιχειρήσεις και μικρομάγαζα θα κλείσουν; Πόσο περισσότερο μπορεί να μας υποβαθμίσουν από την κατηγορία σκουπίδια, οι περιώνυμοι οίκοι αξιολόγησης. Η ανυπαρξία εθνικού νομίσματος με δυνατότητα υποτίμησής του και εκτύπωσης δικού μας χρήματος, (βλέπε και βραβείο Νόμπελ στον Ρόμπερτ Μαντελ σχετικά με τις ζώνες νομισμάτων), μας καθιστά υποχείριους στους πιστωτές, ευάλωτους στο διεθνή ανταγωνισμό και στους διεθνείς κερδοσκόπους. Όπως έχει πει και ο παλαιός μεγαλοτραπεζίτης Ρότσιλντ «δώστε μου εμένα τη διαχείριση του νομίσματος και αφήστε τους άλλους να φτιάχνουν νόμους!». Αντί να εκδώσουμε χρήμα -με σύνεση και φειδώ βέβαια- για να πληρώσουμε τους μισθούς και τις συντάξεις, απλώνουμε το χέρι ως επαίτες για να μας δανείσει η φοβερή Τρόικα με επαίσχυντους όρους χώρας-αποικίας. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των δανείων κατευθύνεται σε παλαιότερα χρέη, τα οποία γιγαντώνονται συνεχώς, ως ένας δολοφονικός φαύλος κύκλος. Το σκληρό ευρώ, μας αποδυναμώνει όπως και τις άλλες περιφερειακές οικονομίες και ευνοεί κυρίως τη Γερμανία που παράγει ολιγοπωλειακά βιομηχανικά και τεχνολογικά προϊόντα και ανταγωνίζεται με επίσης σκληρά νομίσματα όπως των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας. Η ίδια χώρα - δυνάστης της Ευρώπης, συγκεντρώνει τεράστιες διεθνείς αποταμιεύσεις με χαμηλά ή μηδενικά επιτόκια, αφού θεωρείται ασφαλής επενδυτικός προορισμός. Η Ελλάδα, με κυρίως τουριστική και γεωργική κατεύθυνση, ανταγωνίζεται χώρες με μαλακά νομίσματα, δηλ. με χαμηλές ισοτιμίες προς το σκληρό ευρώ. Και η όποια θλιβερή ανταγωνιστικότητά της, εξοντώνεται ολοένα και περισσότερο.

Μόνη λύση η επιστροφή στη δραχμή
Τελικά, η μόνη βιώσιμη λύση είναι η επιστροφή στη δραχμή, σε συνδυασμό με περίοδο χάριτος, κουρέματος και αναδιάρθρωσης του χρέους, με ικανή και έντιμη διακυβέρνηση, νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών, αναπτυξιακή προοπτική και παραμένοντας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως πολλές άλλες χώρες. Αυτή η λύση προτείνεται από τους Ζισκάρ ντ’ Εσταίν, Πωλ Κρούγκμαν, Τζόζεφ Στίγκλιτς, Κένεθ Ρογκόφ, Μάρτιν Σμίθ, Κώστα Λαπαβίτσα, Στέργιο Σκαρπέδα, Νουλιέλ Ρομπινί, μέχρι και τον Τζώρτζ Σόρος, τους Ιάπωνες της Ναμούρα, διεθνή οικονομικά ινστιτούτα και πολλούς άλλους, όλοι τους μέλη της «συμμορίας της δραχμής»! Αλλά με την ίδια «συμμορία» φαίνεται ότι συμφωνεί και μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού που ασφαλώς θα αποτελούσε και την συντριπτική πλειοψηφία, αν υπήρχε ελάχιστη ισονομία στην πληροφόρησή του μεταξύ των δύο απόψεων. Το νέο γερμανικό imperium αν δε βολευόταν με την παραμονή μας στο ευρώ, ασφαλώς και θα μας είχε εκδιώξει από την ευρωζώνη κακήν κακώς προ πολλού. Γι’ αυτό είναι καιρός πια να αφήσουμε την κα Μέρκελ να ρυθμίσει τα του οίκου της και εμείς να πράξουμε τα αυτονόητα, αναζητώντας διεθνείς συμμαχίες και αλλού. Αλλά η μεγάλη έξοδος πρέπει να γίνει το συντομότερο, πριν οι δανειστές μας υποθηκεύσουν τα πάντα και μεταφέρουν την επίλυση των όποιων διαφορών σε διεθνή δικαστήρια με βάση το αγγλικό δίκαιο. Γιατί δυστυχώς εκεί το πάνε οι δυνάστες της Ευρώπης, που επιμένουν στο σκληρό ευρώ, που δεν καταβάλουν τις πολεμικές αποζημιώσεις, που προξένησαν και έχασαν δύο παγκόσμιες συρράξεις και κερδίζουν την τρίτη. Και θέλουν να μας μεταβάλουν σε αποικία τους. Αν η μεγάλη επιστροφή καθυστερήσει, τότε αλίμονο μας. Γι’ αυτό και οι εκλογές πρέπει να γίνουν σύντομα. Ας σκεφτούν τις τεράστιες ευθύνες τους αυτοί που διαφεντεύουν τη χώρα. Και οι ζαλισμένοι επικριτές τους, οι αντιπολιτευόμενοι χωρίς θέσεις, θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορεί να αντιτίθενται στο Μνημόνιο και την ίδια ώρα να απαιτούμε-επαιτούμε νέα δάνεια σε ευρώ.

* Ο κ. Κατσανέβας είναι Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς


capital

__________________________________________

πολλά μπορείς να γράψεις, πολλά μπορείς να πεις

ευρώ: τα βλέπουμε, τα ζούμε, έτσι και χειρότερα θα είναι - σε γενικές γραμμές - για όσο κρατήσει η επιτήρηση - 2020-2025-2030-2040 (εάν τα νέα ομόλογα είναι 30 ετών, τότε όντως είμαστε για το 2040, σε όποιον αρέσει)
με τα μυαλά που κουβαλάμε και την καλοπέραση που θέλουμε να απολαμβάνουμε εγχωρίως, δεν μας βλέπω να απέχουμε πολύ από μια μακροχρόνια μιζέρια (στην καλύτερη περίπτωση)
παρ' όλο που πολλοί κάτοικοι αυτής της χώρας έχουν κάνει ταξίδια στο εξωτερικό και ειδικά στην Ευρώπη, θα ήθελα να ήξερα εάν εχουν παραστάσεις από το πως ζουν οι περισσότεροι ευρωπαϊοι, σε τι σπίτι, τι τηλεόραση έχουν, τι αυτοκίνητο κλπ κλπ και μετά να τα συγκρίνουν με τι έχουμε εδώ
ας το κάνουν, θα εκπλαγούν
ίσως τότε να συνειδητοποιήσουν τι πρόκειται να έρθει έως το 2020


δρχ: τα ονόματα που γράφει ο Κατσανέβας είναι λίγα μπροστά σε όσους πιστεύουν ότι η εγχώρια οικονομική κατάσταση είναι αδύνατο να αναστραφεί χωρίς ένα κούρεμα 65% στο σύνολο του χρέους
από αυτούς που αναφέρει προτιμώ τον κεντρικό τραπεζίτη του Καναδά ή της Αυστραλίας ή οικονομολόγους από τη Καλιφόρνια, τα ίδια λένε [προτιμώ αυτούς διότι δεν έχουν ιδιαίτερα οφέλη ;)]

από την άλλη, οι περισσότεροι θα αγνοούν το νούμερο που έχει υποσχεθεί η εγχώρια πολιτική ηγεσία των τελευταίων 35 ετών στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης (συντάξεις), μπορεί να είναι €400δισ., μπορεί να είναι €650δισ... και αυτό - εννοείται - δε μετριέται στα €360 (που λέμε(?!) ότι είναι...)


Κατσανέβας: όταν 2-3 φορές έψαξα να βρω κάτι δύσκολο σ'αυτή τη χώρα, όπως είναι ο επαγγελματικός προσανατολισμός, έπεσα πάνω του και μου είχε κάνει καλή εντύπωση

Michael Lewis: Advice From the 1%: Lever Up, Drop Out

To: The Upper Ones
From: Strategy Committee
Re: The Counterrevolution

As usual, we have much to celebrate.
The rabble has been driven from the public parks. Our adversaries, now defined by the freaks and criminals among them, have demonstrated only that they have no idea what they are doing. They have failed to identify a single achievable goal.
Just weeks ago, in our first memo, we expressed concern that the big Wall Street banks were vulnerable to a mass financial boycott -- more vulnerable even than tobacco companies or apartheid-era South African multinationals. A boycott might raise fears of a bank run; and the fears might create the fact.
Now, we’ll never know: The Lower 99’s notion of an attack on Wall Street is to stand around hollering at the New York Stock Exchange. The stock exchange!
We have won a battle, but this war is far from over.
As our chief quant notes, “No matter how well we do for ourselves, there will always be 99 of them for every one of us.” Disturbingly, his recent polling data reveal that many of us don’t even know who we are: Fully half of all Upper Ones believe themselves to belong to the Lower 99. That any human being can earn more than 344 grand a year without having the sense to identify which side in a class war he is on suggests that we should limit membership to actual rich people. But we wish to address this issue in a later memo. For now we remain focused on the problem at hand: How to keep their hands off our money.

Looming Threats

We have identified two looming threats:
The first is the shifting relationship between ambitious young people and money. There’s a reason the Lower 99 currently lack leadership: Anyone with the ability to organize large numbers of unsuccessful people has been diverted into Wall Street jobs, mainly in the analyst programs at Morgan Stanley and Goldman Sachs. Those jobs no longer exist, at least not in the quantities sufficient to distract an entire generation from examining the meaning of their lives.
Our Wall Street friends, wounded and weakened, can no longer pick up the tab for sucking the idealism out of America’s youth. But if not them, who? We on the committee are resigned to all elite universities becoming breeding grounds for insurrection, with the possible exception of Princeton.
The second threat is in the unstable mental pictures used by Lower 99ers to understand their economic lives. (We have found that they think in pictures.)
For many years the less viable among us have soothed themselves with metaphors of growth and abundance: rising tides, expanding pies, trickling down. A dollar in our pocket they viewed hopefully, as, perhaps, a few pennies in theirs. They appear to have switched this out of their minds for a new picture, of a life raft with shrinking provisions. A dollar in our pockets they now view as a dollar from theirs. Fearing for their lives, the Lower 99 will surely become ever more desperate and troublesome. Complaints from our membership about their personal behavior are already running at post-French Revolutionary highs.
We on the strategy committee see these developments as inexorable historical forces. The Lower 99 is a ticking bomb that can’t be defused. They may be occasionally distracted by, say, a winning lottery ticket. (And we have sent out the word to the hedge fund community to cease their purchases of such tickets.) They may turn their anger on others -- immigrants for instance, or the federal government -- and we can encourage them to do so. They may even be frightened into momentary submission. (We’re long pepper spray.)

In the End

But in the end we believe that any action we take to prevent them from growing better organized, and more aware of our financial status, will only delay the inevitable: the day when they turn, with far greater effect, on us.
Hence our committee’s conclusion: We must be able to quit American society altogether, and they must know it. For too long we have simply accepted the idea that we and they are all in something together, subject to the same laws and rituals and cares and concerns. This state of social relations between rich and poor isn’t merely unnatural and unsustainable, but, in its way, shameful. (Who among us could hold his head high in the presence of Louis XIV or those Russian czars or, for that matter, Croesus?)
The modern Greeks offer the example in the world today that is, the committee has determined, best in class. Ordinary Greeks seldom harass their rich, for the simple reason that they have no idea where to find them. To a member of the Greek Lower 99 a Greek Upper One is as good as invisible.
He pays no taxes, lives no place and bears no relationship to his fellow citizens. As the public expects nothing of him, he always meets, and sometimes even exceeds, their expectations. As a result, the chief concern of the ordinary Greek about the rich Greek is that he will cease to pay the occasional visit.
That is the sort of relationship with the Lower 99 we must cultivate if we are to survive. We must inculcate, in ourselves as much as in them, the understanding that our relationship to each other is provisional, almost accidental and their claims on us nonexistent.
As a first, small step we propose to bestow, annually, an award to the Upper One who has best exhibited to the wider population his willingness and ability to have nothing at all to do with them. As the recipient of the first Incline Award -- so named for the residents of Incline Village, Nevada, many of whom have bravely fled California state taxes -- we propose Jeff Bezos.
His private rocket ship may have exploded before it reached outer space. But before it did, it sent back to Earth the message we hope to convey:

We’re outta here!

bloomberg

Crescenzi:"Τοξικά" τα κρατικά ομόλογα ευρωζώνης

Τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, με εξαίρεση τα γερμανικά, συνιστούν το «τοξικό χρέος» της σημερινής εποχής, δήλωσε ο κ. Tony Crescenzi, ανώτατο στέλεχος της μεγαλύτερης επιχείρησης επενδύσεων σε ομόλογα στον κόσμο, Pacific Investment Management Co.
Το αποτέλεσμα της «τοξικότητας» των κρατικών ευρω-ομολόγων είναι ότι οι ρυθμιστικές αρχές σχεδόν αδυνατούν πλέον να συγκρατήσουν την δημοσιονομική αναταραχή, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg Radio ο κ. Crescenzi.

Κατά τον κ. Crescenzi, που είναι εκτελεστικός αντιπρόεδρος της PIMCO, που έχει έδρα στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανότατα δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα της αμερικανικής Federal Reserve αγοράζοντας κρατικά ομόλογα για να κρατήσει χαμηλά τα επιτόκια.

Ο κορυφαίος οικονομολόγος προβλέπει ότι μέσα σε αυτό το περιβάλλον, το ευρώ θα παραμείνει αδύναμο.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/673422/ArticleNewsWorld.aspx

Τελευταίες “πινελιές” με τζίρο ...περιπτέρου

Συνεδρίαση διαδικαστικού χαρακτήρα, η σημερινή και απομένει μία ακόμα για να ολοκληρωθεί μία ακόμα απόλυτα καταστροφική χρονιά για το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η επιστροφή σε τζίρους χαμηλότερους των 20 εκατ. ευρώ, κάποιες κινήσεις της τελευταίας στιγμής σε τίτλους όλου του εύρους του ταμπλώ και η κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο για τις μετοχές των Κυπριακών Τραπεζών, μετά την επιστροφή της σχετικής αισιοδοξίας στο Χ.Α.Κ.

Πάνω από 100 δισ. δολάρια εκτιμάται η αξία του κοιτάσματος φυσικού αερίου, που εντοπίστηκε στο οικόπεδο 12 στην Κυπριακή ΑΟΖ, όπως δήλωσε η Κύπρια Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Πραξούλα Αντωνιάδου και αυτό τόνωσε την ψυχολογία των αγοραστών στην Μεγαλόνησο και είχε θετικό αντίκτυπο και στους εδώ διαπραγματευόμενους τίτλους.

Ασφαλώς και δεν έλειψαν και οι ακραίες ημερήσιες μεταβολές σε τίτλους, κυρίως, της Περιφέρειας, που προκλήθηκαν είτε λόγω κινήσεων σχετικού “καλλωπισμού” της τελευταίας στιγμής, είτε από κάποιες “ξεχασμένες” πωλήσεις που μάταια αναζητούσαν αγοραστές, ακόμα και στα ανώτατα όρια πτώσης (!)

Δυστυχώς, τόσο στις τάξεις των εναπομεινάντων επενδυτών, όσο και στα χρηματιστηριακά γραφεία η απαισιοδοξία περισσεύει και ελάχιστοι είναι οι παράγοντες της Αγοράς που δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι εκτιμώντας ότι τα πράγματα για την Ελληνική οικονομία και κατ΄ επέκταση για το εγχώριο Χρηματιστήριο μπορεί να πάνε καλύτερα.

Είναι κοινή πεποίθηση ότι η νέα χρονιά θα “κληρονομήσει” τα προβλήματα και τα βάρη της χρονιάς που φεύγει. 

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα συνεχίζει να βρίσκεται ανάμεσα σε συμπληγάδες, προσπαθώντας να βρει φως αισιοδοξίας σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.

Επιστρέφοντας στους θεωρούμενους, μέχρι πριν από κάποιους μήνες, Δεικτοβαρείς τίτλους και πλην των Κυπριακών Τραπεζών, κάτι πήγε να κάνει η Πειραιώς, ενώ απογοήτευσαν Εθνική, ΟΤΕ και ΔΕΗ , με τις μετοχές των δύο τελευταίων να δείχνουν ότι δεν το έχουν σε τίποτα να επιστρέψουν σε νεότερα ιστορικά χαμηλά (!)
Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι μέσω των τελικών δημοπρασιών, έκλεισαν στο υψηλό ημέρας οι Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ και Motor Oil.

Απόλυτα μοιρασμένη η εικόνα στο ταμπλώ του 20αρη, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν Κύπρου (+9,19%) και MPB (+8,49%).

Κέρδη μεγαλύτερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων για Πειραιώς και Motor Oil, μικρότερα κέρδη για Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, Τιτάνα, Alpha Bank, Eurobank και αμετάβλητοι οι Εθνική και Ελλάκτωρ.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για την Folli Follie Group (-6,54% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) και την MIG (-4,47%).

Κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας και απώλειες μεγαλύτερες του 2% για Ελ. Πετρέλαια και Μυτιληναίο, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι ΔΕΗ, Ταχ. Ταμιευτήριο, ΟΤΕ, Coca-Cola, Jumbo.

Ο Γενικός Δείκτης μετά τις 11.47 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, στις 16.33 “είδε” το χαμηλό ημέρας των 663,49 μονάδων, αντίδραση μέχρι τις 669,55 (17.10) και τελικό κλείσιμο στις 667,3 μονάδες με απώλειες 0,34%, ενώ ο τζίρος μόλις και ξεπέρασε τα 18 εκατ. από τα οποία το 1 εκατ. αφορούσε “πακέτα”.

Ισορροπημένη η τελική εικόνα με 80 ανοδικές μετοχές έναντι 79 πτωτικών, 29 τίτλοι με κέρδη από 5 έως 29,51% και άλλοι 24 με απώλειες από 5 έως 29,94%.

Μείωση περίπου 1% σημείωσαν οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα στις Ελληνικές και Ιταλικές Εμπορικές Τράπεζες το Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ.

Οι καταθέσεις στις Ελληνικές Τράπεζες μειώθηκαν στα 179,6 δισ. ευρώ, από 182,5 δισ. ευρώ που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Όπως αναφέρει το Reuters, έχουν μειωθεί κατά 26% από τα υψηλά του Δεκεμβρίου του 2009 και πλέον κυμαίνονται στα χαμηλότερα επίπεδα από το Φεβρουάριο του 2007.

Ανάλογη μείωση καταθέσεων σημειώθηκε στις Ιταλικές Τράπεζες, στα 1,364 τρισ. ευρώ από 1,402 τρισ. τον Οκτώβριο.

Στην Ισπανία και την Πορτογαλία, η μείωση των καταθέσεων ήταν μικρότερη, ενώ στην Ιρλανδία, παρέμειναν σταθερές.

Απόλυτα συγκρατημένη, έως απαισιόδοξη, δηλώνει η UBS που μεταξύ άλλων τονίζει: “Οι διαπραγματεύσεις για το σχέδιο αναδιάταξης του Ελληνικού χρέους (PSI) συνεχίζονται. Στόχος να μειωθεί το χρέος στο 120% έως το 2020, με την επιβολή “haircut” 50% στα Ελληνικά ομόλογα. Ωστόσο η συνεχιζόμενη ύφεση της Ελληνικής οικονομίας θα καταστήσει αναγκαίο νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, καθώς τα νούμερα δεν βγαίνουν, κάτι που θα σημάνει μεγαλύτερο “haircut” για τα Ελληνικά ομόλογα και αναγκαστική, μη εθελοντική αναδιάρθρωση του χρέους. Εάν η Ελλάδα αναγκαστεί να προχωρήσει σε μη εθελοντική αναδιάρθρωση του χρέους της, οι Αγορές άμεσα θα κινηθούν προς την Πορτογαλία και όχι μόνο. Εάν η αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους δεν είναι εθελοντική, θα υπάρξει ενεργοποίηση των CDS και θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως θα το διαχειριστεί το ενδεχόμενο αυτό η Αγορά.

Ακόμα και μετά την ένεση 500 δισ. ευρώ στις Ευρωπαϊκές Τράπεζες από την ΕΚΤ, οι φόβοι για τον Τραπεζικό κλάδο δεν έχουν υποχωρήσει καθώς εμφανίζονται ανησυχίες για τις εγγυήσεις των Τραπεζών, αναφέρει σε άρθρο της η WSJ. Στελέχη του Τραπεζικού και του θεσμικού τομέα έχουν αρχίσει να ανησυχούν ότι στερεύουν τα αποθέματα ορισμένων Τραπεζών σε στοιχεία ενεργητικού που μπορούν να προσφέρουν ως εγγύηση για να λάβουν δάνεια, κυρίως σε Ευρωπαϊκά Κρατικά ομόλογα. Εφόσον οι Τράπεζες εξαντλήσουν τα αποθέματα σε στοιχεία ενεργητικού που μπορούν να προσφέρουν ως εγγυήσεις, διατρέχουν τον κίνδυνο να αντιμετωπίσουν προβλήματα ρευστότητας.

http://www.euro2day.gr/ase/market_comment/151/articles/673393/ArticleMarketComment.aspx

Πορτογαλία: Στο 8% το έλλειμμα το Σεπτέμβριο

Το έλλειμμα της Πορτογαλίας μειώθηκε στο 8% του ΑΕΠ το Σεπτέμβριο, από 8,8% τον Ιούνιο, ανακοίνωσε την Πέμπτη η στατιστική υπηρεσία της χώρας, μεταδίδει το Reuters.

Το τρίτο τρίμηνο το έλλειμμα υποχώρησε στο 3,1% του ΑΕΠ, από 7,1% την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Στα στοιχεία για το έλλειμμα δεν περιλαμβάνονται τα έσοδα από τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση της χώρας στις αρχές Δεκεμβρίου, για να περιορίσει την απόκλιση από το στόχο του 5,9%.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το σχέδιο διάσωσης των 78 δισ. ευρώ, το έλλειμμα της Πορτογαλίας το 2011 θα πρέπει να διαμορφωθεί στο 5,9%, το 2012 στο 4,5% και το 2013 στο 3%.

Το 2010 το έλλειμμα έφτασε το 9,8% του ΑΕΠ.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/673398/ArticleNewsWorld.aspx

Οι τράπεζες δεν εμπιστεύονται η μια την άλλη και στρέφονται ομαδικά στην ΕΚΤ

Οι τελευταίες εξελίξεις στην διατραπεζική αγορά χρήματος εμπνέουν σοβαρότατες ανησυχίες.
Όταν οι καταθέσεις των τραπεζών στο επιτόκιο μιας ημέρας overnight αγγίζουν επίπεδα ρεκόρ 452 δις ευρώ στην Ευρώπη τι αποδεικνύουν;
Ότι απλά οι τράπεζες δεν εμπιστεύονται η μια την άλλη.

Σε περιόδους σταθερότητας, η πλεονάζουσα ρευστότητα των τραπεζών τοποθετείται στην διατραπεζική.
Η Εθνική δανείζει για μια μέρα την Alpha bank, η HSBC την Barclays, η UBS την Bank of America ή το αντίθετο.
Αυτό το καθημερινό αλισβερίσι διατραπεζικών συναλλαγών δίνει και την ευρωστία του συστήματος.
Η πλεονάζουσα ρευστότητα από μόνη της ως γεγονός είναι θετική εξέλιξη. Η διατραπεζική παγκοσμίως υποδηλώνει τον βαθμό εμπιστοσύνης μεταξύ των τραπεζών.
Η διατραπεζική είναι εμπιστοσύνη όπως οι τράπεζες είναι πίστη.
Στο σήμερα λοιπόν η εικόνα αυτή έχει πλήρως ανατραπεί.
Από την μια είναι ενθαρρυντικό ότι υπάρχει πλεονάζουσα ρευστότητα έστω και για μια μέρα 452 δις ευρώ στην Ευρώπη αλλά από την άλλη το γεγονός ότι οι τράπεζες δεν δανείζουν η μια την άλλη δεν συναλλάσσονται στην διατραπεζική αλλά μόνο με την ΕΚΤ αποδεικνύουν ότι η  κρίση μετεξελίσσεται σε τραπεζική.
Το πρώτο στάδιο μιας κρίσης είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης και μετά αν δεν υπάρξουν καλοί χειρισμοί όλα μπορούν να τιναχθούν στον αέρα.
Η στροφή των τραπεζών στην ΕΚΤ δεν είναι καθόλου καλό σημάδι.
Αν αποδειχθεί συγκυριακό και πρόσκαιρο έχει καλώς αν όμως η κατάσταση δεν βελτιωθεί τότε ο κίνδυνος η κρίση χρέους να μετεξελιχθεί σε βαθύτατα τραπεζική όλο και θα μεγαλώνει.
Πολύ εύκολα μπορεί να ανάψει μια φωτιά αλλά αν δεν σβηστεί άμεσα μπορεί να κάψει τα πάντα στο διάβα της.

http://www.bankingnews.gr/bank-insider/item/32407-%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CF%81%CE%AC%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B5%CF%82-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%8D%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%84%CF%81%CE%AD%CF%86%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BA%CF%84-%E2%80%93-%CE%B7-%CE%BA%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B2%CE%B1%CE%B8%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%AC%CE%B4%CE%B9%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CF%87%CF%84%CE%B5%CE%AF-%CF%83%CE%B5-%CF%83%CE%BF%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%AE-%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BA%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B7

_______________________________________________

και που τα πήραν από την ΕΚΤ εκεί ξαναέβαλαν το 90%
για το 10% υπήρχαν ..ανάγκες