Επώδυνες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα περιλαμβάνει η ατζέντα της τρόικας, που ξεκινά από αύριο τον νέο γύρο ελέγχου και αξιολόγησης της πορείας του Μνημονίου.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο επίκεντρο θα βρεθούν μεταξύ άλλων η ακύρωση των αυξήσεων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και η μείωση των κατώτατων αποδοχών, καθώς και η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Εθνους της Κυριακής.
Παράλληλα η τρόικα αναμένεται να θέσει επιτακτικά το θέμα επέκτασης και ενίσχυσης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, όπως η εκ περιτροπής εργασία, το μειωμένο ωράριο και τα τετραήμερα, καθώς και της προώθησης των επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων εργασίας.
Οι δανειστές μας θεωρούν μείζονος σημασίας ζήτημα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και τη μείωση της ανεργίας την περιστολή του μη μισθολογικού κόστους που αφορά στις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές και αναμένεται να ζητήσουν τη μείωσή τους. Επίσης θα θέσουν θέμα άρσης των εμποδίων και των περιορισμών που υπάρχουν σήμερα για την ένταξη επιχειρήσεων σε προγράμματα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών και απασχόλησης εργαζομένων με μειωμένο μισθό (νέοι έως 25 ετών που αμείβονται με το 80% του κατώτατου μισθού). Πάντως, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, εμφανίζεται αντίθετος στις παραπάνω αλλαγές, θεωρώντας ότι θα έχουν ως αποτέλεσμα την αντικατάσταση παλιών εργαζομένων με νέους με χαμηλότερες αμοιβές, πράγμα που δεν θα επιφέρει αύξηση της απασχόλησης.
Πέραν των εργασιακών, η τρόικα θα ελέγξει την πορεία υλοποίησης και την απόδοση των μέτρων για τις περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις και θα κάνει φύλλο και φτερό τα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων. Αρμόδιοι παράγοντες δεν αποκλείουν να τεθεί θέμα για νέο γύρο ανατροπών στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς, με μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας.http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112782757
Eτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι για το έλλειμμα την τριετία 2012 - 2014 δηλώνει η κυβέρνηση έναντι της τρόικας. Μισθοί, συντάξεις, κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα, λειτουργικές και φαρμακευτικές δαπάνες, ειδικά μισθολόγια και δαπάνες της κεντρικής διοίκησης και των ΟΤΑ, επανεξετάζονται από μηδενική βάση, έως το τέλος του Ιουνίου του 2012.
Στόχος είναι η εξοικονόμηση 3% του ΑΕΠ για τη διασφάλιση των στόχων για το έλλειμμα τη διετία 2013 - 2014 αλλά και την κάλυψη του χαμένου εδάφους το 2012, από τις αποκλίσεις στο φετινό προϋπολογισμό. Την ίδια ώρα δρομολογείται με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή, έως το Μάρτιο, κατάργηση των φοροαπαλλαγών και εξάλειψη όλων των ειδικών καθεστώτων φορολόγησης επιχειρήσεων και ΦΠΑ, ενοποίηση όλων των φόρων στην περιουσία και απλοποίηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.«Παράθυρο» για μειώσεις
Η κυβέρνηση δεσμεύεται επίσης για τη μονιμοποίηση του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ. Αφήνει πάντως ανοιχτό «παράθυρο» για μείωση των φορολογικών συντελεστών σε φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και ΦΠΑ με την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα ληφθούν άλλα μέτρα που θα αντισταθμίσουν τις απώλειες εσόδων από τις μειώσεις συντελεστών.
Ειδικότερα στην πέμπτη αναθεώρηση του Μνημονίου προβλέπεται ρητά ότι θα επανεξεταστεί μακρά λίστα δαπανών έως το τέλος του Ιουνίου, ώστε να προσδιοριστούν πρόσθετα μέτρα περίπου 3% του ΑΕΠ ώστε να διασφαλιστεί πως το έλλειμμα θα μειωθεί κάτω από το 3% έως το 2014. Πέραν αυτών η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να λάβει ακόμη περισσότερα μέτρα εάν αυτό κριθεί απαραίτητο για να μην υπάρξουν δημοσιονομικές αποκλίσεις. Στο φορολογικό πεδίο η κυβέρνηση δεσμεύεται έναντι της τρόικας για:
1. Μόνιμο τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ με στόχο την είσπραξη 1,667 δισ. ευρώ φέτος και αυξανόμενα έσοδα τα επόμενα χρόνια.
2. Εξάλειψη όλων των φορολογικών εξαιρέσεων και ειδικών καθεστώτων φορολόγησης επιχειρήσεων και ΦΠΑ. Tο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει νέο «μαχαίρι» στις φοροαπαλλαγές που συνοδεύεται με κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου, κατάργηση όλων των ευνοϊκών φορολογικών καθεστώτων για τους φορολογούμενους που διαμένουν μόνιμα σε μικρά ελληνικά νησιά με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους, κατάργηση εκπτώσεων δαπανών χωρίς δικαιολογητικά για τις επιχειρήσεις. Επίσης σχεδιάζονται περικοπές και καταργήσεις ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων για μεταβιβάσεις περιουσίας. Θα περικοπούν φοροαπαλλαγές για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές ακινήτων.
3. Ενοποίηση όλων των φόρων στην περιουσία.
4. Εφαρμογή καθολικού πόθεν έσχες με ενιαία μεταχείριση των ατομικών εισοδημάτων κεφαλαίου. Σχεδιάζεται να εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα προσδιορισμού των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων που θα βασίζεται στην υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή αναλυτικών δηλώσεων «πόθεν έσχες» και στον έλεγχο της προέλευσης όλων των κεφαλαίων που διακινούν οι φορολογούμενοι, είτε αυτά δαπανώνται για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, είτε διατίθενται για καταναλωτικές ανάγκες, είτε αποταμιεύονται.
5. Απλοποίηση του καθεστώτος ΦΠΑ και αναθεώρηση του συστήματος επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες.
6. Κλείσιμο 200 εφοριών μέσα στο 2012 και εφαρμογή ενός νέου πληροφοριακού συστήματος που διασυνδέει όλες τις φορολογικές υπηρεσίες.
Οι στόχοι για ελέγχους και έσοδα το 2012.
Φορολογικοί έλεγχοι
Στο στόχαστρο της ειδικής ομάδας φοροελεγκτών του υπουργείου Οικονομικών θα βρεθούν το επόμενο έτος 1.700 ελεύθεροι επαγγελματίες και φυσικά πρόσωπα με μεγάλη περιουσία με το οικονομικό επιτελείο να δεσμεύεται για την είσπραξη εσόδων τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές και του 20% - 30% των φόρων και προστίμων που έχουν βεβαιωθεί. Συγκεκριμένα το υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει ευθύνη για:
Ολοκλήρωση των 300 ελέγχων πόθεν έσχες και 325 έκτακτων έλεγχων (π.χ. ΦΠΑ, παρακρατούμενων φόρων, απαλλαγές, κ.λπ.) σε φορολογουμένους με τα υψηλότερα εισοδήματα, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2012.
Συλλογή του 20% του συνόλου των φόρων και των προστίμων από νέους ελέγχους των μεγάλων φορολογούμενων εντός 3 μηνών από την ημερομηνία αξιολόγησης, και συλλογή των 30% του συνόλου των φόρων και προστίμων από τους νέους ελέγχους εντός 6 μηνών από την ημερομηνία της βεβαίωσης.
Ολοκλήρωση των 1.700 ελέγχων σε ελεύθερους επαγγελματίες και φυσικά πρόσωπα με πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2012.
Συλλογή του 20% του συνόλου των φόρων και των κυρώσεων από νέους ελέγχους στους πλουσιότερους φορολογούμενους εντός 3 μηνών από την ημερομηνία βεβαίωσης. Συλλογή του 30% όλων των φόρων και προστίμων από τους νέους ελέγχους εντός 6 μηνών από την ημερομηνία βεβαίωσης.
Συλλογή τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές εντός του 2012.
Ολοκλήρωση των 6.000 ελέγχων ΦΠΑ σε όσους δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ, μέχρι το τέλος του 2012.
Συλλογή του 20% των φόρων και ποινών από τους νέους ελέγχους ΦΠΑ σε όσους δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις εντός 3 μηνών από την ημερομηνία βεβαίωσης και συλλογή των 30% των φόρων και προστίμων από νέους ελέγχους ΦΠΑ εντός 6 μηνών από την ημερομηνία της βεβαίωσης.
Αύξηση τουλάχιστον 7% του αριθμού των φορολογουμένων που υποβάλουν εγκαίρως δηλώσεις ΦΠΑ σε σχέση με το μέσο όρο που επιτεύχθηκε στο τελευταίο τρίμηνο του 2011.
Κλειστά επαγγέλματα
Ειδική αναφορά γίνεται στο Μνημόνιο για την ανάγκη ουσιαστικής απελευθέρωσης επαγγελμάτων όπως συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, μηχανικοί και ιδιοκτήτες ταξί. Μεταξύ άλλων επισημαίνεται πως έως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχει τεθεί σε ισχύ η νομοθεσία για την απελευθέρωση της αγοράς των ταξί, με την κυβέρνηση να δεσμεύεται για άρση των περιορισμών όσον αφορά τον αριθμό και το κόστος των αδειών. Αναφορά γίνεται στη μείωση των ελαχίστων αμοιβών των συμβολαιογράφων και στην αναθεώρηση του συστήματος αμοιβών για δικηγόρους και μηχανικούς.
Μειώσεις κατώτατων μισθών
- Με την τρόικα συζητείται:
- Η σύναψη συμφωνίας για μικρότερους μισθούς, περιλαμβανομένων και των κατώτατων ορίων.
- Tο εργασιακό καθεστώς και οι μισθοί στις υπό ιδιωτικοποίηση ΔEKO με νέο ζήτημα τη μείωση του 13ου και του 14ου μισθού.
- Διεύρυνση ευέλικτω νεργασιακών σχέσων.
Να απολυθούν 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση -σύμφωνα με πληροφορίες- οι εκπρόσωποι της τρόικας, οι οποίοι έρχονται σήμερα στην Αθήνα.
Μετά την αποτυχία εφαρμογής της εφεδρείας, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία της 5ης αναθεώρησης του Μνημονίου που δόθηκε στη δημοσιότητα το περασμένο Σάββατο ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο των απολύσεων υπαλλήλων στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα..Το αναθεωρημένο Μνημόνιο που έχει υπογραφεί από τα τέλη Οκτώβρη, προβλέπει νέα μέτρα για τα έτη 2013 και 2014 ύψους 7 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων και των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια (δικαστικοί λειτουργοί, ένστολοι κ.τ.λ.) όπως επίσης και μειώσεις στα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα. Προβλέπει επίσης τη μονιμοποίηση του τέλους ακινήτων, η οποία θα θεσμοθετηθεί τον Μάρτιο στο φορολογικό νομοσχέδιο, το «σαρωτικό» άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, και την επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων με πωλήσεις ΔΕΚΟ. Οι εκπρόσωποι της τρόικας, Π. Τόμσεν, Κ. Μαζούχ και Μ. Μορς, θα ζητήσουν μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα ακόμα και μέσα από «τροποποίηση» της εθνικής συλλογικής σύμβασης καθώς και ελάφρυνση των επιχειρήσεων από τις εισφορές. Παράλληλα θα συζητηθούν με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και στα εφάπαξ σε όσα ταμεία έχουν προβλήματα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα θα θέσει ζήτημα για τη κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.
Μετά τα αρνητικά αποτελέσματα από την εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας, οι εκπρόσωποι των δανειστών -όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές- είναι προετοιμασμένοι να ζητήσουν απολύσεις υπαλλήλων κυρίως από καταργούμενους φορείς και οργανικές μονάδες του Δημοσίου. Οπως αποκαλύπτεται στο κείμενο της 5ης αναθεώρησης του Μνημονίου, ο στόχος για την «εργασιακή εφεδρεία» που είχε συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι το τέλος του 2011 αφορούσε συνολικά 30.000 υπάλλήλους, εκ των οποίων 15.000 που θα έπρεπε να τεθούν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς και 15.000 εργαζόμενους που θα χαρακτηρίζονταν πλεονάζον προσωπικό και θα «έμπαιναν» σε «εφεδρεία» για έναν χρόνο και μετά θα απολύονταν. Το πρώτο δείγμα από την εφαρμογή της εφεδρείας δείχνει ότι από 8.023 μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν αποχωρήσει από τις 6 Οκτωβρίου -ημερομηνία που ξεκίνησε η συζήτηση του νόμου 4.024/2011- μόνο 643 εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε προσυνταξιοδοτική εφεδρεία και οι υπόλοιποι 7.360 υπάλληλοι συνταξιοδοτούνται. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2011 μετά την εφαρμογή της εφεδρείας και στους υπαλλήλους αορίστου χρόνου, οι εργαζόμενοι από το σύνολο του δημοσίου που θα ενταχθούν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς δεν θα ξεπεράσουν τους 4.000 συνολικά. Σε εφεδρεία αναμένεται να «μπουν» από την 1η Ιανουαρίου του 2012, για έναν χρόνο και μετά θα απολυθούν, περίπου 700 υπάλληλοι ΥΕ και ΔΕ από τους 40 συγχωνευόμενους και καταργούμενους οργανισμούς. Λόγω της απόκλισης από τον στόχο των 30.000 «εφέδρων», αφού υπολογίζεται ότι θα υπολείπονται περίπου 14.000 έφεδροι και 11.000 υπάλληλοι που θα έπρεπε να τεθούν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, οι εκπρόσωποι της τρόικας θα θέσουν το θέμα της απόλυσης 25.000 δημοσίων υπάλλήλων.
Σήμερα ή το αργότερο αύριο θα συναντηθεί η πολιτική ηγεσία του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την τρόικα όπου θα υποστηρίξει ότι θα πρέπει να συνυπολογιστούν στον τελικό αριθμό των εφέδρων και όσοι «εξωθήθηκαν» σε συνταξιοδότηση από τον φόβο της εφεδρείας. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να θέσει υπόψη των δανειστών την ενεργοποίηση της προσυνταξιοδοτικής εφεδρείας και στους εκπαιδευτικούς από τα τέλη της σχολική χρονιάς, με στόχο να αυξηθεί ο αριθμός των εφέδρων. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, επεξεργάζεται παράλληλα και σχέδιο απολύσεων υπάλληλων υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον «στενό» και ευρύτερο δημόσιο τομέα, που έχουν προσληφθεί τα δύο τελευταία χρόνια.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112783357
No comments:
Post a Comment