9.12.11

Το χρέος του 2013 μεγαλύτερο από του 2009

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012 (Π. 12) που κατατέθηκε στη Βουλή στις 3.10.11 -όταν δηλαδή δεν είχε ληφθεί η απόφαση της 27.10.11 για το «κούρεμα» του δημόσιου χρέους- υπήρχε η πρόβλεψη ότι αυτό θα έφτανε το 2012 στα 371,9 δισ. ευρώ ή στο 172,7% του ΑΕΠ.
Στην εισηγητική του έκθεση για τον Π.12, που ψηφίστηκε από την τρικομματική μεταβατική κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι το δημόσιο χρέος, μετά την ολοκλήρωση του «κουρέματος», προβλέπεται να ανέλθει στα τέλη του 2012 στα 309,3 δισ. ευρώ ή στο 145,5% του ΑΕΠ.
Ακόμα και αν η παραπάνω πρόβλεψη πραγματοποιηθεί το 2012 (πράγμα εξαιρετικά αμφίβολο, βλέπε σχετικά στη συνέχεια), και πάλι θα έχει καταρρεύσει ο μύθος ότι το «κούρεμα» θα μειώσει το δημόσιο χρέος κατά 100 δισ. ευρώ. Η μείωση του δημόσιου χρέους το 2012 σε σχέση με το ύψος στο οποίο εκτιμάται ότι θα φτάσει φέτος (352,0 δισ. ευρώ) θα είναι μόνο 42,7 δισ. ευρώ και σε σχέση με εκείνο που προβλεπόταν στο προσχέδιο Π.12 για το 2012 μόνο κατά 62,6 δισ. ευρώ. Η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις μειώσεις αυτές και τα 100 δισ. ευρώ οφείλεται στα όσα πρέπει να καταβάλει το κράτος για: την ικανοποίηση των απαιτήσεων ιδιωτών που θα πάρουν τα νέα ομόλογα, την κάλυψη αναγκών των τραπεζών και την εξόφληση των καθυστερημένων οφειλών του σε τρίτους (βλέπε «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» της 20.11.11).
Ακόμα, όμως, και στην περίπτωση ολοκλήρωσης του «κουρέματος», ύστερα από τρία χρόνια σκληρής λιτότητας, το δημόσιο χρέος της χώρας στα τέλη του 2012 τόσο σε ευρώ όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ θα είναι υψηλότερο από εκείνο του 2009 (!), δεδομένου ότι το έτος αυτό ανερχόταν σε 299,5 δισ. ευρώ ή στο 129,3% του ΑΕΠ. Και αυτό, δυστυχώς, διαφημίζεται ως «επίτευγμα» της απελθούσας κυβέρνησης!
Η μείωση του δημόσιου χρέους στα τέλη του 2012 στο ύψος που προαναφέρθηκε στηρίζεται στην πρόβλεψη μείωσης του δημόσιου ελλείμματος από 9,0% του ΑΕΠ φέτος στο 5,4% το 2012 και επίτευξη μικρού πρωτογενούς πλεονάσματος το έτος αυτό. Οι προβλέψεις, όμως, αυτές είναι αμφίβολο αν θα πραγματοποιηθούν για τους εξής λόγους:
1 Η προβλεπόμενη μείωση του ΑΕΠ το 2012 σε σταθερές τιμές κατά 2,8% είναι πιθανό -όπως συνέβη το 2011- να είναι μεγαλύτερη εξαιτίας από τη μια μεριά της συνέχισης της πολιτικής που εφαρμόστηκε τα δύο τελευταία χρόνια και από την άλλη της προβλεπόμενης μηδαμινής ανάπτυξης της ευρωζώνης ως συνόλου το 2012.
2 Η για τέταρτο κατά σειρά έτος μείωση του ΑΕΠ το 2012 είναι πολύ πιθανό να συμβάλει σε μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη μείωση των έμμεσων φόρων λόγω του μειωμένου τζίρου των επιχειρήσεων που θα συνεχίσουν να λειτουργούν και της αύξησης εκείνων που κλείνουν.
3 Η αύξηση της ανεργίας και η νέα μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων συνεπάγονται από τη μια μεριά μείωση της απόδοσης του φόρου εισοδήματος και από την άλλη αύξηση των φορολογουμένων, οι οποίοι, λόγω της αδυναμίας τους να καλύψουν ακόμα και βασικές ανάγκες των οικογενειών τους, δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τους πολλαπλούς φόρους του 2012.
4 Η φοροδιαφυγή -η οποία, φυσικά, δεν πατάσσεται με τη σύλληψη επιχειρηματιών με ληξιπρόθεσμα, δηλαδή βεβαιωμένα χρέη- έχει ήδη αυξηθεί και τόσο η μεταβατική κυβέρνηση όσο και εκείνη που θα τη διαδεχθεί είναι αδύνατο να πετύχουν μέσα στο 2012 αυτό που δεν πέτυχαν επί χρόνια όλες οι προκάτοχές τους.
5Τα προσδοκώμενα οφέλη από το «κούρεμα» του δημόσιου χρέους, ακόμα και αν το αποδεχτεί το σύνολο των ιδιωτών που κατέχουν ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, δεν είναι βέβαιο ότι θα πραγματοποιηθούν δεδομένων των απαιτήσεών τους για υψηλό επιτόκιο. Τέλος, και αυτό δεν είναι μικρότερης σημασίας
6 Από τις αρχές Ιανουαρίου, αν όχι αμέσως μετά την είσπραξη της 6ης δόσης, θα αρχίσει η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων με πρωταγωνιστές τα δύο κόμματα εξουσίας, με τις γνωστές παραλυτικές συνέπειες στον αποδυναμωμένο δημόσιο τομέα, δεδομένων, μάλιστα, των αντιθέσεων ανάμεσα στους υπουργούς της μεταβατικής κυβέρνησης και με έναν πρωθυπουργό που δεν είναι σε θέση να τους ελέγξει.
Παραβλέποντας όλους τους παραπάνω λόγους, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2013-15 που κατατέθηκε στη Βουλή στις 24.11.11 υποθέτει ότι οι στόχοι του Π. 12 θα επιτευχθούν και προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος θα φτάσει το 2013 τα 314,9 δισ. ευρώ ή το 146,7% του ΑΕΠ, θα είναι, δηλαδή, υψηλότερο όχι μόνο από εκείνο του 2009 αλλά και από εκείνο του 2012 (!).
Είναι, κατά συνέπεια, σαφές ότι επιβάλλεται η άμεση και ριζική αλλαγή της αδιέξοδης πολιτικής που εφαρμόστηκε το 2010 και το 2011, δεδομένου ότι η συνέχισή της -παρά το «κούρεμα» και παρά τις επιπλέον θυσίες στις οποίες θα υποβληθεί ο λαός- δεν θα επιλύσει το πρόβλημα του δημόσιου χρέους της χώρας

Ο Μανόλης Γ. Δρεττάκης είναι πρώην: αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ 

5 comments:

Anonymous said...

υπάρχουν και τα δύο ελλειμματα. ας τα μειώσει ο Δρεττάκης.

Κυριάκος said...

Όταν διαβάζω πράγματα σαν αυτό μου ανεβαίνει η πίεση και θέλω να σκαρφαλώσω στους τοίχους.

1. Ο Δρεττάκης δεν ξέρει πως όταν έχεις ελλείμματα και ύφεση αυξάνει το χρέος; Εξυπνάδα πουλάει λέγοντας πως το χρέος το 2013 θα είναι μεγαλύτερο από το 2009; Ή μήπως είχε κι αυτός κάποιον μαγικό τρόπο να μηδενίσει τα ελλείμματα σε ένα χρόνο με ανάπτυξη οπότε θα πηγαίναμε από το 15,5 στο 0 μέσα στο 2010 χωρίς να καταλάβουμε τίποτα; Γελοιότητες.

2. Ποτέ κανείς δεν έχει μιλήσει για κούρεμα 100 δις. Το νούμερο αυτό έχει βγει από τους μπακάλικους υπολογισμούς κάποιων δημοσιογράφων που λένε πως το ιδιωτικό χρέος είναι 200 δις οπότε το 50% είναι 100. Δεν είναι έτσι, ο υπολογισμός αυτός δεν είναι σωστός. Οι λεπτομέρειες του κουρέματος δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμα γιατί είναι υπό διαπραγμάτευση οπότε δεν μπορούμε να ξέρουμε πως θα υπολογιστεί το συνολικό ποσό. Έτσι κι αλλιώς, το σχέδιο από την αρχή ήταν για κούρεμα 50% στο ιδιωτικό χρέος και χρέος στο 120% του ΑΕΠ ΤΟ 2020 ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ 2013.

Αυτοί οι καραγκιόζηδες της ΝΔ καλύτερα να το βουλώσουν παρά να παραπληροφορούν τον κόσμο. Και αν ο Δρεττάκης δεν ξέρει πώς μεταβάλλεται το χρέος και τη διαφορά stock και flow μεγεθών να του πάρουν την έδρα. Άι στο διάολο, χρεοκοπήσαν τη χώρα, μας πήξαν στη μαλακία 2 χρόνια τώρα και ζητάνε και τα ρέστα.

Κυριάκος said...

Μόλις το έγραψα θυμήθηκα πως ο Δρεττάκης ήταν υπουργός του ΠΑΣΟΚ και όχι της ΝΔ... /rage

Δεν έχει σημασία το υπόλοιπο σχόλιο ισχύει στο ακέραιο :)

Άλλο είναι το πρόβλημά μου: ο λαός θέλει updates.

geokalp said...

ανώνυμε

κάνει κριτική στην εφαρμοζόμενη πολιτική... και το συμπέρασμα του τίτλου δείχνει ότι αληθεύει

geokalp said...

Κυριάκο

σε συμπέρασμα φτάνει, το οποίο δείχνει την ..επιτυχία της ..εφαρμοζόμενης ..πολιτικής

δε νομίζω να είχε καλύτερο σχέδιο

2. σε πάμπολλα σχόλια που έχω ανεβάσει έχω γράψει τους προσδιοριστικούς παράγοντες του κουρέματος
πχ κουπόνι και επιτόκιο προεξόφλησης
τα βάζεις στην απλή εξίσωση και έχεις αποτέλεσμα