5.12.11

Το πετρέλαιο θα φτάσει τα 250 δολάρια αν επιβληθεί εμπάργκο προειδοποιεί το Ιράν

Με ραγδαία άνοδο των τιμών του αργού πετρελαίου αν η Δύση επιβάλλει πετρελαϊκό εμπάργκο στο Ιράν απειλεί το υπουργείο Εξωτερικών στη Τεχεράνη ενώ εντείνεται η συζήτηση για αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.

Όπως δήλωσε την Κυριακή ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ραμίν Μεχμανπαράστ, «μόλις αυτό το ζήτημα [δηλ. το εμπάργκο] τεθεί σοβαρά, η τιμή του βαρελιού θα φτάσει τα 250 δολάρια το βαρέλι».

Πρόσθεσε δε ότι η επιβολή κυρώσεων στην εξαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι πολύ δύσκολη και απαιτεί να ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις.

Την Παρασκευή το αργό έκλεισε ελάχιστα κάτω από τα 110 δολάρια το βαρέλι.

Μετά την αποκάλυψη από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ενδείξεων ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αποσκοπεί στην κατασκευή πυρηνικών όπλων, το ενδεχόμενο ακόμα αυστηρότερων κυρώσεων κατά της Τεχεράνης έχει επανέλθει στο προσκήνιο αυτή τη φορά όχι σε εταιρείες και πρόσωπα αλλά στην εξαγωγή πετρελαίου από τη χώρα.

Η ΕΕ έχει εξετάσει την πιθανότητα να απαγορεύσει τις εισαγωγές αλλά δεν έχει λάβει οριστικές αποφάσεις (που μάλλον θα παραπεμφθούν μετά την Σύνοδο Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου) ενώ χώρες-μέλη που εξαρτώνται από το Ιρανικό πετρέλαιο έχουν τις αντιρρήσεις τους, μεταξύ τους και η Ελλάδα.

Προς την κατεύθυνση περαιτέρω κυρώσεων κινούνται και οι ΗΠΑ, αλλά δεν έχουν λάβει ακόμα δραστικά μέτρα.

http://news.in.gr/world/article/?aid=1231140377

No comments: