6.12.11

Στροφή τώρα στα φορολογικά από τον Σαμαρά

Στην παραδοχή ότι η ριζική αλλαγή της οικονομικής πολιτικής προϋποθέτει την έγκριση της τρόικας προέβη χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαράς, αν και επέμεινε στην αναγκαιότητα άμεσης μείωσης των φορολογικών συντελεστών, ως μέτρο για την αναζωπύρωση της αγοράς παράλληλα με την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, του παρεμπορίου και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις. «Μέτρα, όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών (σ.σ. ΦΠΑ, φορολόγηση επιχειρήσεων) εξαρτώνται πλέον από την έγκριση των δανειστών μας, μερικά πράγματα πια δεν μπορούν να γίνουν αν δεν συμφωνήσουν κι εκείνοι» αναγνώρισε κατά την ομιλία του προς τα μέλη της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου. «Αυτό που μπορώ να σας υποσχεθώ είναι ότι θα προσπαθήσω να τους πείσω για το τι πρέπει να αλλάξει, νομίζω ότι αν επιμείνουμε θα τα καταφέρουμε» κατέληξε ο κ. Σαμαράς, που χθες σε συνέντευξή του στο Dow Jones προέβλεψε έλλειμμα 10% για το τρέχον έτος, ύφεση που θα προσεγγίσει το 6% και δεν έκρυψε τον προβληματισμό του ότι η επέκταση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη μεγεθύνει τις δυσκολίες της Αθήνας για την προώθηση των απαιτούμενων δημοσιονομικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ., που σήμερα αναμένεται να μιλήσει στη Βουλή επί του προϋπολογισμού και εν συνεχεία θα αναχωρήσει για τη Μασσαλία όπου θα διεξαχθεί η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κινείται μεταξύ δύο αντιμαχόμενων τάσεων στο εσωτερικό του κόμματος σχετικά με τον βαθμό ταύτισης που θα πρέπει να έχει η Ν.Δ. με την κυβέρνηση Παπαδήμου. Χαρακτηριστική, προς τούτο, είναι η απάντηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος κ. Κ. Μαρκόπουλου σε όσα επεσήμανε τα προηγούμενα 24ωρα ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. και υπουργός Αμυνας κ. Δημ. Αβραμόπουλος και, ειδικά, στην αναφορά του ότι είναι οξύμωρο η Ν.Δ. να αντιπολιτεύεται μία κυβέρνηση που υποστηρίζει. Ο κ. Μαρκόπουλος απάντησε από το βήμα της Βουλής ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου αποτελείται κατά 80% από «αποτυχημένους» υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, την ίδια στιγμή που γαλάζιοι βουλευτές ή ήταν απρόθυμοι να τοποθετηθούν ή ισορροπούσαν μεταξύ της κριτικής προς τα πεπραγμένα Παπανδρέου και της πολιτικής απόφασης για έγκριση του προϋπολογισμού, κάποιοι εξ αυτών μάλιστα δεν απέκλειαν να καταψηφίσουν επιμέρους λογαριασμούς, για συμβολικούς λόγους. Στη σημερινή τοποθέτηση ο κ. Σαμαράς αναμένεται πως θα υπαινιχθεί -αν δεν το δηλώσει επισήμως- ότι ούτως ή άλλως ο προς έγκριση προϋπολογισμός είναι προσωρινός όχι μόνον γιατί η επόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. θα επιδιώξει αλλαγές, αλλά γιατί τα μεγέθη θα μεταβληθούν με την υλοποίηση του προγράμματος ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων. Παράλληλα, θα επιμείνει στην ανάγκη εκλογών, παρά το γεγονός ότι σε κυριακάτικη συνέντευξή του («Βήμα») άφησε περιθώριο μικρής παράτασης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «δεν είμαστε αγκαλιά με το ημερολόγιο για τις εκλογές».
Παρά το γεγονός ότι τα στελέχη της Συγγρού «δείχνουν» στον ανοικτό πόλεμο των επιγόνων που έχει ξεσπάσει στο ΠΑΣΟΚ, στο εσωτερικό της Ν.Δ. το κλίμα απέχει από το να θεωρείται ιδανικό. Το γεγονός ότι η αλλαγή πολιτικής με τη στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου δεν προκαλεί βελτίωση των δημοσκοπικών επιδόσεων της Ν.Δ. απελευθερώνει στελέχη του «αντιμνημονιακού μετώπου», κυρίως από τον χώρο των συνδικαλιστών, που κινούνται δραστήρια, προκαλώντας πονοκέφαλο στη Συγγρού.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_06/12/2011_465165

________________________________________

περίμενε κάποιος κάτι ριζικά διαφορετικό;
εδώ μέχρι και οι δημοσκοπήσεις ρίχνουν το ποσοστό της ΝΔ;
δεν είναι όλοι τυφλοί!

υ.γ. τον Πολατίδη (ΝΔ-Σέρρες) που άκουσα τυχαία, πρότεινε 5% φόρο κερδών επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας και 10% για παραγωγικές/εξαγωγικές μονάδες
μπορεί να επιτύχει κάτι τέτοιο ο Σαμ;

No comments: