9.12.11

Χωρίς τη Βρετανία προχωρά στη νέα Συνθήκη η Ευρωπαϊκή Ένωση - Ιδρύεται ευρωπαϊκό ...ΔΝΤ, καταργείται η ομοφωνία

Εννέα από τις 10 χώρες, που δεν είναι στην ευρωζώνη, δηλώνουν έτοιμες να συμμετάσχουν στις διαδικασίες διαμόρφωσης της νέας διακυβερνητικής συνθήκης για μία στενότερη δημοσιονομική ένωση, μαζί με τα 17 κράτη-μέλη. Σύμφωνα με το νέο σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, μόνη χώρα που δεν συντάσσεται με το σχέδιο δημοσιονομικής ένωσης παραμένει η Βρετανία, η οποία βρίσκεται πλέον ακόμα πιο απομονωμένη στο εσωτερικό της Ε.Ε. 

http://www.tanea.gr/oikonomia/article/?aid=4679113

________________________________


ρηπίτ της εισαγωγής του ευρώ

_______________________________

Την ενίσχυση της «δύναμης πυρός» των ευρωπαϊκών μηχανισμών διάσωσης με την εκχώρηση τραπεζικών ιδιοτήτων στον επερχόμενο μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM που θα τεθεί σε λειτουργία το αργότερο έως τον Ιούλιο του 2012 και την ισχυρή τους βούληση να διατηρήσουν τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στο προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής που δημοσιοποιεί το Reuters.


Η Γερμανία ωστόσο δεν δείχνει για την ώρα διατεθειμένη να συναινέσει στην παράλληλη λειτουργία των δύο «ταμείων διάσωσης» (EFSF – ESM), εντούτοις στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου περιλαμβάνεται όχι μόνο αυτή η παράμετρος αλλά και η «διευκρίνιση» πως ο νέος, μόνιμος μηχανισμός θα διαθέτει 500 δισ. ευρώ περισσότερα κεφάλαια από τα σημερινά διαθέσιμα του EFSF, θα του εκχωρηθούν τραπεζικές αρμοδιότητες ώστε πρακτικά να μπορεί να λειτουργεί ως ένα είδος «ευρωπαϊκού ΔΝΤ» και ειδικότερα όσον αφορά στις αποφάσεις δραστηριοποίησής του, αυτές θα μπορούν να εγκρίνονται με πλειοψηφία 85% και όχι ομόφωνα, «εάν η ΕΚΤ και η Κομισιόν κρίνουν πως πρόκειται για επείγουσα περίπτωση».

Παράλληλα, οι ηγέτες της ΕΕ τονίζουν τη συμφωνία τους ως προς την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου δημοσιονομικού συμφώνου. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αναφέρει το προσχέδιο, «είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν την ενότητα της ΕΕ και τη συνοχή της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως σύνολο». Προς αυτό το σκοπό, συνεχίζει το προσχέδιο, «συμφωνήσαμε σε ένα νέο δημοσιονομικό σύμφωνο και σε σημαντικά ενισχυμένο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής σε πεδία κοινού ενδιαφέροντος».
Το προσχέδιο συμπερασμάτων κάνει λόγο για έλλειμμα που δεν θα ξεπερνά το 0,5% του ΑΕΠ, εκτός από τις περιπτώσεις χωρών με χρέος «σημαντικά χαμηλότερο» του 60% του ΑΕΠ. Οι κυρώσεις για παραβάσεις θα λαμβάνονται με την αρχή της πλειοψηφίας.

Τέλος, στο προσχέδιο προβλέπεται ότι η Ε.Ε. θα εμμείνει στην πρακτική του ΔΝΤ για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διάσωση κρατών, ενώ τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης είναι έτοιμα να παραχωρήσουν διμερή δάνεια στο Ταμείο.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112781858



No comments: