16.12.11

Διευκολύνεται το εθελοντικό «κούρεμα» ομολόγων

Ομπρέλα ασφαλείας για τους επενδυτές - Περιορίζονται οι απώλειες των τραπεζών
Διευκολύνεται η υλοποίηση του εθελοντικού «κουρέματος» του χρέους, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία με την Ευρωζώνη ώστε τα νέα ομόλογα που θα προκύψουν μετά το «κούρεμα» να έχουν το ίδιο νομικό καθεστώς με το δάνειο των 30 δισ. ευρώ που θα χορηγήσει στην Ελλάδα το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για να ολοκληρωθεί το PSI+.
Αυτό σημαίνει ότι τα νέα ομόλογα θα θεωρούνται ασφαλέστερα, με αποτέλεσμα οι απώλειες των τραπεζών να περιορίζονται περίπου στο 54% αντί του 75% που θα έφταναν χωρίς τη συγκεκριμένη ρήτρα. Δημιουργούνται έτσι προσδοκίες ότι οι δύο πλευρές (Ελλάδα, Κομισιόν και ΔΝΤ από τη μία και τράπεζες από την άλλη) μπορεί να καταλήξουν σε συμφωνία ακόμη και σήμερα, στη συνάντησή τους που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι.
Ο πρόεδρος της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, Deutsche Bank, κ. Γιόζεφ Ακερμαν ζήτησε χθες ευθέως τα νέα ομόλογα να διέπονται από το αγγλικό και όχι από το ελληνικό δίκαιο.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_16/12/2011_466232

Ξεπερνιούνται τα εμπόδια για το εθελοντικό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους
Η Ευρωζώνη αποδέχθηκε να δοθεί στα νέα ομόλογα το status των δανείων που χορηγεί στην Eλλάδα το EFSF

Αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες επιτυχούς υλοποίησης του εθελοντικού «κουρέματος» του χρέους, καθώς τα νέα ομόλογα που θα εκδώσει το ελληνικό Δημόσιο θα έχουν υψηλή διαβάθμιση, με αποτέλεσμα να περιορίζονται σημαντικά οι απώλειες των τραπεζών σε όρους καθαρής παρούσας αξίας.
Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στη διαδικασία, η Ευρωζώνη αποδέχθηκε τα νέα ομόλογα που θα προκύψουν μετά το «κούρεμα» να έχουν το ίδιο νομικό καθεστώς με το δάνειο των 30 δισ. ευρώ που θα χορηγήσει στην Ελλάδα το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για να ολοκληρωθεί το PSI+. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση μελλοντικής αθέτησης πληρωμών, οι ιδιώτες (τράπεζες, funds κ.λπ.) θα αποζημιώνονται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις με τους οποίους θα αποζημιωθεί και το EFSF. Η απόφαση αυτή έχει τα εξής πρακτικά αποτελέσματα:
1. Ο κίνδυνος ενός «κουρέματος» των νέων ομολόγων στο μέλλον μειώνεται, καθώς εάν υποστούν haircut αυτά, θα πρέπει να υποστεί και το δάνειο του EFSF. Κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς θα έφερνε την Ελλάδα αντιμέτωπη με τα κράτη της Ευρωζώνης που χρηματοδοτούν το EFSF. Αρα, όσοι συμμετάσχουν στο εθελοντικό PSI+ θα έχουν στα χέρια τους ένα «ασφαλέστερο» ομόλογο.
2. Αυτό το ασφαλέστερο ομόλογο τιμολογείται διαφορετικά, με αποτέλεσμα οι ζημίες που θα εγγράψουν στους ισολογισμούς τους οι τράπεζες να είναι πολύ μικρότερες και κατά συνέπεια ευκολότερα αποδεκτές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πρόταση να δοθεί στα νέα ομόλογα το status των δανείων του EFSF έγινε από την BNP Paribas και υιοθετήθηκε από το Euro Working Group (τους αναπληρωτές των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης), το βράδυ της Τετάρτης.
Δημιουργούνται έτσι προσδοκίες ότι οι δύο πλευρές (Ελλάδα, Κομισιόν και ΔΝΤ από τη μια, και τράπεζες από την άλλη) μπορεί να καταλήξουν σε συμφωνία ακόμη και σήμερα, στη συνάντησή τους που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι. Ο βασικός κορμός της πρότασης του Δημοσίου παραμένει. Δηλαδή, υφιστάμενα ομόλογα αξίας 200 δισ. ευρώ θα ανταλλαγούν με νέα ομόλογα αξίας 70 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 30 δισ. ευρώ θα δοθούν είτε σε μετρητά είτε σε ομόλογα του EFSF με αξιολόγηση ΑΑΑ. Το επιτόκιο θα είναι μεταξύ 5% και 6%. Με τα νέα ομόλογα του Δημοσίου να έχουν πλέον το ίδιο νομικό καθεστώς με το δάνειο του EFSF, οι απώλειες των τραπεζών περιορίζονται περίπου στο 54% αντί του 75% που θα έφταναν χωρίς τη συγκεκριμένη ρήτρα.
Εάν οι ιδιώτες επενδυτές αποδεχθούν το νέο πλαίσιο και διαμορφωθούν προϋποθέσεις υψηλής συμμετοχής, ενδέχεται να μη χρειαστεί να θεσμοθετηθούν Collective Action Clauses για τα ομόλογα, δηλαδή ρήτρα που θα προβλέπει την υποχρεωτική συμμετοχή της μειοψηφίας εάν μια ισχυρή πλειοψηφία (π.χ. 75%) αποδεχθεί εθελοντική συμμετοχή στο «κούρεμα».
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, στόχος είναι να καταλήξουν σε συμφωνία στα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε η λύση θα βρεθεί το νωρίτερο στα τέλη Ιανουαρίου.
Στον τελευταίο γύρο συνομιλιών στην Αθήνα σημειώθηκε πρόοδος σε ό,τι αφορά τη δομή της συμφωνίας, αλλά δεν συζητήθηκαν ακόμη νούμερα, συμπλήρωσε η ίδια πηγή.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Αλ. Μάνος, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου πρότεινε η αναπλήρωση των απαιτούμενων κεφαλαίων να γίνει με προνομιούχες μετοχές για το κομμάτι των απωλειών που αφορά στο PSI+ και με κοινές μετοχές για τις προβλέψεις που θα πρέπει να διενεργηθούν λόγω των καθυστερήσεων στα δάνεια. Ο κ. Χρ. Γκόρτσος, γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, υπογράμμισε από την πλευρά του ότι τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα έχουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του «κουρέματος» των κρατικών ομολόγων και τις αυξημένες καθυστερήσεις στα δάνεια, λόγω της ύφεσης που πλήττει για τέταρτη συνεχή χρονιά την ελληνική οικονομία.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100012_16/12/2011_466220

No comments: