19.12.11

Επαναφέρουν το «Εύρηκα» για τις αποκρατικοποιήσεις

Το σχέδιο «Εύρηκα», της γερμανικής εταιρείας συμβούλων Roland Berger, επαναφέρουν τα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), με το επιχείρημα ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων έχει βαλτώσει. Το ζήτημα έθεσε στην ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες, ο μόνιμος αντιπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα Μπομπ Τράα. Όπως υποστήριξε, τα στελέχη του Ταμείου θεωρούν ότι ο στόχος των 50 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, είναι αδύνατο να επιτευχθεί, με δεδομένες τις μέχρι σήμερα καθυστερήσεις και τις πραγματικές συνθήκες στην αγορά.

Μέχρι σήμερα ούτε καν τα χρήματα από τον ΟΠΑΠ (περί τα 900 εκατ. ευρώ από την παράταση μονοπωλίου και την άδεια για «φρουτάκια») δεν έχουν μπει στο δημόσιο ταμείο. Οι εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες στην αγορά, δεν επιτρέπουν αισιοδοξία για την πώληση ακινήτων, που αποτελούν ποσοστό άνω του 80% της περιουσίας που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

Το σχέδιο για τα ακίνητα, καρκινοβατεί και εξαιτίας των καθυστερήσεων, που προκαλεί η απουσία διοίκησης στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ), η οποία έχει τα δικαιώματα επί των περισσότερων υπό πώληση ακινήτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ακόμα και σήμερα, η συνεργασία μεταξύ του Ταμείου και της ΚΕΔ γίνεται μετά μεγάλης δυσκολίας.

Η Roland Berger, η οποία επιδιώκει να διαδραματίσει ισχυρότερο ρόλο στην ευρωπαϊκή αγορά συμβούλων, είχε προτείνει, μέσω του «Εύρηκα», τη μεταφορά των προς ιδιωτικοποίηση περιουσιακών στοιχειών της Ελλάδας σε μία εταιρεία συμμετοχών (holding), που θα μπορούσε να εδρεύει, π.χ., στο Λουξεμβούργο. Η συγκεκριμένη εταιρεία θα αγοραστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα καταβάλλει στην Ελλάδα 125 δισ. ευρώ (τόσο αποτιμά τη δημόσια περιουσία η Roland Berger), για να αποπληρώσει το χρέος. Έτσι, κατά τη γερμανική εταιρεία, το δημόσιο χρέος θα περιοριζόταν άμεσα κοντά στο 90% του ΑΕΠ.

Η γερμανική εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι η διαχείριση θα γίνεται από στελέχη, που θα επιλέξουν οι ισχυροί της Ε.Ε. μέχρι το 2025. Με τη λήξη της περιόδου εκμετάλλευσης, αν προκύψει κεφαλαιακό κέρδος από την αξιοποίηση/πώληση των περιουσιακών στοιχείων, θα επιστραφεί στην Ελλάδα. Στην περίπτωση που υπάρξουν ζημιές, αυτές βαρύνουν αποκλειστικά τη χώρα μας, μέχρι ενός ποσού που φτάνει τα 30% του ΑΕΠ.

Τα στελέχη της Roland Berger, που είχε πραγματοποιήσει «τουρνέ» στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την παρουσίαση του «Εύρηκα», δεν ξεκαθάρισαν με ποιον τρόπο προέκυψε η αποτίμηση των 125 δισ. ευρώ. Όπως είπαν, κατά τις παρουσιάσεις τους, είναι ένα νούμερο που προέκυψε για πολιτικούς λόγους, υπονοώντας ότι αυτά είναι τα χρήματα, που είναι διατεθειμένοι να δώσουν οι δανειστές μας.

Το γερμανικό σχέδιο αμφισβητείται, κυρίως, γιατί δεν αναφέρεται λεπτομερώς στην περιουσία που θα ενταχθεί στην εταιρεία συμμετοχών, ενώ την αποτιμά αυθαίρετα στα 125 δισ. ευρώ.

Μια εναλλακτική πρόταση, το σχέδιο «Αρχιμήδης», έχει καταθέσει η «Πρωτοβουλία Κάππα» στην οποία συμμετέχουν ο πρώην υπουργός Στ. Μάνος και ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ Γ. Στουρνάρας.

Εντός των προσεχών ημερών, το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων βγάζει στον αέρα άλλους τρεις διαγωνισμούς για την παραχώρηση ακινήτων, στο πλαίσιο των επτά διαγωνισμών, που επιδιώκει να κάνει μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους. Πρόκειται για το ακίνητο της Αφάντου Ρόδου, για τουριστική έκταση στην Κέρκυρα, και για το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης (IBC). Παράλληλα, εξετάζονται μικρές αλλαγές στον κατάλογο με τα 39 κτίρια που στεγάζουν Υπουργεία και υπηρεσίες του Δημοσίου, αλλά και στη διαδικασία πώλησής τους.

Το «στοιχειωμένο» τουριστικό ακίνητο της Αφάντου (γήπεδο γκολφ, που κατασκευάστηκε το 1973, και κτιριακές εγκαταστάσεις προς εξυπηρέτηση των πελατών-παικτών, σε παραλιακή έκταση εμβαδού περίπου 1.500 στρ., που βρίσκεται στην περιοχή Αφάντου, στην ανατολική πλευρά του νησιού), διατίθεται για 4η φορά σε ιδιώτες μέσω διαγωνισμού. Τα τελευταία 15 χρόνια, έχουν πραγματοποιηθεί τρεις διαγωνισμοί για τη μακροχρόνια εκμίσθωση της έκτασης, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί καμία διαδικασία.

Όσον αφορά το IBC, στο μεγαλύτερο τμήμα του στεγάζεται το εμπορικό κέντρο Golden Hall, το οποίο έχει υπογράψει σύμβαση παραχώρησης για 40 χρόνια. Στην Κέρκυρα, η Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ), που πέρασε στον έλεγχο του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, διαθέτει αρκετές παραλιακές εκτάσεις.

Όσο για τη διαδικασία πώλησης των 39 κτιρίων, που πέρασε προ διμήνου στη δικαιοδοσία του Ταμείου, ετοιμάζονται μικρές αλλαγές στον κατάλογο. Συγκεκριμένα, υπάρχουν κτίρια όπως αυτά του Υπουργείου Εξωτερικών (Βασ. Σοφίας και Ακαδημίας), τα οποία θεωρείται δύσκολο να πουληθούν, αφού έχουν ειδικό καθεστώς ασφάλειας. Το ίδιο ισχύει, έστω και σε μικρότερο βαθμό, για κτίρια των Σωμάτων Ασφαλείας. Γι’ αυτόν τον λόγο, ενδέχεται ο κατάλογος να αναπροσαρμοστεί.

Για το Ελληνικό, και την πρόσκληση ενδιαφέροντος που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα, στελέχη της παρούσης κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι ήταν λάθος η εμμονή με το (πραγματικό ή φανταστικό) ενδιαφέρον του Κατάρ. «Έτσι αποτρέπεις άλλους σοβαρούς επενδυτές, οι οποίοι δεν θα έρθουν γιατί θα θεωρήσουν ότι η δουλειά θα δοθεί, ούτως ή άλλως, στο Εμιράτο», υποστηρίζουν.

Γι’ αυτό, τους τελευταίους μήνες χρειάστηκε προσπάθεια για να ανατραπεί η συγκεκριμένη εντύπωση, η οποία είχε καλλιεργηθεί, σε βαθμό υπερβολής, την προηγούμενη διετία. Για την ιστορία, εκπρόσωποι του Κατάρ ουδέποτε πέρασαν την πόρτα του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, στο οποίο μεταβιβάστηκε προ μηνών η Ελληνικό ΑΕ.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=104807

No comments: