14.12.11

Στη στήριξη της ΕΚΤ καταφεύγουν τράπεζες και ευρωπαϊκά κράτη

Καταφύγιο τραπεζικών καταθέσεων – Ρεκόρ στην αγορά overnight
206 δισ. η συσσώρευση ομολόγων
Κομβικό ρόλο συνεχίζει να διαδραματίζει η ΕΚΤ, παρά τις ενστάσεις της Γερμανίας και της Bundesbank να μην της εκχωρηθούν περισσότερες αρμοδιότητες για την καταπολέμηση μιας κρίσης που απειλεί την ύπαρξη της ίδιας της Ευρωζώνης. Ηδη, η ΕΚΤ έχει αναλάβει διπλό ρόλο στο τραπεζικό σύστημα. Πρώτον, ενεργεί ως ύστατος δανειστής για τις τράπεζες με ανεπαρκή ρευστότητα, διοχετεύοντας κεφάλαια στη διατραπεζική αγορά. Κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, οι γαλλικές τράπεζες άντλησαν 11,5 δισ. ευρώ περισσότερα από τον προηγούμενο μήνα. Δανείστηκαν 158,5 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ έναντι των 147 δισ. τον Σεπτέμβριο και 69,8 δισ. τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Γαλλίας.
Νέο ρεκόρΔεύτερον, οι τράπεζες με επαρκή ρευστότητα βλέπουν την ΕΚΤ ως καταφύγιο καταθέσεων. Αλλά μόνο σε μικρό χρονικό ορίζοντα, καθώς το πολιτικό τοπίο για την επίλυση της κρίσης παραμένει επικίνδυνα ρευστό. Στην αγορά overnight, δηλαδή εκεί όπου κρατούν οι τράπεζες τα χρήματά τους μόνο για ένα 24ωρο, κατατέθηκαν τη Δευτέρα 346,4 δισ. ευρώ. Είναι ένα νέο ρεκόρ έναντι του προηγούμενου των 334,9 δισ. ευρώ, που καταγράφηκε, μόλις, την Παρασκευή.
Νέες ελπίδες εναποτίθενται, ως εκ τούτου, για έναν ενισχυμένο ρόλο της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά ομολόγων. Οι προσδοκίες αυτές γεννιούνται παρά τις δεσμεύσεις του προέδρου, Μάριο Ντράγκι, ότι δεν θα υπάρξει μεγαλύτερη έκθεση από αγορές 20 δισ. ευρώ ανά εβδομάδα. Xθες, ο Σλοβάκος Γιόζεφ Μάκους, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε ότι «χωρίς αλλαγή στο καταστατικό δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων ή σε μεγάλες παρεμβάσεις ποσοτικής χαλάρωσης όπως η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ», σχολίασε ο κ. Μάκους. Από τον Μάιο του 2010, όταν η ΕΚΤ ενεργοποίησε το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, έχει συσσωρεύσει συνολικά κρατικούς τίτλους 206 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, η Γαλλία και η Ιταλία, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ρωσία, έχουν απευθύνει έκκληση για μεγαλύτερη στήριξη από ΕΚΤ. Ο Γενς Βάιντμαν, επικεφαλής της Bundesbank, επανήλθε χθες στο θέμα. Δήλωσε στη Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung ότι δεν τίθεται ζήτημα μεγαλύτερης παρέμβασης της ΕΚΤ πέραν των αυστηρών ορίων του «θεσμικού της ρόλου», ο οποίος είναι η διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών. Παράλληλα, η Αγκελα Μέρκελ κράτησε ερμητικά κλειστό και το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου χρηματοδότησης στο ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο το όποιο οπλοστάσιο στην καταπολέμηση της κρίσης.
Δημοπρασίες ομολόγωνΣύμφωνα με τις αποφάσεις της προηγούμενης συνόδου, το μόνιμο ταμείο ΕSM θα αντικαταστήσει το ταμείο χρηματοπιστωτικής στήριξης EFSF με διαθεσιμότητα κεφαλαίων έως 500 δισ. ευρώ. Πάντως, το EFSF κατάφερε, χθες, να αντλήσει γραμμάτια τριμήνου 1,972 δισ. ευρώ με υπερκάλυψη 3,2 φορές και με επιτόκιο 0,22%. Ισχυρή ήταν η ζήτηση, επίσης, στη δημοπρασία 12μηνων και 18μηνων ομολόγων Ισπανίας με εντολές αγοράς 18 δισ. ευρώ έναντι των εκδόσεων που περιορίζονταν στα 5 δισ. ευρώ. Οι αποδόσεις ήταν, αφενός, χαμηλότερες από τη δημοπρασία του Νοεμβρίου, όταν είχαν εκτοξευθεί στο υψηλό 14ετίας. Αφετέρου, παρέμειναν ισχυρές σε σχέση με προηγούμενα έτη όπως οι αποδόσεις στα 10ετή ομόλογα Ισπανίας και Ιταλίας, χθες. Η αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης στο χρέος ακόμη και μεγάλων οικονομιών στην Ευρωζώνη καταδεικνύει ότι η «συνταγή» της Γερμανίας για νέα μέτρα λιτότητας με ένα νέο δημοσιονομικό σύμφωνο δεν αποτελεί άμεση λύση για τη κρίση. Οι αγορές διαβλέπουν ότι η Ευρωζώνη καθυστερεί στη λήψη δραστικών μέτρων για να στηρίξει τόσο τις τράπεζες, όσο και τα κράτη-μέλη που είναι περισσότερο εκτεθειμένα στην κρίση.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_14/12/2011_465975


No comments: