15.12.11

ΜL: Βλέπει μετατροπή των προνομιούχων σε κοινές

Οι ελληνικές τράπεζες δύσκολα θα μπορέσουν να αποπληρώσουν τα κεφάλαια που έχουν λάβει από το δημόσιο, σημειώνει η Merrill Lynch σε έκθεσή της μετά την ανακοίνωση της ΕΤΕ για έκδοση προνομιούχων 1 δισ.

Ο οίκος συνεχίζει να εκτιμά ότι είναι ιδιαίτερα πιθανή η μετατροπή των προνομιούχων μετοχών των τραπεζών σε κοινές, με το κράτος να καθίσταται σημαντικός μέτοχος για τον κλάδο.

Αναφορικά με την ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας για έκδοση προνομιούχων υπέρ δημοσίου ύψους 1 δισ. ευρώ, η ML σημειώνει ότι με την κίνηση αυτή ο κεφαλαιακός δείκτης core tier I ενισχύεται στο 11,1% από 9,5%.

Ωστόσο, σημειώνει ότι μετά τις απομειώσεις, η ΕΤΕ θα εμφανίζει κεφαλαιακό έλλειμμα 4,6 δισ. ευρώ και ως εκ τούτου, η κίνηση αυτή αν και θετική, είναι ανεπαρκής για την κεφαλαιακή θωράκιση του ομίλου.

http://www.euro2day.gr/news/market/123/articles/671317/Article.aspx

Λύση αλά Πορτογαλία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει προταθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, από τις τράπεζες, ενώ η κυβέρνηση εξετάζει το αίτημα αφού δεν αντιβαίνει τη δέσμευσή της για έκδοση κοινών μετοχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εγχώριες τράπεζες, αλλά και το IIF έχουν εισηγηθεί ανεπίσημα στην κυβέρνηση να εκδοθούν κοινές άνευ ψήφου μετοχές για όσες τράπεζες προσφύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με δυνατότητα μετατροπής τους σε κοινές μετά ψήφου, εφόσον δεν επαναγοραστούν σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μερικών ετών.

Πρόκειται για τη λύση που έχει υιοθετηθεί ήδη στην Πορτογαλία, όπου οι περισσότερες τράπεζες οδεύουν προς κρατικοποίηση. Το πορτογαλικό σχέδιο προβλέπει έκδοση κοινών μετοχών άνευ ψήφου, οι οποίες μετατρέπονται σε κοινές μετά ψήφου αν παρέλθει τριετία χωρίς να επαναγοραστούν.

Η κυβέρνηση αφήνει προς το παρόν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υιοθετήσει την παραπάνω πρόταση, αφού τα συμφέροντα του Δημοσίου κατοχυρώνονται με την έκδοση κοινών μετοχών άνευ ψήφου. Κι αυτό γιατί είτε οι τράπεζες θα πετύχουν εντός προθεσμίας να επιστρέψουν τα κεφάλαια που έλαβαν από το Τ.Χ.Σ., επαναγοράζοντας τις μετοχές, είτε θα αναγκαστούν να τις αντικασταστήσουν με κοινές μετά ψήφου μετοχές. 
Το Δημόσιο έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να ασκήσει το μετοχικό του δικαίωμα για να ορίσει διοικήσεις, οι οποίες όπως παραδέχθηκε ο κ. Βενιζέλος θα συνεχίσουν να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Κοινώς, ο τσάρος της οικονομίας παραδέχεται ότι οι διοικήσεις των τραπεζών δεν θα ορίζονται από την κυβέρνηση, αλλά από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στο οποίο, όπως έχει αποκαλύψει το Euro2day, η τρόικα θα ασκεί διευρυμένο ρόλο.

Ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο η ανακεφαλαιοποίηση να διενεργηθεί από το Τ.Χ.Σ., αλλά να εκδοθούν προνομιούχες μετοχές. Πότε θα γίνει αυτό: Εφόσον, όπως έχει περιγράψει σαφώς ο κ. Βενιζέλος, τα 30 δισ. ευρώ που προβλέπεται να δώσει ο EFSF για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν εγγραφούν στο δημόσιο χρέος.

Σε αυτήν την περίπτωση θα θεωρηθούν απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών από τον EFSF, ακόμη και αν μεσολαβήσει το Τ.Χ.Σ.

Επίσης έχει προταθεί και το εναλλακτικό σενάριο για τα κεφάλαια που θα χρειαστούν οι τράπεζες λόγω της οικειοθελούς συμμετοχής τους στο κούρεμα του χρέους να εκδοθούν προνομιούχες μετοχές, εφόσον, βέβαια, αυτές προσφύγουν στο Τ.Χ.Σ., ενώ για τα κεφάλαια που θα χρειαστούν λόγω πρόσθετων προβλέψεων για μη εξυπηρετούμενα δάνεια να εκδοθούν κοινές άνευ ψήφου μετοχές.

Αυτό το σενάριο τεχνικά και νομικά χαρακτηρίζεται περίπλοκο και ως εκ τούτου συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες να υιοθετηθεί.

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/671456/Article.aspx

No comments: