Τι Λοζάνη, τι Κοτσάνη. Η Κοζάνη (οι Γερμανοί την προφέρουν Κοτσάνη) διαθέτει πλέον ελβετικές, ή μάλλον ευρωπαϊκές προδιαγραφές στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας. Αυτό διαβεβαίωσε χθες στο Βερολίνο ο εκπρόσωπος της εταιρίας παραγωγής φωτοβολταϊκών κυψελών Q-Sells SE Ντιρκ Φόλκμαν. Η εταιρία του διεκδικεί την ανάληψη της κατασκευής μιας γιγαντιαίας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας ισχύος 200 Megawatt (τη μεγαλύτερη προς το παρόν στην Ευρώπη) στην πρωτεύουσα της περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας.
Η διαβεβαίωση, που έγινε σε κοινή εκδήλωση του γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου DIHK και της ελληνικής πρεσβείας στο Βερολίνο, ήταν μια από τις πολλές που δείχνουν τη ριζική στροφή που έχει γίνει τα τελευταία 5 χρόνια στην Ελλάδα στη διαδικασία προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων. Με το νόμο για την ηλιακή ενέργεια του 2006, τόνισε, η χώρα ξεπέρασε πολύ νωρίτερα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες την κρίση σε αυτό τον τομέα και προσφέρει τώρα μοναδικές επενδυτικές ευκαιρίες.
Μόνο που ελάχιστοι επενδυτές τις εκμεταλλεύονται πραγματικά -το ενδιαφέρον τους για το «Projekt Kotsani» αποτελεί φαεινή εξαίρεση. Οι άλλοι, μουδιασμένοι από την συνεχιζόμενη κρίση, παίρνουν το πολύ «στάση θετικής αναμονής» όπως δήλωσε ο Ίλια Νοτνάγκελ, εκπρόσωπος του DIHK σε θέματα προώθησης εξαγωγών.
Μια εξήγηση στο ανεξήγητο επιχείρησε ο Αριστομένης Συγγρός, πρόεδρος της κρατικής «Invest in Greece». «Ήμουνα πρόσφατα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου συζήτησα, μεταξύ άλλων, με τον εκπρόσωπο ενός hedge fonds τη δυνατότητα επενδύσεων στην Ελλάδα» είπε. «Η απάντησή του ήταν, ότι το πρόβλημά του δεν είναι η Ελλάδα, αλλά η ευρωζώνη. Σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας, πρόσθεσε, θα είχε ως αντιστάθμισμα το υψηλό μερίδιο. Αν κατέρρεε όμως το ευρώ δεν θα είχε τίποτα στα χέρια του».
Αλλά και στην Ελλάδα, οι προοπτικές δεν είναι καλύτερες. Η ελληνική τραπεζική αγορά παραμένει «παγωμένη» είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου εξωτερικών και επικεφαλής του τμήματος για διαρθρωτικές αλλαγές και οικονομική ανάπτυξη Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος. Και ο λόγος γι'αυτό δεν είναι οικονομικός. Η «πολιτική κρίση» στην Ευρώπη, τόνισε, εμποδίζει κυρίως τη λύση της χρηματιστικής.
Ευκαιρία έτσι για τον κ.Φόλκμαν, να επανέλθει στην «Κοτσάνη». «Το έργο αυτό προσφέρει μέρισμα 25%» είπε. «Σε ποια χώρα μπορείτε να επιτύχετε τόσο μεγάλο μέρισμα»; Η εταιρία του, πρόσθεσε, θα χρηματοδοτήσει το έργο -σε περίπτωση ανάληψής του- με ίδια κεφάλαια κατά 30% και με τραπεζικά κατά 70%. «Η χρηματοδότηση θα γίνει αποκλειστικά από γερμανικά ιδρύματα, όπως την τράπεζα επενδύσεων, που δηλώνουν πρόθυμα να συμμετάσχουν» πρόσθεσε ο διευθυντής της ίδιας εταιρίας για τον τομέα Ελλάδας και Κύπρου Κωνσταντίνος Σαντίκος. «Η συμμετοχή ελληνικών τραπεζών, αντίθετα, είναι προς το παρόν αδιανόητη».
Αυτή η «απεργία», ή έστω αδυναμία των εγχώριων τραπεζικών ιδρυμάτων στις χρηματοδοτήσεις είναι σήμερα ο κυριότερος ίσως λόγος για την οικονομική άπνοια στη χώρα -παρά το γεγονός ότι το ελληνικό κράτος τα «δίνει όλα» έναντι πινακίου φακής στους ξένους κεφαλαιούχους. Μια ιδέα γι'αυτό έδωσε ο κ.Συγγρός, ο οποίος παρουσίασε δεκάδες περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου που βγαίνουν στο σφυρί, ή προσφέρονται προς «αξιοποίηση», δεν έχουν προκαλέσει όμως μέχρι τώρα το παραμικρό ενδιαφέρον στους εν δυνάμει επενδυτές.
Αυτή η αίσθηση «άπνοιας» θα κυριαρχήσει έτσι πολύ πιθανόν και κατά τις σημερινές συνομιλίες του Μιχάλη Χρυσοχοίδη με γερμανούς αξιωματούχους στο Βερολίνο.
Η πρώτη από αυτές θα είναι το μεσημέρι με τον υπουργό οικονομίας και αντικαγκελάριο Φίλιπ Ρόσλερ. Θα ακολουθήσει πολύωρη «κλειστή συνάντηση», στην οποία θα συμμετάσχουν, από γερμανικής πλευράς, εκτός από τον κ.Ρόσλερ, ο υφυπουργός εξωτερικών Βέρνερ Χόγιερ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων BDI Χανς-Πέτερ Κάιτελ, καθώς και -όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου ανάπτυξης- «σημαντικοί κυβερνητικοί παράγοντες και επιχειρηματίες». Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσουν, εκτός από τον κ.Χρυσοχοίδη, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Invest Greece κ.Συγγρός και ο επικεφαλής των οικονομολόγων του υπουργείου ανάπτυξης Αντώνης Μπαρτζώκας.
Στην κλειστή συνάντηση με θέμα «Τα επόμενα βήματα στην Ελλάδα» θα γίνει, μεταξύ άλλων, συζήτηση για «πιθανά projects γερμανικών εταιριών στην Ελλάδα». Για «πραγματικά» δεν έχει φτάσει προφανώς ακόμα το πλήρωμα του χρόνου.
Οι οιωνοί δεν είναι πάντως καλοί. Ο κ.Ρόσλερ έχει εκφράσει τελευταία πολλάκις τη δυσφορία του για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, τις οποίες θεωρεί λύδια λίθο για την εκδήλωση ξένου ενδιαφέροντος. «Όταν οι Έλληνες δεν μπορούν καν να συντάξουν ένα εθνικό κτηματολόγιο, δεν μπορούν να περιμένουν επενδύσεις από γερμανούς επιχειρηματίες» δήλωσε πρόσφατα στη γερμανική Βουλή.
Αίσθηση προκάλεσε και η παρέμβαση του εκπροσώπου του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων Ντάνιελ Σάλ σε εκδήλωση της Εταιρίας Μελετών Νοτιοανατολικής Ευρώπης για την Ελλάδα προ δυο εβδομάδων στο Βερολίνο. Ο BDI, είπε απευθυνόμενος στον υπουργό εσωτερικών Τάσο Γιαννίτση, που ήταν από τους ομιλητές της εκδήλωσης, διερεύνησε ήδη όλους τους τομείς, στους οποίους μπορούν να γίνουν επενδύσεις. «Εσείς τι κάνετε για να διευκολύνετε την υλοποίησή τους;» πρόσθεσε επιθετικά.
Το γεγονός βέβαια, ότι γίνεται συζήτηση για «επόμενα βήματα» κρίνεται θετικό. Κύκλοι του γερμανικού υπουργείου οικονομίας προειδοποιούσαν όμως την Αθήνα, να μην κρατά «μεγάλα καλάθια». «Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις και μετά οι επενδύσεις» έλεγαν. «Αντίστροφη σειρά δεν υπάρχει».
Όπερ σημαίνει ότι, αν η Αθήνα δεν εκπληρώσει και την τελευταία αξίωση του Βερολίνου, η Ελλάδα δεν πρόκειται να ξαναδεί γερμανικά κεφάλαια.
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=434578
Μπορεί η κρίση να έχει χτυπήσει κόκκινο στην Ελλάδα και η ελληνική πολιτική τάξη να μη βρίσκει κανένα μέσο για την αντιμετώπισή της, όμως τίποτα δεν είναι ακόμα χαμένο.
Η ελπίδα ζει. Η ελληνική νεολαία αντιστέκεται. Απόδειξη, η στάση των μαθητών της Γ' Λυκείου της Γερμανικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη κατά τη συνάντησή τους με τον γερμανό υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας Χανς-Γιόαχιμ Φούχτελ το απόγευμα της Δευτέρας στο Βερολίνο.
Για μία ώρα και είκοσι λεπτά περίπου, η ομάδα των 54 παιδιών και των πέντε καθηγητών τους άκουγε με ιώβειο υπομονή τη διάλεξη του εντεταλμένου της Άνγκελα Μέρκελ για την ανάπτυξη των γερμανοελληνικών σχέσεων στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Χωρίς οιμωγές, παράπονα ή τις συνήθεις γκριμάτσες.
«Η μέση αντοχή των γερμανών ακροατών στις διαλέξεις του Φούχτελ είναι 3 λεπτά και 14 δευτερόλεπτα» επισήμανε ειδήμων στη γερμανική πρωτεύουσα. «Η υπομονή των νεαρών επισκεπτών μας σπάει κάθε ρεκόρ».
Οι ίδιοι οι μαθητές, δεν καμάρωναν πάντως ιδιαίτερα για τον άθλο τους. «Εχουμε ακούσει και πιο βαρετές ομιλίες» έλεγε ένας από αυτούς. «Η σημερινή είχε μάλλον μέσο βαθμό ανίας».
Πολύ πιο συναρπαστική, αντίθετα, θεωρούσαν τη «σύγκρουση των πολιτισμών» που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο γερμανικό και τον ελληνικό Τύπο. «Τα γερμανικά μέσα κάνουν ενίοτε άδικες αναλύσεις για την Ελλάδα, αλλά και τα ελληνικά δεν πάνε πίσω» είπε ο ίδιος μαθητής. «Η συνταύτιση της χιτλερικής Γερμανίας με τη σημερινή είναι κάτι το εξωφρενικό».
Τα προβλήματα επεκτείνονται όμως και στη σχέση με τους «καθαρόαιμους» Ελληνες. «Παλιά δηλώναμε περήφανοι που είμαστε μαθητές της γερμανικής σχολής. Σήμερα δεν το λέμε ανοικτά, από φόβο ότι θα μας πουν γερμανόφιλους» είπε μια μαθήτρια. «Στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, πολύς κόσμος μας γιουχάισε, ιδίως από το μπλοκ του ΠΑΜΕ» πρόσθεσε άλλη. «Τα συνθήματά τους εναντίον μας ήταν πολύ εχθρικά».
Επόμενο έτσι, ο μονόλογος του οικοδεσπότη τους στο Βερολίνο να μοιάζει με κήρυγμα ειρήνης. Αυτός άρχισε, ως συνήθως ενώπιον ελληνικού ακροατηρίου, με ένα σύντομο χαιρετισμό στα ελληνικά («Το όνομά μου είναι Χανς-Γιόαχιμ Φούχτελ. Είμαι πολιτικός. Τι κάνετε;») και συνεχίστηκε με την παρουσίαση του πλήρους προγράμματος δραστηριοτήτων για την ερχόμενη διετία – από την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας, έως την αδελφοποίηση ελληνικών και γερμανικών πόλεων.
Στις προτεραιότητες του προγράμματος ανήκουν και οι πολιτιστικές ανταλλαγές. Για την προετοιμασία τους, όπως είπε λίγο αργότερα ο ίδιος σε έλληνες δημοσιογράφους, θα κάνει συνομιλίες με τα ιδρύματα των πολιτικών κομμάτων, που πρόκειται να εγκατασταθούν σύντομα στην Ελλάδα.
Στο Βερολίνο, κανείς δεν αμφιβάλλει για τις αγαθές προθέσεις του 59χρονου πολιτικού. «Ο Φούχτελ είναι ευθύς χαρακτήρας» έλεγε πρώην βουλευτής. «Εχει καλές εμπειρίες με την Ελλάδα από τα φοιτητικά του χρόνια και τώρα, τη στιγμή της κρίσης, θέλει να τις ανταποδώσει με γενναιόδωρο τρόπο».
Κατά πόσο το πρόγραμμά του θα βρει θετική ανταπόκριση από τους Ελληνες είναι όμως πολύ αμφίβολο. Κι αυτό για τέσσερις βασικά λόγους:
- Πρώτον, λόγω της έξωθεν κακής μαρτυρίας. Ο κ.Φούχτελ έχει τη φήμη του «μαϊντανού» του γερμανικού κοινοβουλίου επειδή σε 22 χρόνια βουλευτικής θητείας – μέχρι το 2009, όταν και έγινε υφυπουργός – είχε υποτυπώδη παρουσία σε αυτό. «Το μόνο που του ανέθεταν ήταν να εκφωνεί τα ονόματα των βουλευτών σε ψηφοφορίες, κάτι που ομολογουμένως έκανε αλάνθαστα!» έγραψε εφημερίδα. «Είναι πολιτικός της κατηγορίας φτερού» πρόσθεσε σχολιαστής. «Κι αυτό θα γίνει σύντομα γνωστό και στην Ελλάδα».
- Δεύτερον, επειδή φέρει ανεξίτηλα τον τίτλο του «καμηλιέρη» από τότε που έγινε επίτιμος πρόεδρος του εκτροφείου καμηλών «Fata Morgana» στο Ετιγκεν. Η διαβεβαίωσή του ότι το γάλα της καμήλας (50 ευρώ το λίτρο) είναι καλύτερο αφροδισιακό από το viagra, δεν συνέβαλε στην αύξηση του κύρους του. Ούτε και το γεγονός, ότι κατόρθωσε να πείσει, κατ΄ εντολή του Χέλμουτ Κολ, τους σεΐχηδες του Αμπού Ντάμπι να κάνουν το 1992 επενδύσεις δισεκατομμυρίων μάρκων στο Βερολίνο, με αντάλλαγμα, τη διοργάνωση από τον ίδιο καμηλοδρομιών στη γερμανική πρωτεύουσα.
- Τρίτον, λόγω της καχυποψίας των ελληνικών μέσων ενημέρωσης απέναντι σε κάθε τι που θυμίζει την τρόικα και τις παραφυάδες της, όπως η «Δύναμη Δράσης» του Χορστ Ράιχενμπαχ. Με μοιραίο αποτέλεσμα να «σταμπαριστεί» και ο κ.Φούχτελ ως ο «τοποτηρητής» της καγκελάριου στην Ελλάδα – κάτι που είναι κρίμα και άδικο, αν ληφθεί υπόψη ότι η κ.Μέρκελ έχει ορίσει εντεταλμένους και για άλλες συμμαχικές χώρες, όπως τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και την Πολωνία, χωρίς να την κατηγορήσει κανείς ποτέ για «ιμπεριαλιστικές» βλέψεις.
- Και τέταρτον, επειδή ο κ.Φούχτελ είναι επαρχιώτης πολιτικός της παλαιότερης δυνατής κοπής. Όχι μόνο ρητορικά. Αλλά και στην πράξη. Χαρακτηριστικό γι' αυτό είναι η εξαγγελία του ότι στο πλαίσιο των πολιτιστικών ανταλλαγών σκοπεύει να στείλει σωρηδόν παραδοσιακά μουσικά συγκροτήματα (μπάντες) στην Ελλάδα. Και ότι για τη σύσφιξη της φιλίας μεταξύ των δύο χωρών θα χρησιμοποιήσει ως μέσο τις ελληνίδες συζύγους γερμανών πολιτικών. «Σε μια εποχή που η Ελλάδα καίγεται και ο κόσμος ζητά ριζικό εκσυγχρονισμό, πολιτικό, πολιτιστικό και κοινωνικό, τέτοιες δηλώσεις είναι σκέτος αναχρονισμός» σχολίαζε αναλυτής.
Ο ίδιος δείχνει πάντως να διαισθάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά. Οτι η κριτική φουντώνει προτού αρχίσει καλά-καλά το έργο του.
«Αν αποτύχει η αποστολή μου, θα είμαι ο τελευταίος Οθωνας» έλεγε τις προάλλες μελαγχολικά σε συνομιλητές του. Μαζί του θα έφευγε και ο τελευταίος «Κόθωνας» όπως αποκαλούσε ο Δημήτρης Ψαθάς τον πρώτο βασιλιά της νεότερης Ελλάδας.
Αυτό δεν θα σήμαινε το «τέλος της ιστορίας». Θα ήταν όμως μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τους μαθητές της Θεσσαλονίκης να διερευνήσουν τους συγκεκριμένους λόγους της φυγής – που πάνε πολύ πιο πέρα από τις ευαισθησίες ενός παλαιομοδίτη πολιτικού και την επιμέρους άδικη κριτική εις βάρος του.
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=434549
Χ. Φούχτελ: «Αν αποτύχω, θα είμαι ο τελευταίος Οθωνας»
Μίλησε σε μαθητές της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης
Η ελπίδα ζει. Η ελληνική νεολαία αντιστέκεται. Απόδειξη, η στάση των μαθητών της Γ' Λυκείου της Γερμανικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη κατά τη συνάντησή τους με τον γερμανό υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας Χανς-Γιόαχιμ Φούχτελ το απόγευμα της Δευτέρας στο Βερολίνο.
Για μία ώρα και είκοσι λεπτά περίπου, η ομάδα των 54 παιδιών και των πέντε καθηγητών τους άκουγε με ιώβειο υπομονή τη διάλεξη του εντεταλμένου της Άνγκελα Μέρκελ για την ανάπτυξη των γερμανοελληνικών σχέσεων στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Χωρίς οιμωγές, παράπονα ή τις συνήθεις γκριμάτσες.
«Η μέση αντοχή των γερμανών ακροατών στις διαλέξεις του Φούχτελ είναι 3 λεπτά και 14 δευτερόλεπτα» επισήμανε ειδήμων στη γερμανική πρωτεύουσα. «Η υπομονή των νεαρών επισκεπτών μας σπάει κάθε ρεκόρ».
Οι ίδιοι οι μαθητές, δεν καμάρωναν πάντως ιδιαίτερα για τον άθλο τους. «Εχουμε ακούσει και πιο βαρετές ομιλίες» έλεγε ένας από αυτούς. «Η σημερινή είχε μάλλον μέσο βαθμό ανίας».
Πολύ πιο συναρπαστική, αντίθετα, θεωρούσαν τη «σύγκρουση των πολιτισμών» που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο γερμανικό και τον ελληνικό Τύπο. «Τα γερμανικά μέσα κάνουν ενίοτε άδικες αναλύσεις για την Ελλάδα, αλλά και τα ελληνικά δεν πάνε πίσω» είπε ο ίδιος μαθητής. «Η συνταύτιση της χιτλερικής Γερμανίας με τη σημερινή είναι κάτι το εξωφρενικό».
Τα προβλήματα επεκτείνονται όμως και στη σχέση με τους «καθαρόαιμους» Ελληνες. «Παλιά δηλώναμε περήφανοι που είμαστε μαθητές της γερμανικής σχολής. Σήμερα δεν το λέμε ανοικτά, από φόβο ότι θα μας πουν γερμανόφιλους» είπε μια μαθήτρια. «Στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, πολύς κόσμος μας γιουχάισε, ιδίως από το μπλοκ του ΠΑΜΕ» πρόσθεσε άλλη. «Τα συνθήματά τους εναντίον μας ήταν πολύ εχθρικά».
Επόμενο έτσι, ο μονόλογος του οικοδεσπότη τους στο Βερολίνο να μοιάζει με κήρυγμα ειρήνης. Αυτός άρχισε, ως συνήθως ενώπιον ελληνικού ακροατηρίου, με ένα σύντομο χαιρετισμό στα ελληνικά («Το όνομά μου είναι Χανς-Γιόαχιμ Φούχτελ. Είμαι πολιτικός. Τι κάνετε;») και συνεχίστηκε με την παρουσίαση του πλήρους προγράμματος δραστηριοτήτων για την ερχόμενη διετία – από την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας, έως την αδελφοποίηση ελληνικών και γερμανικών πόλεων.
Στις προτεραιότητες του προγράμματος ανήκουν και οι πολιτιστικές ανταλλαγές. Για την προετοιμασία τους, όπως είπε λίγο αργότερα ο ίδιος σε έλληνες δημοσιογράφους, θα κάνει συνομιλίες με τα ιδρύματα των πολιτικών κομμάτων, που πρόκειται να εγκατασταθούν σύντομα στην Ελλάδα.
Στο Βερολίνο, κανείς δεν αμφιβάλλει για τις αγαθές προθέσεις του 59χρονου πολιτικού. «Ο Φούχτελ είναι ευθύς χαρακτήρας» έλεγε πρώην βουλευτής. «Εχει καλές εμπειρίες με την Ελλάδα από τα φοιτητικά του χρόνια και τώρα, τη στιγμή της κρίσης, θέλει να τις ανταποδώσει με γενναιόδωρο τρόπο».
Κατά πόσο το πρόγραμμά του θα βρει θετική ανταπόκριση από τους Ελληνες είναι όμως πολύ αμφίβολο. Κι αυτό για τέσσερις βασικά λόγους:
- Πρώτον, λόγω της έξωθεν κακής μαρτυρίας. Ο κ.Φούχτελ έχει τη φήμη του «μαϊντανού» του γερμανικού κοινοβουλίου επειδή σε 22 χρόνια βουλευτικής θητείας – μέχρι το 2009, όταν και έγινε υφυπουργός – είχε υποτυπώδη παρουσία σε αυτό. «Το μόνο που του ανέθεταν ήταν να εκφωνεί τα ονόματα των βουλευτών σε ψηφοφορίες, κάτι που ομολογουμένως έκανε αλάνθαστα!» έγραψε εφημερίδα. «Είναι πολιτικός της κατηγορίας φτερού» πρόσθεσε σχολιαστής. «Κι αυτό θα γίνει σύντομα γνωστό και στην Ελλάδα».
- Δεύτερον, επειδή φέρει ανεξίτηλα τον τίτλο του «καμηλιέρη» από τότε που έγινε επίτιμος πρόεδρος του εκτροφείου καμηλών «Fata Morgana» στο Ετιγκεν. Η διαβεβαίωσή του ότι το γάλα της καμήλας (50 ευρώ το λίτρο) είναι καλύτερο αφροδισιακό από το viagra, δεν συνέβαλε στην αύξηση του κύρους του. Ούτε και το γεγονός, ότι κατόρθωσε να πείσει, κατ΄ εντολή του Χέλμουτ Κολ, τους σεΐχηδες του Αμπού Ντάμπι να κάνουν το 1992 επενδύσεις δισεκατομμυρίων μάρκων στο Βερολίνο, με αντάλλαγμα, τη διοργάνωση από τον ίδιο καμηλοδρομιών στη γερμανική πρωτεύουσα.
- Τρίτον, λόγω της καχυποψίας των ελληνικών μέσων ενημέρωσης απέναντι σε κάθε τι που θυμίζει την τρόικα και τις παραφυάδες της, όπως η «Δύναμη Δράσης» του Χορστ Ράιχενμπαχ. Με μοιραίο αποτέλεσμα να «σταμπαριστεί» και ο κ.Φούχτελ ως ο «τοποτηρητής» της καγκελάριου στην Ελλάδα – κάτι που είναι κρίμα και άδικο, αν ληφθεί υπόψη ότι η κ.Μέρκελ έχει ορίσει εντεταλμένους και για άλλες συμμαχικές χώρες, όπως τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και την Πολωνία, χωρίς να την κατηγορήσει κανείς ποτέ για «ιμπεριαλιστικές» βλέψεις.
- Και τέταρτον, επειδή ο κ.Φούχτελ είναι επαρχιώτης πολιτικός της παλαιότερης δυνατής κοπής. Όχι μόνο ρητορικά. Αλλά και στην πράξη. Χαρακτηριστικό γι' αυτό είναι η εξαγγελία του ότι στο πλαίσιο των πολιτιστικών ανταλλαγών σκοπεύει να στείλει σωρηδόν παραδοσιακά μουσικά συγκροτήματα (μπάντες) στην Ελλάδα. Και ότι για τη σύσφιξη της φιλίας μεταξύ των δύο χωρών θα χρησιμοποιήσει ως μέσο τις ελληνίδες συζύγους γερμανών πολιτικών. «Σε μια εποχή που η Ελλάδα καίγεται και ο κόσμος ζητά ριζικό εκσυγχρονισμό, πολιτικό, πολιτιστικό και κοινωνικό, τέτοιες δηλώσεις είναι σκέτος αναχρονισμός» σχολίαζε αναλυτής.
Ο ίδιος δείχνει πάντως να διαισθάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά. Οτι η κριτική φουντώνει προτού αρχίσει καλά-καλά το έργο του.
«Αν αποτύχει η αποστολή μου, θα είμαι ο τελευταίος Οθωνας» έλεγε τις προάλλες μελαγχολικά σε συνομιλητές του. Μαζί του θα έφευγε και ο τελευταίος «Κόθωνας» όπως αποκαλούσε ο Δημήτρης Ψαθάς τον πρώτο βασιλιά της νεότερης Ελλάδας.
Αυτό δεν θα σήμαινε το «τέλος της ιστορίας». Θα ήταν όμως μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τους μαθητές της Θεσσαλονίκης να διερευνήσουν τους συγκεκριμένους λόγους της φυγής – που πάνε πολύ πιο πέρα από τις ευαισθησίες ενός παλαιομοδίτη πολιτικού και την επιμέρους άδικη κριτική εις βάρος του.
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=434549
__________________________________________
συνεπώς, εδώ έχουμε το μαχαίρι στο λαιμό:
πρώτα οι μεταρρυθμίσεις μετά οι επενδύσεις
οι μεταρρυθμίσεις που ζητούν οδηγούν σε μεγαλύτερη ύφεση
οι επενδύσεις που θέλουν να έρθουν δεν πρόκειται να ανασχέσουν ούτε 10% των επιπτώσεων των επιζητούμενων μεταρρυθμίσεων
αλλά χωρίς επενδύσεις δεν υπάρχει κανένα φως
υ.γ. ο Φούχτελ έχει ταγκ: fun
υ.γ. ο Φούχτελ έχει ταγκ: fun
No comments:
Post a Comment