14.3.12

Μαχαίρι στις φοροαπαλλαγές και ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ - Νέα μέτρα €11,5 δισ. και απολύσεις στο Δημόσιο μέχρι το 2015 - Απολύσεις και νέες περικοπές σε συντάξεις - επιδόματα για το 2013-14

Μεγάλες περικοπές στις φοροαπαλλαγές σε συνδυασμό με πλήρη κατάργηση των ειδικών προνομιακών καθεστώτων που ισχύουν σε όλη τη χώρα, αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, μείωση των εργοδοτικών εισφορών, ανατροπές στη φορολογία των ακινήτων αλλά και στο καθεστώς ΦΠΑ με σχέδιο για την επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ συνιστά η Κομισιόν στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Όπως αποκαλύπτεται στην έκθεση της Κομισιόν, εντός του Μαρτίου η κυβέρνηση θα ανοίξει τα χαρτιά της για τα μέτρα που θα φέρει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα πρέπει να έχει ψηφισθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Για το νέο φορολογικό σύστημα που προετοιμάζει η κυβέρνηση, η Ευρωπαική Επιτροπή υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να είναι «φιλικό» προς την ανάπτυξη, φθηνότερο στη φορολογική συμμόρφωση και απλούστερο. Με την κυβέρνηση να έχει δεσμευτεί ότι θα βάλει τέλος στις ρυθμίσεις που οδηγήσουν σε φορολογική αμνηστία, η Κομισιόν που διαπιστώνει ότι η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στην πάταξη της φοροδιαφυγής, ζητά περισσότερους φορολογικούς ελέγχους, ένα νέο σύστημα αξιολόγησης των επιδόσεων των εφοριών, αντικατάσταση των εφόρων που δεν πετυχαίνουν τους στόχους, και ελέγχους «πόθεν έσχες» στους φορορελεγκτές.
Θεωρεί την πάταξη της φοροδιαφυγή κορυφαία προτεραιότητα όχι μόνο για την αύξηση των εσόδων και τη μείωση των ελλειμμάτων αλλά για την κοινωνική αποδοχή των μέτρων που προγράμματος προσαρμογής.
Οι εισηγήσεις ΔΝΤ και Κομισιόν όπως φαίνεται θα αποτελέσουν τη βάση για τη διαμόρφωση του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος το οποίο αναμένεται να φέρει πρόσθετα φορολογικά βάρη στα νοικοκυριά. Το νέο φορολογικό «πακέτο» που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνει κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των προτιμησιακών καθεστώτων ακόμα και στις παραμεθόριες περιοχές. Ειδικότερα προωθείται:
- περικοπή των εκπτώσεων από το φόρο των δαπανών για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα, ιατρικές επισκέψεις κ.α.
- περικοπή φορολογικών απαλλαγών που ισχύουν για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, για κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές,
- κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου. 

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112834591

 Νέα μέτρα 5,5% του ΑΕΠ, περίπου 11,5 δισ. ευρώ, εφέτος το Μάιο (για το 2013 και το 2014) και προτεραιότητα στις απολύσεις στο Δημόσιο ζητεί η τρόικα στην έκθεσή της που ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρας.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την έκθεση της τρόικας 

Το Reuters δημοσιοποίησε το μεσημέρι της Τρίτης την τελευταία έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα από την πλευρά των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία ολοκληρώθηκε στις 11 Μαρτίου. Φέρει την υπογραφή του επικεφαλής των ελεγκτών της Κομισιόν Ματίας Μορς.

Στην έκθεση εκτιμάται ότι η ύφεση το 2012 θα φτάσει το 4,75% με κίνδυνο επιδείνωσης. Σημειώνεται επίσης ότι δεν αναμένεται ανάκαμψη από το 2013 αλλά από το 2014.

Η μέση ανεργία τοποθετείται στο 18% το 2012 αλλά σημειώνεται ότι σε ορισμένα τρίμηνο θα υπερβεί το 20%.

Η έκθεση αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η πορεία της οικονομίας θα εξαρτηθεί από την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και προαναγγέλλει ευθέως τη λήψη μέτρων 5,5% του ΑΕΠ, περίπου 11,5 δισ. ευρώ, για την κάλυψη του «δημοσιονομικού κενού» για το 2013 και το 2014.

Τα μέτρα θα αποφασιστούν το Μάιο στο πλαίσιο της επικαιροποίησης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Η έκθεση σημειώνει ότι θα ληφθούν και πάλι στο σκέλος των δαπανών και αναφέρει ενδεικτικά τους τομείς των κοινωνικών μεταβιβάσεων (επιδόματα κλπ.) της άμυνας και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Απολύσεις»

Στο κείμενο γίνεται ανοιχτή αναφορά σε απολύσεις στο Δημόσιο (redundancies) για τη μείωση των απασχολούμενων σε συνδυασμό, αλλά δευτερευόντως, με την εφαρμογή του κανόνα της μιας πρόσληψης προς πέντε  αποχωρήσεις.

«Η Ελλάδα κατέγραψε μικτή πρόοδο αναφορικά με τους φιλόδοξους στόχους του πρώτου προγράμματος προσαρμογής. Διάφοροι παράγοντες αποτέλεσαν εμπόδια για την εφαρμογή: η πολιτική αστάθεια, η κοινωνική αναταραχή και ζητήματα διοικητικής ικανότητας και, πιο ουσιαστικά, η ύφεση που ήταν πολύ βαθύτερη από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως» σημειώνεται στα βασικά συμπεράσματα του κειμένου.

Αναφέρεται επίσης ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν επιτεύχθηκαν αλλά αναγνωρίζεται για πρώτη φορά ότι η προσαρμογή στην Ελλάδα  «είναι πολύ μεγαλύτερη» από τα αντίστοιχα προγράμματα σταθεροποίησης σε άλλες χώρες (εννοώντας την Ιρλανδία και την Πορτογαλία).

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=448299

Νέο πακέτο πακέτο μέτρων 11,6 δισ. ευρώ, το οποίο θα περιλαμβάνει απολύσεις στον δημόσιο τομέα, περικοπές σε κοινωνικά επιδόματα, συντάξεις και ιατροφαρμακευτικές δαπάνες, ζητεί για τη διετία 2013?2014 η Κομισιόν.

Παράλληλα συνιστά μεταρρυθμίσεις με αιχμή τη Δημόσια Διοίκηση, αναδιάρθρωση 15 υπουργείων μέχρι το καλοκαίρι και πλήρη απελευθέρωση των αγορών σε χρόνους-εξπρές.
Οι υποχρεώσεις αυτές που πρέπει να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η χρηματοδότηση της χώρας, η οποία φθάνει συνολικά τα 172,7 δισ. ευρώ από Ευρωζώνη και ΔΝΤ μέχρι το 2015.
Τα παραπάνω υπογραμμίζονται σε έκθεση της Κομισιόν, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Πιο αναλυτικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί πως η ροή της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα θα συνεχιστεί ομαλά μόνο εάν το Μνημόνιο εκτελεστεί κατά γράμμα και υιοθετούνται άμεσα πρόσθετα μέτρα, εφόσον κρίνονται απαραίτητα. Σπεύδει δε να επισημάνει ότι πλέον η τύχη της Ελλάδας βρίσκεται στα χέρια της, ακόμη και εάν αυτό σημάνει πως «πρέπει να σπάσουν ταμπού χρόνων».
Σύμφωνα με την έκθεση, μόνον έτσι θα καταστεί πιθανή η ανάσχεση της ύφεσης, που αναμένεται στο 4,75% φέτος, η σταθεροποίηση με μηδενική ανάπτυξη το 2013 και η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς από το 2014 και μετά.
Ειδικότερα, η Κομισιόν ζητεί μέχρι τον Ιούνιο να έχουν παρουσιαστεί μέτρα για την περιστολή των δαπανών ύψους 5,5% του ΑΕΠ ή 11,6 δισ. ευρώ. Στα μέτρα αυτά, που θα τεθούν σε εφαρμογή εντός της διετίας 2013?2014, περιλαμβάνονται απολύσεις στον δημόσιο τομέα, αυστηρή εφαρμογή του κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις, μείωση κοινωνικών μεταβιβάσεων (επιδόματα, συντάξεις κ.ά.) και περιστολή δαπανών σε Υγεία, Αμυνα και Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Θα πρέπει να τονιστεί πως το θέμα αυτό συζητήθηκε χθες στη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη με τον επικεφαλής της Task Force της ΕΕ Χ. Ράιχενμπαχ.
Και αυτό καθώς η ομάδα δράσης θα συνεισφέρει σε συνεργασία με το ΚΕΠΕ και τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στην εκπόνηση μελέτης για τη μείωση των κρατικών δαπανών.
Εξάλλου, στην έκθεση ασκείται κριτική για τον έως τώρα ρυθμό των μεταρρυθμίσεων και υποστηρίζεται ότι αθετήθηκε η δέσμευση για τήρηση εντός του 2011 του κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις.
Εξανεμίστηκαν
«Η μείωση στην απασχόληση του δημοσίου τομέα είναι βραδύτερη της προγραμματισθείσης αφού οι περισσότερες των αναμενομένων αποχωρήσεις εξανεμίστηκαν από τις επίσης μεγαλύτερες των προσδοκώμενων εισροές.
Η τάση αυτή δείχνει να σχετίζεται με την έλλειψη αποτελεσματικού κεντρικού συντονισμού των αποφάσεων του Δημοσίου και με την ασθενική εφαρμογή των συμπεφωνημένων μέτρων που είχαν στόχο τη μείωση της απασχόλησης στο κράτος», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων, η Κομισιόν αναφέρει ότι στόχος είναι να εισπραχθούν 45 δισ. έως το 2020. Τα 12 δισ. ευρώ θα πρέπει να προσέλθουν έως το τέλος του 2014 και αποτελούν μέρος του προγράμματος χρηματοδότησης της Ελλάδας. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ θα αναφέρει στην έκθεσή του ότι τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα ανέλθουν στα 50 δισ. ευρώ, αλλά το 2022.
Μέχρι το 2015
172,7 δισ. ευρώ η συνολική χρηματοδότηση της Ελλάδας
Στα 172,7 δισ. ευρώ θα φθάσει η συνολική χρηματοδότηση της Ελλάδας μέχρι το 2015. Στην τριετία 2012?2014 θα εισρεύσουν 164,5 δισ. ευρώ και το 2015 άλλα 8,2 δις ευρώ. Οπως δήλωσε χθες κατά την άφιξή του από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την οριστικοποίηση των ποσών και την έγκριση του συνολικού πακέτου, θα πρέπει σήμερα, αφού ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο, να υπογράψει τη δανειακή σύμβαση και να ξεκινήσει η εκταμίευση των δόσεων. Εντός του 2012 θα εκταμιευτούν 120,3 δισ. ευρώ, το 2013 το ποσό των 22,7 δισ. ευρώ, το 2014 άλλα 21,4 δισ. ευρώ και το 2015 8,2 δισ. ευρώ.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112834745

_________________________________________________

ΛΕΝΕ ΜΟΝΟ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ
ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΟΤΣΑΡΟΥΝ ΤΑ ..ΔΑΝΕΙΑ

No comments: