13.3.12

Η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στις αγορές το 2015 εκτιμά η τρόικα - Ίσως το 2022

Αβέβαιη θεωρείται η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές με τη λήξη του προγράμματος στήριξής της το 2015, σύμφωνα με την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που παρουσίασε η τρόικα στο Eurogroup. Ωστόσο, η τρόικα θεωρεί ότι το πακέτο της νέας δανειακής στήριξης, μαζί με την αναδιάρθρωση του χρέους και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις μπορεί να θέσει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμη τροχιά, αρκεί έως το 2030 η Αθήνα να εφαρμόσει πιστά το πρόγραμμα.
 
Σύμφωνα με την ανάλυση που καταρτίστηκε από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και παρουσιάστηκε στο Eurogroup, με δεδομένο το υψηλό εκτιμώμενο επίπεδο χρέους είναι αβέβαιες οι προοπτικές της Ελλάδας να επανέλθει στις αγορές μετά τη λήξη του προγράμματος.
«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το πρόγραμμα μπορεί να θέσει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμη τροχιά» αρκεί να εφαρμοστεί πιστά, αναφέρει η ανάλυση, που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

Σημειώνεται ακόμη πως μετά την ανταλλαγή ομολόγων το ελληνικό χρέος μπορεί να υποχωρήσει στο 116,5%  του ΑΕΠ το 2020 και κάτω από το 90% το 2030.
Ακόμη, τονίζεται πως υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι να διακοπεί η πτωτική πορεία του χρέους ή και να αντιστραφεί από διάφορα σοκ. «Βάσει ενός εναλλακτικού, λιγότερου ευνοικού σεναρίου, το ποσοστό χρέους το 2020 θα  παραμείνει πάνω από το 145% του ΑΕΠ», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231186097

Σε βιώσιμη τροχιά μπορούν να θέσουν το ελληνικό χρέος το δεύτερο πακέτο στήριξης, το PSI και το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, αλλά η Αθήνα θα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις έως το 2030, σύμφωνα με την αναθεωρημένη έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους από την τρόικα που αποκαλύπτει το Reuters.

H ανάλυση, που εκπονήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για λογαριασμό των υπουργών Οικονομικων του Εurogroup, καταδεικνύει ότι μετά την ανταλλαγή των ομολόγων το ελληνικό χρέος υπό προϋποθέσεις μπορεί να μειωθεί στο 116,5% του ΑΕΠ το 2020 (αρχικός στόχος 120,5%) και στο 88% του ΑΕΠ το 2030.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το πρόγραμμα μπορεί να θέσει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμη τροχιά» αναφέρει η έκθεση που έχει στην κατοχή του το Reuters.

«Παρολαυτά, υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι ότι η μείωση του χρέους μπορεί να ανακοπεί ή και να αναστραφεί από ‘σοκ’. Υπό ένα εναλλακτικό, λιγότερο ευοίωνο σενάριο, το χρέος του 2020 θα εξακολουθήσει να είναι άνω του 145% του ΑΕΠ» αναφέρουν τα έγγραφα.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η αναδιάρθρωση των ομολόγων θα συντελέσει αρχικά στην απομείωση του δημόσιου χρέους, αλλά αυτό θα παρουσιάσει νέα διόγκωση στο 164% του ΑΕΠ το 2013 λόγω της συρρικνούμενης οικονομίας και της ατελούς δημοσιονομικής προσαρμογής.

«Όταν η δημοσιονομική προσαρμογή ολοκληρωθεί, η ανάπτυξη έχει αποκατασταθεί, και τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις αρχίζουν να εισρέουν, η σταθερή μείωση του δείκτη του χρέους θα αρχίσει, αλλά η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει την προσήλωσή της στις μεταρρυθμίσεις έως το 2030 προκειμένου να μειωθεί χρέος κάτω από το 100% του ΑΕΠ» αναφέρει η έκθεση.

Περαιτέρω, η έκθεση αναφέρει ότι δεν είναι βέβαιη η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, κατά την ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος, και μπορεί να χρειαστεί τρίτο πακέτο στήριξης μετά το
2014.

Aν η Ελλάδα προσπαθεί να επιστρέψει στις αγορές μετά το 2014, θα πρέπει πρώτα να προβεί σε έκδοση βραχυπρόθεσμου χρέους με υψηλά επιτόκια, επειδή το δημόσιο χρέος θα εξακολουθεί να είναι υψηλό.

Στο μεταξύ, ερωτηθείς για το τι θα γίνει μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι «ακόμη δεν έχουμε ξεκινήσει την υλοποίηση του δεύτερου προγράμματος είναι πρόωρο το τι θα γίνει μετά το δεύτερο πρόγραμμα, (...) η ευρωζώνη αναλαμβάνει να καλύψει το κενό», πρόσθεσε όμω ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται η Ελλάδα να εγκαταλειφθεί» διαβεβαίωσε.

Όπως δήλωσε από την πλευρά του ο γερμανος υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε - υπάρχει πλέον πιθανότητα το επίπεδο του χρέους στην Ελλάδα να είναι ελαφρώς χαμηλότερο το 2020 απ' ό,τι τις αρχικές εκτιμήσεις λόγω της καλύτερης του αναμενομένου συμμετοχής των ιδιωτών στο PSI.

http://www.skai.gr/news/finance/article/197425/troika-sto-1165-to-hreos-to-2020-an-efarmostei-to-programma/

No comments: