13.3.12

Ελληνικά ομόλογα αξίας 56 δισ. ευρώ κατέχουν ΕΚΤ και ευρωσύστημα

Σε περίπου 56 δισ. ευρώ ανέρχονται τα ελληνικά ομόλογα -που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο- που αντάλλαξαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος πριν από τη δημόσια πρόσκληση για το PSI και τα οποία εξαιρέθηκαν του «κουρέματος».
 
Σύμφωνα με τις αποφάσεις ανταλλαγής ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φ.Σαχινίδης, στις 15 Φεβρουαρίου 2012 αντηλλάγησαν ομολόγα του Ελληνικού Δημοσίου, κάτοχοι των οποίων ήταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωσύστημα, συνολικής ονομαστικής αξίας 42,73 δισ. ευρώ τα οποία αντικαταστάθηκαν με νέα ομόλογα, ίσης συνολικής ονομαστικής αξίας.
Ακόμη, στις 21 Φεβρουαρίου 2012 αντηλλάγησαν ομολόγα του Ελληνικού Δημοσίου, κάτοχοι των οποίων ήταν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος συνολικής ονομαστικής αξίας 13,47 δισ. ευρώ, τα οποία αντικαταστάθηκαν με νέα ομόλογα, ίσης συνολικής ονομαστικής αξίας.
Την ίδια ημερομηνία αντηλλάγησαν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου σε δολάρια κάτοχοι των οποίων είναι εθνικές κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος, συνολικής ονομαστικής αξίας 65,97 εκατ. ευρώ που αντικαταστάθηκαν με νέα ομόλογα σε ευρώ συνολικής ονομαστικής αξίας 49,73 εκατ. ευρώ.
Για την αντικατάσταση των παλιών ομολόγων καθώς και για την έκδοση των νέων ομολόγων δε καταβλήθηκε οποιαδήποτε προμήθεια ούτε αμοιβή διαχείρισης, ο διακανονισμός της ανταλλαγής των ομολόγων έγινε χωρίς την καταβολή μετρητών, ενώ για την ανταλλαγή των παλιών ομολόγων δεν πληρώθηκαν δεδουλευμένοι τόκοι.

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231186093

No comments: