Στις επόμενες ημέρες θα προσδιορισθούν οι όροι ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Και μαζί το πλαίσιο των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου που θα δώσει την ευκαιρία στους ιδιώτες μετόχους να διατηρήσουν την επαφή τους με τις ελληνικές τράπεζες.
Παρεμπιπτόντως οι μέτοχοι - μικροί, μεσαίοι και μεγάλοι- των ελληνικών τραπεζών ξεπερνούν τις 700.000 και οι απώλειές τους είναι τεράστιες, μη προσεγγίσιμες.
Οσοι είχαν επενδύσει σε αυτές έχουν χάσει τα αυγά και τα καλάθια. Αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο όχι απλώς του κουρέματος,αλλά του απόλυτου μηδενισμού των κεφαλαίων που επένδυσαν στα ισχυρά μέχρι πριν από λίγα χρόνια ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.
Όλο αυτό το πλήθος μετόχων και μικρομετόχων εμπιστεύθηκε τις Τράπεζες, εκείνες με τη σειρά τους το κράτος και τα ομόλογά του και όταν αυτό κατέρρευσε ανέλαβαν πρωτοφανείς ζημιές,οι οποίες εξαέρωσαν τα κεφάλαιά τους. Αν δεν βρουν νέα κεφάλαια θα σβήσουν, και επειδή σύγχρονη οικονομία χωρίς Τράπεζες δεν υφίσταται, επελέγη η λύση της ενίσχυσής τους μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ορισμένοι, στην προσπάθειά τους να ελέγξουν το τραπεζικό σύστημα και μέσω αυτού τις εξελίξεις σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας, επιζητούν τον αποκλεισμό των ιδιωτών μετόχων. Και άλλοι, που μέσα στην ιδεοληψία τους, θεωρούν ότι οι Τράπεζες και οι μέτοχοί τους πρέπει να πληρώσουν για τα «εγκλήματά τους» επιδιώκουν το ίδιο, ανεξαρτήτως αν στην προκειμένη περίπτωση το «έγκλημά» των μετόχων, όπως και των ιδιωτών ομολογιούχων, ήταν ότι εμπιστεύθηκαν την Ελληνική Δημοκρατία.
Οσο κι αν αυτά είναι ψιλά γράμματα για ορισμένους, τίθεται ευθέως το ερώτημα αν όσοι τα προηγούμενα χρόνια επένδυσαν στις ελληνικές Τράπεζες θα αποκλεισθούν από την ανεκεφαλαιοποίηση ή θα διατηρήσουν κάποια συμμετοχή και βεβαίως ζωντανή την ελπίδα ότι θα πάρουν κάτι πίσω από τις επενδύσεις τους.
Οσοι γνωρίζουν την λειτουργία της ελληνικής οικονομίας μπορούν να αντιληφθούν πόση σημαντικό είναι να μείνει ζωντανή η προσδοκία των ιδιωτών μετόχων. Και πόσο σημαντική είναι επίσης η διατήρηση της συμμετοχής ελλήνων επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο των ελληνικών τραπεζών. Αντιθέτως, ο αφελληνισμός του εγχώριου πιστωτικού συστήματος θα επισημοποιήσει την εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τους ξένους και ίσως να την επιμηκύνει στον χρόνο. Και γι' αυτό τον λόγο οι επίσημες αρχές, το υπουργείο Οικονομικών και ιδιαιτέρως η Τράπεζα της Ελλάδος οφείλουν να κρατήσουν τις προσδοκίες εκατοντάδων χιλιάδων μετόχων ζωντανές.
http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=450408&h1=true
_________________________________________
ρωτάω: ποιος θα νοιαστείγια τους μικρομετόχους του ΔΟΛ;
ή, δεν είδατε τα θέματα της ΓΣ ή τα αποτέλεσματα του;
μιλάμε για ..κλάμα!!!
No comments:
Post a Comment