27.3.12

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα δεν είναι «βαρέλι χωρίς πάτο» - Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΠΩΦΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

«Δεν υπάρχουν δώρα, ούτε μόνιμες μεταφορές χρημάτων» στην Ελλάδα, προειδοποίησε ο επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας: «μην έχετε την εικόνα μίας Ελλάδας ως βαρέλι χωρίς πάτο». Παράλληλα, τόνισε ότι δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ οι Γερμανοί φορολογούμενοι για τα προγράμματα στήριξης και ότι η Γερμανία επωφελείται από την κρίση. 

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Focus ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι «τα προγράμματα στήριξης δεν έχουν στοιχίσει προς το παρόν ούτε ένα ευρώ στον Γερμανό φορολογούμενο. Αντίθετα, η Γερμανία έχει επωφεληθεί από την κρίση καθώς περισσότερα κεφάλαια εισρέουν στη χώρα. Έτσι οδηγείται σε χαμηλότερο επίπεδο το κόστος δανεισμού. Σύμφωνα με έρευνες, η Γερμανία, συνεπεία της κρίσης, πληρώνει λιγότερους τόκους κατά 15 δισ. ευρώ».
Ειδικά για την Ελλάδα τόνισε ότι δεν θα πρέπει να επικρατεί η εικόνα μιας χώρας που είναι «βαρέλι χωρίς πάτο», προειδοποιώντας ότι δεν «δεν υπάρχουν δώρα, ούτε μόνιμες μεταφορές χρημάτων».
Παράλληλα, εστίασε στην ανάγκη για ενίσχυση της δύναμης πυρός των μηχανισμών στήριξης, υποστηρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα επιστρέψει η ηρεμία στις αγορές .
«Η πλειονότητα των παραγόντων της αγοράς δεν πιστεύει ότι η κρίση έχει τελειώσει και αναμένει νέες υποβαθμίσεις κρατών κατά τη διάρκεια του έτους» πρόσθεσε ο επικεφαλής του EFSF. «Εάν διατεθούν περισσότερα κεφάλαια, οι αγορές πραγματικά θα ηρεμήσουν».

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63635901

 

No comments: