Ομάδα ακαδημαϊκών προειδοποιεί τις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ ότι πρέπει να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση του διογκούμενου προβλήματος με μια ποικιλία γενετικά τροποποιημένου αραβόσιτου, η οποία δείχνει να χάνει την αποτελεσματικότητά της κατά των εντόμων.
Όπως αναφέρει το Reuters, η επιστολή που εστάλη στην Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) αφορά μια ευρέως καλλιεργούμενη ποικιλία με ανθεκτικότητα στο σκαθάρι χρυσομήλη. Πρόκειται για μια ποικιλία αραβόσιτου της Monsantο, η οποία περιέχει το γονίδιο μιας βακτηριακής τοξίνης (Bt) που απωθεί τα έντομα χωρίς να βλάπτει τον άνθρωπο.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα ανθεκτικότητας του εντόμου στην τοξίνη BT. Η τυχόν εξάπλωση του προβλήματος είχε σοβαρές οικονομικές συνέπειες όχι μόνο για την αγροτική οικονομία των ΗΠΑ αλλά και για το περιβάλλον, αφού οι αγρότες θα έπρεπε να καταφύγουν και πάλι στον ψεκασμό του εδάφους με εντομοκτόνα (η χρυσομήλη καταστρέφει τις ρίζες και ο επιφανειακός ψεκασμός δεν έχει αποτέλεσμα).
«Αυτό που συμβαίνει δεν αποτελεί έκπληξη... είναι όμως κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί» δήλωσε ο Τζόσεφ Σπένσερ, εντομολόγος του Πανεπιστημίου του Ιλινόι που ειδικεύεται στην προσβολή του αραβόσιτου και ένας από τους 22 ακαδημαϊκούς που υπέγραψαν την επιστολή στις 5 Μαρτίου.
Οι αναφορές για φαινόμενα ανθεκτικότητας πληθαίνουν το τελευταίο έτος, ωστόσο η Monsanto, παγκόσμιος γίγαντας της αγροχημικής βιομηχανίας και της βιοτεχνολογίας, διαβεβαιώνει ότι το πρόβλημα είναι μικρό και επιμένει ότι τα προϊόντα της εξακολουθούν να προσφέρουν «ισχυρή προστασία» από τη χρυσομήλη του αραβόσιτου.
Περιστατικά ανθεκτικότητας έχουν αναφερθεί σε πέντε πολιτείες -Ίλινοι, Άιοβα, Μινεσότα, Νεμπράσκα και Νότια Ντακότα. Εκπρόσωπος της Μοnsanto δήλωσε πάντως ότι οι αναφορές για προβλήματα ανθεκτικότητας αφορούν μόνο το 0,2% των εκτάσεων όπου χρησιμοποιείται η συγκεκριμένη ποικιλία.
Ως προληπτικά μέτρα για την αποφυγή της εξάπλωσης του προβλήματος, η εταιρεία συνιστά την αμειψισπορά (εναλλασσόμενη καλλιέργεια) αραβόσιτου και γενετικά τροποποιημένης σόγιας, τη χρήση άλλων προϊόντων της, καθώς και την χρήση εντομοκτόνων.
Οι επιστήμονες, όμως, δεν θεωρούν καλή ιδέα την χρήση εντομοκτόνων σε καλλιεργούμενες ποικιλίες Bt:
«Οι συστάσεις για την εφαρμογή εντομοκτόνων για την προστασία του γονιδιακού αραβόσιτου Bt έναντι της χρυσομήλης μάς δίνει την εντύπωση μιας ξεκάθαρης ομολογίας ότι η τοξίνη [...] δεν προφέρει πλέον επαρκή έλεγχο για την προστασία της σοδειάς» γράφουν στην επιστολή τους.
«Όταν τα εντομοκτόνα χρησιμοποιούνται παράλληλα με την διαγονιδιακή τεχνολογία, τα οικονομικά και περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα του ανθεκτικού αραβόσιτου γρήγορα εξαφανίζονται».
http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231185815
Όπως αναφέρει το Reuters, η επιστολή που εστάλη στην Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) αφορά μια ευρέως καλλιεργούμενη ποικιλία με ανθεκτικότητα στο σκαθάρι χρυσομήλη. Πρόκειται για μια ποικιλία αραβόσιτου της Monsantο, η οποία περιέχει το γονίδιο μιας βακτηριακής τοξίνης (Bt) που απωθεί τα έντομα χωρίς να βλάπτει τον άνθρωπο.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα ανθεκτικότητας του εντόμου στην τοξίνη BT. Η τυχόν εξάπλωση του προβλήματος είχε σοβαρές οικονομικές συνέπειες όχι μόνο για την αγροτική οικονομία των ΗΠΑ αλλά και για το περιβάλλον, αφού οι αγρότες θα έπρεπε να καταφύγουν και πάλι στον ψεκασμό του εδάφους με εντομοκτόνα (η χρυσομήλη καταστρέφει τις ρίζες και ο επιφανειακός ψεκασμός δεν έχει αποτέλεσμα).
«Αυτό που συμβαίνει δεν αποτελεί έκπληξη... είναι όμως κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί» δήλωσε ο Τζόσεφ Σπένσερ, εντομολόγος του Πανεπιστημίου του Ιλινόι που ειδικεύεται στην προσβολή του αραβόσιτου και ένας από τους 22 ακαδημαϊκούς που υπέγραψαν την επιστολή στις 5 Μαρτίου.
Οι αναφορές για φαινόμενα ανθεκτικότητας πληθαίνουν το τελευταίο έτος, ωστόσο η Monsanto, παγκόσμιος γίγαντας της αγροχημικής βιομηχανίας και της βιοτεχνολογίας, διαβεβαιώνει ότι το πρόβλημα είναι μικρό και επιμένει ότι τα προϊόντα της εξακολουθούν να προσφέρουν «ισχυρή προστασία» από τη χρυσομήλη του αραβόσιτου.
Περιστατικά ανθεκτικότητας έχουν αναφερθεί σε πέντε πολιτείες -Ίλινοι, Άιοβα, Μινεσότα, Νεμπράσκα και Νότια Ντακότα. Εκπρόσωπος της Μοnsanto δήλωσε πάντως ότι οι αναφορές για προβλήματα ανθεκτικότητας αφορούν μόνο το 0,2% των εκτάσεων όπου χρησιμοποιείται η συγκεκριμένη ποικιλία.
Ως προληπτικά μέτρα για την αποφυγή της εξάπλωσης του προβλήματος, η εταιρεία συνιστά την αμειψισπορά (εναλλασσόμενη καλλιέργεια) αραβόσιτου και γενετικά τροποποιημένης σόγιας, τη χρήση άλλων προϊόντων της, καθώς και την χρήση εντομοκτόνων.
Οι επιστήμονες, όμως, δεν θεωρούν καλή ιδέα την χρήση εντομοκτόνων σε καλλιεργούμενες ποικιλίες Bt:
«Οι συστάσεις για την εφαρμογή εντομοκτόνων για την προστασία του γονιδιακού αραβόσιτου Bt έναντι της χρυσομήλης μάς δίνει την εντύπωση μιας ξεκάθαρης ομολογίας ότι η τοξίνη [...] δεν προφέρει πλέον επαρκή έλεγχο για την προστασία της σοδειάς» γράφουν στην επιστολή τους.
«Όταν τα εντομοκτόνα χρησιμοποιούνται παράλληλα με την διαγονιδιακή τεχνολογία, τα οικονομικά και περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα του ανθεκτικού αραβόσιτου γρήγορα εξαφανίζονται».
http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231185815
No comments:
Post a Comment