24.3.12

Τα πρόσωπα «κλειδιά» των επενδυτικών τραπεζών έλαβαν το μήνυμα από την κυβέρνηση ότι οι αποκρατικοποιήσεις δεν θα καθυστερήσουν λόγω εκλογών ή άλλων παραγόντων

Θέσεις «μάχης» λαμβάνουν οι διεθνείς επενδυτικές τράπεζες και οι επενδυτικοί βραχίονες των ξένων και εγχώριων εμπορικών τραπεζών στην κούρσα διεκδίκησης μεριδίου της πίτας του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων, ύψους 50 δισ. ευρώ.

Τα πρόσωπα «κλειδιά» των επενδυτικών τραπεζών έλαβαν το μήνυμα από την κυβέρνηση ότι οι αποκρατικοποιήσεις δεν θα καθυστερήσουν λόγω εκλογών ή άλλων παραγόντων.
Οι κυριότεροι διεθνείς τραπεζικοί κολοσσοί είναι περιορισμένοι σε αριθμό, αλλά συνθέτουν τους κυρίαρχους «παίκτες» στην παγκόσμια χρηματοοικονομική σκηνή. Διαθέτουν διεθνή αξιοπιστία, εμβέλεια, εμπειρία και γνώση στην ανάλυση και στον υπολογισμό της καλύτερης τιμής πώλησης, αλλά και των διαθέσεων των διεθνών επενδυτών.
Σπάνια αναλαμβάνει ένα deal μόνο μία τράπεζα και σχεδόν πάντα δημιουργούνται κοινοπρακτικά σχήματα τα οποία περιλαμβάνουν και μία ελληνική τράπεζα που θα βοηθήσει στη διαδικασία. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιλογής, επισκέπτονται την κυβέρνηση και πολύ υψηλά ιστάμενα στελέχη επενδυτικών τραπεζών.
Την Ελλάδα έχουν προσεγγίσει στο παρελθόν μέχρι και πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι διεθνών κολοσσών, προκειμένου να βοηθήσουν την προσπάθεια επιλογής της τράπεζάς τους. Μερικές τράπεζες μάλιστα, έχουν προσλάβει συμβούλους, γνωστούς τέως πολιτικούς ή πρέσβεις για να τους εκπροσωπήσουν σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο.
Στην τελική επιλογή για κάθε κρατική δουλειά, εκτός απο το τίμημα, καίριο ρόλο παίζει η ποιότητα της σχέσης κάθε τράπεζας με τον πωλητή (το ελληνικό δημόσιο). Γι' αυτό, ο ρόλος του στελέχους της επενδυτικής που αποτελεί τον «σύνδεσμο» με το δημόσιο είναι αναβαθμισμένος.
Ο κλάδος που δραστηριοποιείται η προς πώληση εταιρεία επίσης παίζει ρόλο στην επιλογή επενδυτικής τράπεζας. Στον χώρο π.χ. της ενέργειας ή των ακινήτων υπάρχουν εξειδικευμένες τράπεζες.Οι επενδυτικές τράπεζες εκπροσωπούν τον πωλητή, είτε ως ανάδοχοι είτε ως διαμεσολαβητές για εξεύρεση αγοραστή. Οσες αποτύχουν να λάβουν μία απο τις παραπάνω εντολές από τον πωλητή, θα επιχειρήσουν να εκπροσωπήσουν πιθανούς αγοραστές.
Η αμοιβή τους προέρχεται μόνο από τον αγοραστή όταν ολοκληρωθεί η συναλλαγή. Οι προμήθειες σχετίζονται με το μέγεθος της συμφωνίας και κυμαίνονται από 0,50% έως 3%. Εκτός από τα οικονομικά οφέλη, οι τράπεζες με την ανάληψη μιας δουλειάς ανεβαίνουν στην κατάταξη της λίστας αναδόχων (league tables), έλκοντας έτσι περισσότερες νέες δουλειές στο μέλλον.
Διαγωνισμοί
Η εισαγωγή μιας εταιρείας στο Χρηματιστήριο και η διάθεση μετοχών στο ευρύ επενδυτικό κοινό (θεσμικούς και ιδιώτες) είναι μία συνήθης εργασία για τις επενδυτικές τράπεζες. Καλούνται επίσης να διενεργήσουν τις διαδικασίες για την πώληση κρατικού πακέτου μετοχών εισηγμένης εταιρείας, όπως επίσης και για διαγωνισμό προσφορών που θα αφορά πλειοψηφικό πακέτο για την απόκτηση ελέγχου μιας επιχείρησης από ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Στις περιπτώσεις εισαγωγής στο χρηματιστήριο ή διάθεσης πακέτου στο χρηματιστήριο, οι τράπεζες γίνονται ανάδοχοι με εγγυημένη τιμή διάθεσης προς τον πωλητή και ρισκάρουν τα κεφάλαιά τους στην τιμή που «δεσμεύτηκαν».
Οι τράπεζες αναλαμβάνουν να συνδράμουν στον σχεδιασμό της στρατηγικής και στο χρονοδιάγραμμα πώλησης. Αναλύουν διεξοδικά τα δεδομένα της επιχείρησης, ετοιμάζουν το σχετικό ενημερωτικό δελτίο, ενώ έχουν συμφωνήσει με τον πωλητή την τελική αποτίμηση της εταιρείας με την οποία θα πλησιάσουν τους αγοραστές.
Για κάθε deal δημιουργούνται ομάδες σε κάθε τράπεζα, που αποτελούνται απο τραπεζίτες που διατηρούν τη σχέση με τον πωλητή και συνήθως είναι Ελληνες. Η ομάδα περιλαμβάνει ειδικούς σε αναδοχές ή διαμεσολαβήσεις, όπως και ειδικούς σε θέματα που αφορούν το είδος τής προς πώληση επιχείρησης.
Εκτός από τους διαμεσολαβητές, έχουν αρχίσει να εκδηλώνουν ενδιαφέρον και οι υποψήφιοι επενδυτές-επιχειρήσεις ανά τον κόσμο. Στον παγκόσμιο επιχειρηματικό χάρτη, εταιρείες που έχουν έδρα την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και χώρες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήδη σταθμίζουν τα υπέρ και τα κατά μίας άμεσης επένδυσης στη χώρα μας. Οι φόβοι τους σχετίζονται με καθετί που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμπλοκή στην υλοποίηση των όρων του μνημονίου και σε ακραία περίπτωση να έχουν να αντιμετωπίσουν συναλλαγματικό κίνδυνο.
Δευτερεύον, άλλα μείζονος σημασίας, ζήτημα για τους ξένους επενδυτές που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα για άμεσες επενδύσεις αποτελεί η αβεβαιότητα του εγχώριου θεσμικού πλαισίου, όπως είναι το σύστημα δικαιοσύνης, η εφαρμογή των νόμων, τη λειτουργία του δημόσιου τομέα, αλλά και η σταθερότητα και συνέχεια του ελληνικού φορολογικού συστήματος.
Citigroup
Ο Λίνος Λέκκας είναι επικεφαλής Επενδυτικής Τραπεζικής της Citigroup, για την Ελλάδα, την Κύπρο και τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Εργάζεται στον χρηματοοικονομικό τομέα 15 χρόνια, ξεκινώντας την καριέρα του «σε μία πολύ ενδιαφέρουσα περίοδο της χώρας, στα μέσα του 1990 που έγινε η πρώτη μετοχοποίηση του ΟΤΕ, προετοιμαζόταν για την ένταξή της στην ΟΝΕ και οργάνωνε και την Ολυμπιάδα», όπως έχει πει ο ίδιος.
Goldman Sachs
Ο Χάρης Ηλιάδης πήρε «μεταγραφή» από την UBS ξεκίνησε στην επενδυτική τράπεζα με αρμοδιότητες τις αγορές κεφαλαίου και ομολόγων, ενώ το 2010 εμφανίστηκε στη λίστα των εταίρων (partners) . Στο ενδιάμεσο, του δόθηκε η ευθύνη κάλυψης της Ελλάδας, για όλα τα προϊόντα, του ανατέθηκαν οι αγορές μετοχών και τα παράγωγα προϊόντα. Τα τελευταία 5 έτη είναι συντονιστής όλων των εργασιών της Goldman Sachs για τις εκδόσεις κρατικού χρέους όλων των ευρωπαϊκών χωρών.
Credit Suisse
Ο Χρίστος Μεγάλου είναι ανώτατο στέλεχος και εργάζεται για την επενδυτική τράπεζα πάνω από 20 χρόνια. Εχει τη γενικότερη ευθύνη για την Ελλάδα και για όλα τα προϊόντα. Είναι πρόεδρος επί σειρά ετών του Συνδέσμου Ελλήνων Τραπεζιτών του Λονδίνου, ενώ διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τις ελληνικές κυβερνήσεις και με τις εγχώριες τράπεζες.
ΗSBC
Ο Ντίνος Κάμαρης είναι διευθύνων σύμβουλος αγορών και διαχείρισης διαθεσίμων. Εργάζεται με την τράπεζα πάνω από 20 χρόνια. Εχει έδρα την Ελλάδα, αλλά είναι επικεφαλής τα τελευταία 10 χρόνια και για την Κεντρική και για την Ανατολική Ευρώπη. Εχει υπάρξει χρηματοοικονομικός σύμβουλος στις κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Γαλλίας, κλπ. Στις δουλειές του Δημοσίου, διατηρεί τις σχέσεις της HSBC με την κυβέρνηση, αλλά πλαισιώνεται και από τους κ.κ. Spencer Lake και Tim Sykes.
JPMorgan
Ο Αριστείδης Βουράκης εργάζεται πάνω από 10 χρόνια για την JPMorgan. Η επενδυτική τράπεζα τον επέλεξε από το πανεπιστήμιο κιόλας. Γεωγραφικά, η ευθύνη του εστιάζεται σε Ελλάδα και Μέση Ανατολή (Λίβανο, Αίγυπτο, Κατάρ, Αμπου Ντάμπι, κλπ.). Δραστηριοποιείται στις αγορές ομολόγων, στις συγχωνεύσεις και εξαγορές τραπεζών, στις Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου και παράγωγα προϊόντα.
Barclays Capital
Ο Γιάννης Πατσικάκης ξεκίνησε από τη Citigroup. Σήμερα εργάζεται για την Barclays Capital του Λονδίνου, στο τμήμα επενδυτικής στρατηγικής. Εχει ευθύνη για όλα τα προϊόντα που αφορούν την Ελλάδα. Εχει δουλέψει για 2 έτη στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας.
UBS
Ο Χρήστος Σκλαβούνης εργάζεται για την UBS πάνω από 20 χρόνια. Είναι γενικός διευθυντής της Επενδυτικής Τραπεζικής. Κρατά τις σχέσεις της UBS με όλες τις ελληνικές τράπεζες και με την ελληνική κυβέρνηση. Υπήρξε και σύμβουλος στην Αγροτική Τράπεζα, ενώ ήταν σύμβουλος εκ μέρους της UBS και για την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ που είχε γίνει διά της συγχώνευσης με την Petrola.
Morgan Stanley
Ο Νάσος Θανόπουλος είναι στη Morgan Stanley πάνω από 20 χρόνια. Η ευθύνη του εστιαζόταν στην αγορά ομολόγων, μαζί με τον Γιώργο Παπαμαρκάκη (το γνωστό στέλεχος που είχε εμπλακεί στην πώληση των δομημένων ομολόγων). Ασχολείται με το ελληνικό χρέος, με συγχωνεύσεις και εξαγορές.
BoA-Merrill Lynch
Οι Ιωσήφ Κιουρούκογλου και Φίλιππος Χρυσικόπουλος είναι, εδώ και περίπου δύο χρόνια στην ομάδα του Λονδίνου της για την Ελλάδα και την Κύπρο. Ο κ. Φίλιππος Χρυσικόπουλος, έπειτα από μια 12ετή πορεία στην εταιρεία, ανέλαβε το 2010 επικεφαλής της επενδυτικής τραπεζικής της BoA-Merrill Lynch στην Ελλάδα και την Κύπρο, σε συνεργασία με τον κ. Ιωσήφ Κιουρούκογλου.
Deutsche Bank
Οι Δημήτρης Στρατικόπουλος και Νικόλας Εξαρχος είναι οι «σύνδεσμοι» της Duetsche Bank για το ελληνικό δημόσιο και τις εγχώριες τράπεζες. Υπ' ευθύνη τους είναι και οι κρατικές δουλειές. Και οι δύο προέρχονται από τη γνωστή ελβετική τράπεζα «Credit Suisse» και είχαν έδρα το Λονδίνο. Ο Νικόλας Εξαρχος ήταν υπεύθυνος για προϊόντα σταθερού εισοδήματος και παράγωγα Ελλήνων θεσμικών επενδυτών στην Credit Suisse.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112839795

No comments: