2.3.12

Κίνδυνος να ξεμείνουμε από φυσικό αέριο

Πρόβλημα με την τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς με φυσικό αέριο ανακύπτει εξαιτίας του ελλείμματος στην προμήθεια της χώρας μας που κυμαίνεται από 0,44 δισ. κ.μ. για το 2012, 0,72 δισ. κ.μ. για το 2013 και φθάνει τα 1,28 δισ. κ.μ. το 2014, καταγράφει μελέτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που εκπονήθηκε, προκειμένου να εκτιμηθεί η επικινδυνότητα της ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας.
Το πρόβλημα που, σύμφωνα με τη ΡΑΕ, μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη σύναψη νέων βραχυχρόνιων ή μακροχρόνιων συμβάσεων προμήθειας αερίου, κατεγράφη ήδη το προηγούμενο διάστημα όταν διεκόπη η παροχή αερίου από την Τουρκία και ο ΔΕΣΦΑ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, διακόπτοντας την τροφοδοσία των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Η μελέτη της ΡΑΕ αφορά στους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος έως και το 2014, ωστόσο, όπως δείχνουν τα στοιχεία, εφόσον δεν υπάρξουν νέες συμβάσεις προμήθειας, τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα από το 2016 και μετά, καθώς τότε λήγει το μακροχρόνιο συμβόλαιο προμήθειας με τη Ρωσία. Οι συζητήσεις για την επέκτασή του έχουν παγώσει εδώ και περίπου τρία χρόνια, τη στιγμή μάλιστα που η ζήτηση βαίνει αυξανόμενη. Οσο δε για το συμβόλαιο προμήθειας από την Αλγερία αυτό λήγει το 2022, αλλά, σύμφωνα με τη μελέτη, καλύπτει μόλις το 1/6 της προβλεπόμενης ζήτησης από το 2016 και μετά.

Τα συμπεράσματα της μελέτης
Με χρονικό ορίζοντα το 2014 η μελέτη καταλήγει στα εξής συμπεράσματα:

- Με τα σημερινά δεδομένα, οι οικιακοί καταναλωτές, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που συνδέονται σε δίκτυο διανομής, καθώς επίσης και οι επιχειρήσεις τηλεθέρμανσης χωρίς εναλλακτικό καύσιμο, με τα κατάλληλα μέτρα διαχείρισης της ζήτησης στην ηλεκτροπαραγωγή και τη βιομηχανία, δεν αναμένεται να υποστούν επιπτώσεις στην τροφοδοσία τους, σε κανένα από τα σενάρια που εξετάστηκαν.

- Από την ανάλυση 21 σεναρίων προκύπτει ότι 2 σενάρια δεν θα έχουν καμία επίπτωση, 8 σενάρια θεωρούνται χαμηλού κινδύνου, 10 σενάρια θεωρούνται μεσαίου κινδύνου κι ένα σενάριο θεωρείται υψηλού κινδύνου.

- Η μέγιστη ζήτηση ημέρας και εβδομάδας μπορεί να ικανοποιηθεί από τις υφιστάμενες υποδομές μέσα στον χρονικό ορίζοντα που εξετάστηκε, δηλαδή έως και το 2014.

- Με τις υφιστάμενες υποδομές δεν ικανοποιείται η ανώτατη προβλεπόμενη ζήτηση. Ετσι, σε περίπτωση μη διαθεσιμότητας των αποθηκών της Ρεβυθούσας, θα απαιτηθούν περικοπές 3-5 εκατομμυρίων κυβικών ημερησίως.





No comments: