5.3.12

Πιο ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα το δεύτερο τρίμηνο

Αν υπάρχει ένα μήνυμα που εκπέμπουν με βεβαιότητα οι συνεργάτες του πρωθυπουργού είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν μετά την ολοκλήρωση του PSI, δηλαδή περί τα τέλη Απριλίου ή αρχές Μαΐου. Αυτό βεβαίως δημιουργεί ένα ζήτημα. Τα συμπεφωνημένα και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση του νέου προγράμματος δεν εξαντλούνται τότε, ο όγκος των δράσεων που πρέπει να ολοκληρωθούν στο δεύτερο τρίμηνο του 2012 είναι τεράστιος. Και θα πρέπει να τον «βγάλει» η νέα κυβέρνηση
Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά. Με την προϋπόθεση ότι οι εκλογές θα γίνουν ταχύτατα, μέσα σε τρεις εβδομάδες, και ότι η νέα κυβέρνηση θα χρειαστεί άλλες δέκα μέρες να συγκροτηθεί, μένει ενάμισης μήνας ώς την πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος, προς το τέλος Ιουνίου.
Αυτά τα χρονοδιαγράμματα προβληματίζουν και τους εταίρους, όπως έγινε σαφές από τη επισήμανση του προέδρου της Κομισιόν Μπαρόζο στον πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο, στη διάρκεια της συνάντησής τους στις Βρυξέλλες, ότι η προεκλογική περίοδος δεν πρέπει να επηρεάσει την υλοποίηση του προγράμματος. Ο πρωθυπουργός, που επρόκειτο να μεταβεί στη Φρανκφούρτη από τις Βρυξέλλες, έχει γνώση αυτού του προβληματισμού, ο οποίος αποτελεί άλλωστε και θέμα συζήτησης στο Μαξίμου. Συνεργάτες του ανησυχούν ως προς το τι θα συμβεί σε ένα έκτακτο περιστατικό στην προεκλογική περίοδο. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα του επισήμαναν ότι σε περίπτωση αναστολής των εκλογών «δεν προλαβαίνει να βγει το πρόγραμμα».
Ωστόσο ο κ. Παπαδήμος έχει αποκλείσει αναστολή εκλογών και κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια να πείσει τους ομολόγους του, αλλά και τους υπουργούς Οικονομικών στο περασμένο Eurogroup, ότι εκλογές πρέπει να γίνουν και ότι θα προκύψει πλειοψηφία υπέρ της ασκούμενης πολιτικής.
Η πραγματικότητα είναι πάντως ότι, στο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στην τρόικα και την κυβέρνηση, τα όσα πρέπει να γίνουν με ορίζοντα τον Απρίλιο και τον Μάιο είναι σαφώς λιγότερα από όσα πρέπει να γίνουν ώς τον Μάρτιο ή με ορίζοντα τον Ιούνιο. Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι αυτό δεν έγινε τυχαία και ότι σε αυτή τη σχετικά «χαλαρή» περίοδο μπορούν να διεξαχθούν οι εκλογές. Αυτό όμως θα έχει ως αποτέλεσμα το πρόγραμμα της κυβέρνησης που θα προκύψει να είναι εξαιρετικά βεβαρημένο.
Από τα μέσα Μαΐου ώς τον Ιούνιο η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει ή να δρομολογήσει τρεις δύσκολες μεταρρυθμίσεις: Τη φορολογική μεταρρύθμιση, κάτι στο οποίο αναφέρθηκε και ο κ. Παπαδήμος την Παρασκευή, τη μεταρρύθμιση του συστήματος δημοσίων συμβάσεων και του συστήματος των προσφυγών, καθώς και του δικαστικού συστήματος. Πέρα από αυτό όμως θα πρέπει να αποφασίσει και τα συμφωνηθέντα δημοσιονομικά μέτρα για τα έτη 2013 και 2014. Επιπλέον δεν είναι απίθανο να έχει ρυθμιστεί ώς τότε το ζήτημα της συνταγματικής υποχρέωσης της Ελλάδας να αποπληρώνει τους δανειστές της με βάση το άρθρο 28 και να της ζητηθεί να το κάνει.
Από τις δράσεις προκύπτει ότι ώς τον Ιούνιο θα πρέπει να ολοκληρωθούν περίπου 20 νομοσχέδια, κάποια από τα οποία έχουν εκρηκτικό περιεχόμενο. Ετσι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε συγχώνευση δικαστηρίων, στη μείωση των ειδικών μισθολογίων κατά 10%, σε νομοθετήματα που θα αλλάζουν τους όρους εισδοχής και άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος, με κατάργηση ελάχιστης αμοιβής και υποχρεωτικής παρουσίας σε συμβόλαια, να πουλήσει λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, καθώς και να απελευθερώσει το πλαίσιο για τα βενζινάδικα και την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων κολεγίων. Και όπως είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει η παρούσα κυβέρνηση στο τελευταίο Eurogroup, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα μετά την απόφαση της τρόικας να περνάει από νομικό έλεγχο κάθε απόφαση που ψηφίζεται.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_04/03/2012_474735

No comments: