7.3.12

Πιέσεις στη Μέρκελ να εγκρίνει τον φόρο στις συναλλαγές

Ως προϋπόθεση για την επικύρωση του δημοσιονομικού συμφώνου, το οποίο βρίσκει αντίθετα τα ευρωπαϊκά συνδικάτα
H Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ πιέζεται να εμμείνει στην επιβολή φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, ως προϋπόθεση για την έγκριση του δημοσιονομικού συμφώνου. Οπως αναφέρουν οι Financial Times, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι, έχουν θέσει την επιβολή του συγκεκριμένου φόρου ως βασική προϋπόθεση για την παροχή της στήριξής τους στο δημοσιονομικό σύμφωνο. Τα δύο κόμματα εκτιμούν ότι ένας φόρος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων τόνωσης της ανάπτυξης εντός της Ευρωζώνης. «Δεν πιστεύω ότι θα πρέπει να εγκριθεί το δημοσιονομικό σύμφωνο χωρίς να υπάρχουν κάποια συνοδευτικά μέτρα για τη στήριξη της ανάπτυξης», τόνισε την προηγούμενη εβδομάδα ο επικεφαλής των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SDP) Φρανκ-Βάλτερ Στάινμελερ. Σημειώνεται ότι η κ. Μέρκελ θα πρέπει να εξασφαλίσει την έγκριση από τα δύο τρίτα των μελών και από τα δύο νομοθετικά σώματα της χώρας, δηλαδή την Κάτω Βουλή Bundestag, αλλά και την Ανω Βουλή Bundesrat, προκειμένου να επικυρωθεί το σύμφωνο. Ο εκπρόσωπος Τύπου του SDP, Γκάρελτ Ντουίν, υπογράμμισε ότι η κ. Μέρκελ θα μπορούσε να βασιστεί στη στήριξη του κόμματος για το σύμφωνο, «εάν καταφέρει να κόψει τον αέρα στα πανιά των κερδοσκόπων μέσω της επιβολής του φόρου». Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή ενός τέτοιου φόρου στη συνάντηση που θα έχουν την επόμενη Τρίτη στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, την αντίθεσή της στην πρόταση επιβολής του συγκεκριμένου φόρου αναμένεται να εκφράσει για ακόμα μία φορά η Βρετανία.
Πάντως, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του κοινοτικού δελτίου Europolitique, τα ευρωπαϊκά συνδικάτα εμφανίζονται αντίθετα στο δημοσιονομικό σύμφωνο που υιοθετήθηκε στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής. Σύμφωνα με το δελτίο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων (ETUC), το σύμφωνο θα επιβάλει ακόμα μεγαλύτερη δημοσιονομική λιτότητα στην Ευρώπη, ενώ θα εμποδίσει και την αύξηση των θέσεων εργασίας. «Ο στόχος της συνόδου κορυφής για την τόνωση της ανάπτυξης ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας είναι εξαιρετικός, αλλά τα μέσα και οι πολιτικές που χρησιμοποιούνται για την επίτευξη αυτού του στόχου δεν αποτελούν το αντικείμενο συγκεκριμένων δεσμεύσεων», σημειώνει η γενική γραμματέας της ETUC Μπερναντέτ Σεγκόλ. Πρόκειται για μια «λανθασμένη στρατηγική, μια στρατηγική “απωλειών”, γιατί με αυτές τις αποφάσεις αναστέλλεται κάθε πιθανότητα δημοσιονομικής ανάκαμψης, ενώ παράλληλα αυξάνεται η κοινωνική ανησυχία που προκαλείται».
Την ίδια ώρα, οι τραπεζίτες ανέθεταν στον Αντριου Γκάουερς, τον πρώην επικεφαλής της εκστρατείας για τη βελτίωση της δημόσιας εικόνας της BP κατά τη διάρκεια του δυστυχήματος στον Κόλπο του Μεξικού, το δύσκολο έργο της αποκατάστασης της εικόνας του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου. Ο κ. Γκάουερς, που είχε ηγηθεί επίσης του κλάδου επικοινωνιών της Lehman Brothers κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης της τράπεζας, διορίστηκε διευθυντής εξωτερικών σχέσεων του συνδέσμου για τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές στην Ευρώπη (AFME), όπου συμμετέχει η πλειονότητα των μεγαλύτερων τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_07/03/2012_474893

No comments: