7.3.12

IIF: Δύσκολη η μεταρρυθμιστική ατζέντα μετά τις εκλογές

Την έντονη ανησυχία του ότι μετά τις σχεδιαζόμενες εκλογές η νέα κυβέρνηση δεν θα έχει την απαραίτητη πολιτική συναίνεση για να εφαρμόσει το «βαρύ» μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που χρειάζεται η ελληνική οικονομία, εκφράζει σε εμπιστευτική του έκθεση το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF). Μέχρι σήμερα η πολιτική βούληση για παρεμβάσεις σε κλειστά επαγγέλματα, αποκρατικοποιήσεις και φορολογική συμμόρφωση ελεύθερων επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων ήταν «ανεπαρκής». Η νέα κυβέρνηση θα έχει ισχυρότερη λαϊκή εντολή για να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, αλλά θα είναι «δύσκολο να βρεθεί η απαραίτητη πολιτική συναίνεση για την αποτελεσματική εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής ατζέντας». Πάντως, το IIF αναφέρει ότι η νέα συγκυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του νέου προγράμματος.
Δύσκολες οι μεταρρυθμίσεις

Εκφράζει, ωστόσο, τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ θα έχουν κάτω από 50% των ψήφων. Ετσι, εκτιμά ότι τα υπόλοιπα κόμματα θα φέρουν αντιρρήσεις στις αυστηρές μεταρρυθμίσεις και θα γίνει πιο δύσκολο το έργο της προώθησής τους. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας έχει βελτιωθεί, άλλα όχι αρκετά ώστε να τεθούν οι βάσεις για την πολυπόθητη ανάκαμψη.
Για τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά ζητήματα το IIF αναφέρει ότι θα πρέπει να μειωθεί κατά ένα επιπλέον 15% το μοναδιαίο κόστος εργασίας έως το 2015 και να προχωρήσει η μείωση των κοινωνικών εισφορών κατά 3% παραπάνω έως το τέλος του έτους. Στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών «απομένουν πολλά να γίνουν» με επίκεντρο τις μεταρρυθμίσεις στον κλάδο της ενέργειας (αποκρατικοποίηση ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, να αποκτήσουν πρόσβαση στον λιγνίτη και οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ και να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στη λιανική και χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και στο σύστημα διανομής της), την πραγματική απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων με αλλαγή του νομικού πλαισίου.
Για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος πρέπει να προωθηθούν τουλάχιστον 8 αλλαγές μεταξύ των οποίων η βελτίωση της διαδικασίας του fast track, η ενίσχυση αποτελεσματικότητας του δικαστικού συστήματος, ο εκσυγχρονισμός του κτηματολογίου κ.λπ. Μάλιστα, το IIF αναφέρει ότι οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή αυτών των αλλαγών έχουν «μετριάσει» και τις επιπτώσεις από τις άλλες μεταρρυθμίσεις.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_07/03/2012_474895

No comments: