6.3.12

«Πονοκέφαλος» τώρα η Ισπανία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμμένει στη σκληρή γραμμή έναντι της Ισπανίας, χαρακτηρίζοντας «πολύ σοβαρή» τη δημοσιονομική απόκλιση το 2011, ενώ καλεί τη Μαδρίτη να κοινοποιήσει τα ακριβή στοιχεία για το πραγματικό μέγεθος του ελλείμματος, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να εισηγηθεί και την επιβολή κυρώσεων.
Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, Πρόεδρος της Κομισιόν «Δεν έχω αμφιβολία ότι η Ισπανία θα τιμήσει τις δεσμεύσεις της και θα σεβαστεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης».
Το βέβαιο είναι ότι στις Βρυξέλλες ενοχλήθηκαν παρά πολύ από τη μονομερή δήλωση του Ισπανού πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με την οποία το δημόσιο έλλειμμα για φέτος δεν θα μειωθεί στο 4,4% του ΑΕΠ, όπως προβλέπεται στη σχετική απόφαση του Συμβουλίου ECOFIN αλλά στο 5,8% του ΑΕΠ. Μάλιστα, ο κ. Ραχόι προέβη σ' αυτήν τη δήλωση χωρίς να διαβουλευθεί προηγουμένως την Κομισιόν και τους εταίρους.
Θολή εικόνα
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αντιπρόεδρου της Κομισιόν, Ολι Ρεν, η Επιτροπή δεν έχει αυτή τη στιγμή σαφή εικόνα για τον πραγματικό έλλειμμα της Ισπανίας το 2011, αλλά και για τα αίτια που προκάλεσαν αυτόν τον εκτροχιασμό. Ωστόσο, έμμεσα αλλά σαφέστατα έθεσε θέμα αξιοπιστίας, τονίζοντας ότι το Νοέμβριο η Μαδρίτη μιλούσε για μια μικρή απόκλιση, στις 30 Δεκεμβρίου μιλούσε για απόκλιση 2 ποσοστιαίων μονάδων και τώρα λέει για απόκλιση 2,5 μονάδων.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση ανακοίνωση της Μαδρίτης την περασμένη εβδομάδα, το έλλειμμα για το 2011 βρέθηκε στο 8,5% έναντι 6% που ήταν ο στόχος. Αυτό σημαίνει ότι έχει δημιουργηθεί μια δημοσιονομική απόκλιση της τάξης των 44 δισ. ευρώ, και χρειάζονται πρόσθετα μέτρα για μειωθεί στο 4,4% και του χρόνου να υποχωρήσει κάτω του 3% του ΑΕΠ. Η νέα ισπανική κυβέρνηση έλαβε πρόσθετα μέτρα 15 δισ. ευρώ, αλλά αδυνατεί λόγω της μεγάλης ανεργίας να προβεί σε μεγάλες περικοπές των δημόσιων δαπανών με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να καθορίζει μονομερώς το στόχο για φέτος στο 5,8%.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν υπενθύμισε χθες τα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, στα οποία αναφέρεται ότι «τα κράτη - μέλη που τελούν υπό την πίεση των αγορών θα πρέπει να εξακολουθήσουν να τηρούν τους συμπεφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους και να είναι διατεθειμένα να λάβουν περαιτέρω μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης αν χρειαστεί».
Όπως είπε με την παραπάνω διατύπωση συμφώνησαν την Παρασκευή όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Ραχόι. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι μέχρι τώρα η Ισπανία κατάφερνε να τηρεί τους στόχους διότι επεδείκνυε μεγάλη αποφασιστικότητα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εάν δεν συνεχίσει την ίδια πολιτική, τότε θα βρεθεί ενώπιον των πιέσεων των αγορών.
Αναφορικά με τα επόμενα βήματα, θεωρείται βέβαιο ότι το ισπανικό πρόβλημα θα κυριαρχήσει στην προσεχή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, στις 12 Μαρτίου, αλλά εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις εάν δεν υπάρξει εισήγηση της Κομισιόν. Η τελευταία αναμένεται όλα τα στοιχεία από τη Μαδρίτη για τον υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2011, θα προχωρήσει σε αξιολόγησή τους, ενώ ταυτόχρονα θα αναμένει και τα οριστικά στοιχεία για το έλλειμμα που θα επικυρώσει τον Απρίλιο η Eurostat
Με βάση τα παραπάνω, η Επιτροπή θα προχωρήσει σε σύσταση προς το Συμβούλιο Υπουργών ECOFIN στη βάση του άρθρου 126 της Συνθήκης, το οποίο αφορά την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εποπτείας, όπου η Ισπανία βρίσκεται ήδη σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Εάν η Επιτροπή διαπιστώσει ότι η Μαδρίτη δεν τήρησε τον ενδιάμεσο στόχο του 2011, κάτι που είναι βέβαιο, τότε μπορεί να εισηγηθεί την επιβολή χρηματικών κυρώσεων.
Στις Βρυξέλλες, θεωρούν ότι ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός της Ισπανίας θα αποτελέσει το επόμενο διάστημα το μεγάλη «πονοκέφαλο» της ευρωζώνης, δεδομένου ότι από τη μία κρίνεται η αξιοπιστία όλων των αυστηρών μέτρων δημοσιονομικής διακυβέρνησης που λήφθηκαν τους τελευταίους μήνες, ενώ από την άλλη είναι δεδομένο ότι η ισπανική κυβέρνηση δεν μπορεί να λάβει νέα πρόσθετα μέτρα.
Αισιόδοξος
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ισπανία θα πετύχει τους συμφωνημένους στόχους για το δημοσιονομικό έλλειμμά της, μολονότι η Μαδρίτη υποχρεώθηκε να αναθεωρήσει την περασμένη εβδομάδα το στόχο αυτό για το 2012. «Δεν έχω αμφιβολία ότι η κυβέρνηση θα τιμήσει τις δεσμεύσεις της και θα σεβαστεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αλλά και τους κανονισμούς διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο κ. Μπαρόζο.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2146258


_____________________________________________


μήπως τη τύχη του Ραχόϊ θα έχει ο Σαμ τους επόμενους μήνες;

No comments: