6.3.12

Θα υπερβεί το 90% η συμμετοχή στην ανταλλαγή

Επί «ξυρού ακμής» κινείται το PSI, με το υπουργείο Οικονομικών και το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο να δηλώσουν αισιόδοξοι για τη συμμετοχή και το αποτέλεσμα, πλην όμως όλα θα κριθούν στο επόμενο τριήμερο.
Οι περισσότερες γερμανικές τράπεζες δηλώνουν συμμετοχή στην ανταλλαγή ομολόγων, όπως και τα 12 μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του IIF.
Η προθεσμία λήγει στις 10:00 το βράδυ της Πέμπτης, αλλά σύμφωνα με την προκήρυξη, το υπουργείο Οικονομικών έχει την ευχέρεια μέχρι και τις 17:00 (ώρα Ελλάδος) της Τετάρτης 7 Μαρτίου, να παρατείνει την προθεσμία υποβολής προσφορών. Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος διατυπώνει την εκτίμηση ότι οι προσφορές θα υπερβούν το 90%, αλλά απειλεί ταυτόχρονα και με την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης.
Κορύφωση Τετάρτη και Πέμπτη
Τετάρτη και Πέμπτη θα κορυφωθεί η υποβολή των προσφορών, το αποτέλεσμα των οποίων θα τεθεί υπόψη του Eurogroup και του ΔΝΤ την Παρασκευή και θα συναποφασιστούν τα επόμενα βήματα, ανάλογα με το αποτέλεσμα.
Ωστόσο από το PSI εξαιρείται σχεδόν το 1/3 (ή ποσό 4,6 δισ. ευρώ) του τριετούς ομολόγου που λήγει στις 20 Μαρτίου, το οποίο βρίσκεται στην κατοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το οποίο θα εξοφληθεί στο 100% της αξίας του, όπως επίσης και τμήματα των ομολόγων που λήγουν το Μάιο και τον Αύγουστο.
Από τους τίτλους που λήγουν εντός του 2012, εξαιρούνται από το PSI τίτλοι συνολικής αξίας 11,3 δισ. ευρώ που κατέχουν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες. Η εξαίρεση ενισχύει τα επιχειρήματα των hedge funds, που επιδιώκουν να χαρακτηρίσουν τη διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων πιστωτικό γεγονός και να ενεργοποιηθεί η πληρωμή των ασφαλίστρων κινδύνου, cds.
«Ναι» από τις γερμανικές τράπεζες
Συμμετοχή στο PSI δηλώνουν οι περισσότερες γερμανικές τράπεζες.
Σύμφωνα με το Reuters, οι περισσότερες γερμανικές τράπεζες θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, αποδεχόμενες μείωση 53,5% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που κατέχουν. Η συνολική αξία των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν ανέρχεται στα 15 δισ. ευρώ περίπου. Στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν ήδη απομειώσει την αξία τους στα λογιστικά τους βιβλία κατά περίπου 3/4.
H FMS Wertmanagement, η μεγαλύτερη τράπεζα με έκθεση στα ελληνικά ομόλογα συνολικής ονομαστικής αξίας άνω των 8 δισ. ευρώ, θα αποδεχθεί την συμφωνία, είπε άτομο προσκείμενο στην τράπεζα και πρόσθεσε ότι οι επίσημες αποφάσεις θα ληφθούν έως το τέλος της εβδομάδας.
Το υπουργείο Οικονομικών και η τρόικα καλούνται να βρουν άμεσα το ποσό των 4,63 δισ. ευρώ, προκειμένου να αποπληρωθούν τα τριετή ομόλογα που κατέχουν ΕΚΤ και εθνικές τράπεζες, και τα οποία λήγουν στις 20 Μαρτίου 2012, με το Ελληνικό Δημόσιο να μην έχει διαθέσιμα και να περιμένει την εκταμίευση της πρώτης δόσης από το νέο δάνειο.
Η υποχρέωση πληρωμής των χρεολυσίων του τριετούς ομολόγου προκύπτει από την εξαίρεση των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης, που συνολικά έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 56,6 δισ. ευρώ.
Από τα συγκεκριμένα ομόλογα οι κεντρικές τράπεζες κατέχουν σχεδόν το 1/3 του ύψους του τριετούς ομολόγου που λήγει στις 20 Μαρτίου 2012, δηλαδή ποσό 4,63 δισ. ευρώ, επί συνολικής ονομαστικής αξίας ύψους 14,4 δισ. ευρώ.
Το μεγάλο ποσό εξηγείται από το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος τίτλους δέχτηκε την έντονη επίθεση των αγορών, παλαιότερα, όταν τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονταν ακόμα στη δευτερογενή αγορά, και η ΕΚΤ παρενέβη αγοράζοντας μαζικά τίτλους σε μια μάταιη -όπως αποδείχτηκε- προσπάθεια στήριξης. τα ομόλογα που απέκτησε η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες, για να εξαιρεθούν από το PSI, αλλάχθηκαν οι κωδικοί τους ISIN, λίγες μέρες νωρίτερα και έτσι με τον τρόπο αυτό η ονομαστική αξία των ομολόγων που προτείνονται από το ΥΠΟΙΚ προς ανταλλαγή έχει μειωθεί αντίστοιχα.
Στο πλαίσιο αυτό, η ονομαστική αξία του τριετούς ομολόγου που λήγει στις 20 Μαρτίου 2012, από 14,4 δισ. ευρώ που ήταν, προς ανταλλαγή προτείνονται τίτλοι ονομαστικής αξίας 9,77 δισ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό των 4,63 δισ. ευρώ, στις 20 Μαρτίου θα πρέπει να καταβληθεί από το Ελληνικό Δημόσιο στην ΕΚΤ.
Επίσης, για το δεκαετές ομόλογο που λήγει στις 18 Μαΐου 2012, ενώ η ονομαστική του αξία είναι 8 δισ. ευρώ, στο PSI εντάσσονται τίτλοι αξίας 4,67 δισ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό ύψους 3,33 δισ. ευρώ ανήκει στα χαρτοφυλάκια της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών και θα αποπληρωθεί στη λήξη του (18 Μαΐου) κανονικά χωρίς hair cut.
Αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και με το πενταετές ομόλογο ύψους 7,7 δισ. ευρώ, που λήγει στις 20 Αυγούστου του 2012. Από το συνολικό ποσό της ονομαστικής αξίας, ποσό ύψους 3,1 δισ. ευρώ, κατέχουν ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες, ποσό το οποίο θα πρέπει να καταβληθεί κανονικά στο σύνολό του, χωρίς «κούρεμα».
Πάντως, οι πληροφορίες επιμένουν ότι ανάλογα με τις εξελίξεις στο PSI, το σύνολο των συγκεκριμένων ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες, θα υποστεί ένα haircut, αλλά με διαδικασία που δεν θα εμφανιστεί ως κρατική ενίσχυση και θα αποτελέσει την «εφεδρεία» για να καλυφθούν κενά που θα δημιουργήσει η ιδιωτική συμμετοχή.
Συμμετέχει και το IIF
Τη συμμετοχή 12 χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στο PSI ανακοίνωσε χθες το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF).
Πρόκειται για τα μέλη της Συντονιστικής του Επιτροπής, Allianz Alpha Bank [ACBr.AT] Σχετικά άρθρα , Axa BNP Paribas CNP Assurances, Commerzbank Deutsche Bank Eurobank [EFGr.AT] Σχετικά άρθρα EFG, Greylock Capital Management, ING Bank, Intesa San Paolo και Εθνική Τράπεζα [NBGr.AT] Σχετικά άρθρα της Ελλάδος.
Πληροφορίες που επικαλείται το Reuters αναφέρουν ότι το ποσό του ελληνικού χρέους που κατέχουν τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής του IIF, κυμαίνεται στα 90 δισ. ευρώ, ποσοστό 40% περίπου στο σύνολο των 206 δισ. ευρώ που υπόκειται στην ανταλλαγή.
Προσδοκίες αλλά και προειδοποίηση
Προσδοκίες για αυξημένη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο PSI πάνω από το 90% εκφράζει ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά ταυτόχρονα προειδοποιεί όλους όσοι προσανατολίζονται στην αποχή, για την ετοιμότητα της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης.
Σε συνεντεύξεις που παραχώρησε σε ελληνικά και ξένα τηλεοπτικά δίκτυα και πρακτορεία, ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η συμμετοχή των ιδιωτών θα ξεπεράσει το 90%.
«Στόχος είναι η σχεδόν καθολική συμμετοχή στο PSI... Μη φαντάζεται κανείς ότι θα υπάρξει μια δεύτερη προσφορά η οποία θα έχει τα στοιχεία» της υπάρχουσας, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτώμενος για τις προσφορές που υποβλήθηκαν έως τώρα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι είναι αδύνατον να εκτιμήσει το ύψος της συμμετοχής στο PSI, καθώς απέχουν ακόμη αρκετές ημέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα και ανέφερε ότι «οι συμμετοχές θα δηλωθούν από την Τετάρτη και μετά».
Ο κ. Βενιζέλος εξήγησε επίσης πως οι όροι που αποφασίστηκαν για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους είναι ευνοϊκοί και πως η Ελλάδα δεν θα διστάσει να αναγκάσει τους ομολογιούχους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ενεργοποιώντας τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs).
«Οποιοι νομίζουν ότι θα απέχουν και θα πληρωθούν στο ακέραιο, κάνουν λάθος», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών και ερωτώμενος για τα CACs, συμπλήρωσε «Είμαστε έτοιμοι να τα χρησιμοποιήσουμε. Δεν ξέρουμε αν θα χρειαστεί, αλλά είμαστε έτοιμοι».

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2146343

No comments: