7.3.12

Καλύτεροι στις… καθυστερήσεις οι πωλητές

Συνεδρίαση διακυμάνσεων και έντονης επιφυλακτικότητας, όπου αγοραστές και πωλητές απέφυγαν να πάρουν επιθετικές πρωτοβουλίες, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα ο Δείκτης να αναλωθεί σε εναλλαγές προσήμων και ο τζίρος να προσγειωθεί σε σαφώς χαμηλότερα, από τα χθεσινά, επίπεδα.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Γενικός Δείκτης άλλαξε 13 φορές πρόσημο και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας, καθώς στα χαμηλά ημέρας έκλεισαν οι ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ, Πειραιώς, Ταχ. Ταμιευτήριο, MIG και Coca-Cola.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή της Coca-Cola κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, η ΔΕΗ κινείται ταχύτατα προς νέα ιστορικά χαμηλά αν δεν αναστρέψει άμεσα την τεχνική εικόνα, ενώ ο ΟΠΑΠ έχασε εκ νέου το ψυχολογικό όριο των 7,00 ευρώ.

Από τις παραπάνω μετοχές τις πλέον αλγεινές εντυπώσεις συνεχίζουν να δίνουν ΟΤΕ και ΔΕΗ.


Ο πρώτος καθώς αδυνατεί να απομακρυνθεί από τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά, ενώ ο τίτλος της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού προσεγγίζει απειλητικά το ιστορικό χαμηλό των 3,15 ευρώ (κλείσιμο 17/1) και αν χάσει την τελευταία ζώνη στήριξης 3,08 – 3,00 ευρώ θα εισέλθει σε απόλυτα αχαρτογράφητες περιοχές.

Έντονη νευρικότητα και στον χθεσινό πρωταγωνιστή που δεν ήταν άλλος από τον Τραπεζικό κλάδο, η εικόνα του οποίου σήμερα χαρακτηρίστηκε από συνεχείς εναλλαγές προσήμων και διαθέσεων, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί όσο είναι σε εκκρεμότητα το PSI και όχι μόνο.

Μοιραία το ενδιαφέρον στράφηκε σε χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου κάποιοι τίτλοι διεκδίκησαν μέρος του ενδιαφέροντος και κινήθηκαν σχετικά ανεξάρτητα του γενικότερου κλίματος.

Έτσι Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ Τέρνα κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, με την πρώτη μάλιστα να κλείνει και με αξιόλογα ημερήσια κέρδη. Και οι δύο τίτλοι συμπλήρωσαν δύο συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο και για την Μέτκα, με σημαντική κινητικότητα και στις προσυμφωνημένες συναλλαγές.
Κινητικότητα στην Σιδενόρ, ενώ προς το τέλος της συνεδρίασης έβγαλαν αγοραστές και τα Ελ. Καλώδια.

“Ανοιχτές” εντολές αγορών χάρισαν αξιοπρόσεκτα ημερήσια κέρδη στην ΕΛΓΕΚΑ, ενώ η Profile με πέντε ανοδικές συνεδριάσεις και μία εμβόλιμη πτωτική, στις τελευταίες έξι, κινείται σε υψηλά 11 μηνών (!)

Διάγραμμα για σεμινάριο στην Frigoglass που άφησε πίσω της και την θεωρούμενη ισχυρή αντίσταση των 4,25 ευρώ, αύξησε τους όγκους συναλλαγών και δημιούργησε όλες τις τεχνικές προϋποθέσεις για να αναμετρηθεί με την ισχυρή ζώνη αντίστασης στα 4,82 – 5,00 ευρώ. Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί ότι η μετοχή έκλεισε στο υψηλό ημέρας και με μικρό ανεκτέλεστο αγορών.

Δεύτερη μέρα “διακριτικής” κινητικότητας στην Cyclon.

Στις 29 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί η Έκτακτη Γενική Συνέλευση στην Motor Oil με αντικείμενο την παροχή ειδικής άδειας για την αγορά του 26,71% της Cyclon. Να σημειωθεί ότι το εν λόγω ποσοστό, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Χ.Α., ανήκει στους Αναστασία χήρα Θ. Βαρδινογιάννη, Ιωάννη Θ. Βαρδινογιάννη και Νικόλαο Θ. Βαρδινογιάννη.

Υπενθυμίζεται ότι στην Cyclon, ποσοστό 11,25% ελέγχει η Republic Bay Ventures, 8,77% η Grovania LTD και 5,55% η BNP Paribas (Suisse).

Ο τίτλος της Cyclon διαπραγματεύεται χαμηλότερα και από την ονομαστική του αξία (0,47 ευρώ).

Η Cyclon Ελλάς διαθέτει ιδιόκτητο διυλιστήριο παραγωγής λιπαντικών προϊόντων στον Ασπρόπυργο Αττικής, που παράγει μία ευρεία γκάμα βασικών αλλά και έτοιμων λιπαντικών. Παράλληλα, αποτελεί την μοναδική μονάδα στην Ελλάδα στην οποία παράγονται βαρέα ορυκτέλαια (Bright stock).

H εγκατάσταση καυσίμων της εισηγμένης, βρίσκεται στο Ν. Ικόνιο Περάματος σε έκταση 24.000 m2 με 15 δεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 21.500 m3.

Να σημειωθεί ότι η Cyclon συνεργάζεται με 220 πρατήρια που έχουν δικό της σήμα (τα 5 είναι ιδιόκτητα) και άλλα 40 πρατήρια ανεξάρτητα.

Το γεγονός ότι ο όμιλος Motor Oil δραστηριοποιείται ήδη στην Αγορά λιανικής με την Avin και τα πρατήρια της Shell, ίσως δίνει πρόσθετο ενδιαφέρον στην διαφαινόμενη εξέλιξη.

Το χρέος της Ελλάδας το 2020 θα εξακολουθεί να κινείται γύρω στο 160% του ΑΕΠ, όπως εκτιμά σε έκθεσή της η Royal Bank of Scotland, που κάνει λόγο για ανάγκη και τρίτου πακέτου διάσωσης για την περίοδο 2015-2020, ύψους περίπου 110 δισ. ευρώ.

“Το συμπέρασμα είναι ότι στο σενάριο της ήπιας οικονομικής ανάκαμψης, της βελτίωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος και της ύπαρξης εσόδων από αποκρατικοποιήσεις η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να έχει ένα τεράστιο χρέος μέχρι το 2020, το οποίο θα ανέρχεται στο 160% του ΑΕΠ περίπου, ποσό που δεν διαφέρει και πολύ από αυτό που καταγράφηκε το προηγούμενο έτος”, σύμφωνα με την RBS.

“Ωστόσο, το 80% αυτού του χρέους θα είναι προς τον επίσημο τομέα, γεγονός που θα κάνει τις διαπραγματεύσεις για το επόμενο πακέτο διάσωσης ακόμα πιο ‘πολιτικά ευαίσθητες’ καθώς μπορεί να απαιτηθεί 'κούρεμα' του χρέους και από τον επίσημο τομέα”, τονίζει.

Με βάση την Tράπεζα, “το 2014, στο τέλος του δεύτερου πακέτου διάσωσης, το χρέος θα είναι υψηλότερο απ’ ό,τι στο τέλος του τρέχοντος έτους μετά το PSI και θα ανέρχεται περίπου στο 180%, σύμφωνα με το βασικό σενάριο”.

Κατά την RBS, η έλλειψη βελτίωσης σε ό,τι αφορά την πορεία του χρέους οφείλεται κυρίως:

Στην εκτίμηση ότι η οικονομία δεν θα αναπτυχθεί με τόσο υψηλό ρυθμό όσο προβλέπει ο επίσημος τομέας.

Στο γεγονός ότι η συμφωνία αναδιάρθρωσης χρέους επιφέρει τεράστια αύξηση στις απώλειες της Ελλάδας σε σχέση με το EFSF.

Στο γεγονός ότι ένα σημαντικό μέρος των ομολόγων, κατά την εκτίμηση της Tράπεζας, θα αποφύγει το PSI, συμπεριλαμβανομένων των ομολόγων ύψους περίπου 56 δισ. ευρώ που βρίσκονται στην κατοχή της ΕΚΤ και των Εθνικών Κεντρικών Τραπεζών, των ομολόγων των σιδηροδρόμων (4 δισ. ευρώ) και των διεθνών ομολόγων (18,4 δισ. ευρώ).

Επίσης η Τράπεζα εκτιμά επίσης πως οι προσδοκίες για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις παραμένουν πολύ αισιόδοξες. Την έντονη ανησυχία του ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για το PSI εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Γερμανικής, Κρατικά ελεγχόμενης, Τράπεζας KFW.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, ο Ulrich Schroeder εκτιμά ότι ενδεχομένως να μην επιτευχθεί ούτε ο στόχος συμμετοχής του 66%.

“Κατά συνέπεια θα έχουμε πιστωτικό γεγονός, το οποίο όμως θα είναι ανεξέλεγκτο” προειδοποιεί ο CEO της KFW η οποία έχει Ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 250 εκατ. ευρώ και δηλώνει ότι θα συμμετάσχει στο PSI.

Απόλυτα επιφυλακτική και εξαιρετικά ασθενική η επιχειρούμενη αντίδραση στις Ευρωπαϊκές Αγορές και στο ξεκίνημα της Wall Street, μετά τις χθεσινές, ιδιαίτερα βαριές απώλειες, εν μέσω μικτών μακροοικονομικών ανακοινώσεων.

Απογοητευτική ήταν η ανακοίνωση των εργοστασιακών παραγγελιών στη Γερμανία, οι οποίες ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Σε μηνιαία βάση, τον Ιανουάριο, η πτώση ήταν 2,7% έναντι εκτιμήσεων για άνοδο 0,6% ενώ σε ετήσια βάση, η πτώση ήταν 4,9% έναντι εκτιμήσεων για 1,7%. Σύμφωνα με αναλυτές της ING Group η κρίση έχει φθάσει στη Γερμανία αλλά σε αντίθεση με άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες, θα είναι προσωρινή.

Η βιομηχανία παραμένει ισχυρή και αυτό οφείλεται στην εγχώρια κατανάλωση και στις διαφοροποιημένες εξαγωγές, σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές.

Από την άλλη, το Ινστιτούτο ερευνών ADP ανακοίνωσε ότι δημιουργήθηκαν 216000 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, στις ΗΠΑ. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα δημιουργηθούν 215.000 νέες θέσεις.

Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του Χ.Α., ίσως αξίζει αναφοράς η είδηση που μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχο του Υπουργείου Οικονομικών που δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος πως η συμμετοχή στην εθελοντική ανταλλαγή χρέους θα ξεπεράσει "κατά πολύ" το 75%.
Αντίστοιχα, το Bloomberg υποστηρίζει ότι το ποσοστό συμμετοχής στο PSI αγγίζει μέχρι στιγμής το 58% καθώς -σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα- μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης έχουν ανακοινώσει τη συμμετοχή τους στην ανταλλαγή ομολόγων οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας, τα περισσότερα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία και περισσότερες από 30 τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες.

Από την άλλη, η αναδιοργάνωση του Ελληνικού χρέους έχει ήδη επιπτώσεις σε ορισμένες Τράπεζες της Ευρωζώνης, σχολιάζουν οι Financial Times, σημειώνοντας ότι η ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα απαίτησε 17 δισ. ευρώ σε “margin calls” (το μεγαλύτερο ποσό στην ιστορία) από τις Τράπεζες που της ζήτησαν ρευστότητα.

Από εκεί και πέρα, τέσσερις οι διασωθέντες με θετικό πρόσημο στο ταμπλώ του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι Ελλάκτωρ (+0,79%), Τιτάν (+2,87%), Εθνική (+0,40%) και Motor Oil (+0,19%), ενώ αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της Alpha Bank.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για MIG (-5,5%) και Coca-Cola (-4,83%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 3% έκλεισαν οι ΔΕΗ και Μυτιληναίος και με μικρότερες απώλειες οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 15 μονάδων, με υψηλό ημέρας τις 760,71 (11.03) και χαμηλό τις 745,16 (17.09) για να κλείσει τελικά στις 745,23 με απώλειες 1,3%, ενώ ο τζίρος μειώθηκε στα 59 εκατ. από τα οποία τα 8,2 αφορούσαν “πακέτα” (Τιτάν και Μέτκα).

Σχεδόν ισορροπημένη η τελική εικόνα με 77 ανοδικές μετοχές έναντι 82 πτωτικών, όμως 33 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 5 έως 20%.

http://www.euro2day.gr/ase/market_comment/151/articles/683765/ArticleMarketComment.aspx


2 comments:

Anonymous said...

Αν θέλαν όντως να βοηθήσουν την Ελλάδα οι αλληλέγγυοι εταίροι, θα συμμετείχε στο κούρεμα και η ΕΚΤ ενώ οι γερμανοί θα είχαν δανείσει με μικρότερο τόκο. Βοήθεια με επιτόκιο 6% πού ξανακούστηκε; Να βοηθήσω και εγώ αν είναι έτσι...

geokalp said...

δεν είναι 6% αλλά έχεις δίκιο