7.3.12

PSI: Συμμετοχή κοντά στο κρίσιμο όριο του 80%

«Ο πρώτος στόχος της επίτευξης απαρτίας επιτεύχθηκε. Ο δεύτερος στόχος είναι η οικειοθελής συμμετοχή να ξεπεράσει το 80% ώστε η ενεργοποίηση των CACs να μην συνιστά πιστωτικό γεγονός».

Η παραπάνω δήλωση κυβερνητικού στελέχους στο Euro2day αντικατοπτρίζει την αισιοδοξία που υπάρχει στο οικονομικό επιτελείο για την πορεία του PSI, μερικές ώρες πριν την λήξη της περιόδου αποδοχής, για το σκέλος των ομολόγων που διέπονται από ελληνικό δίκαιο (177,5 δισ. ευρώ).

Μετά το διήμερο μπαράζ δηλώσεων από εθελοντές, το ποσοστό συμμετοχής στο σύνολο του προγράμματος ξεπέρασε το 58% το απόγευμα, συγκεντρώνοντας τουλάχιστον για τα ομόλογα ελληνικού δικαίου την απαιτούμενη απαρτία. Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντική κίνηση καθώς η εξασφάλιση της απαρτίας επιτρέπει την ενεργοποίηση των CACs με την θετική γνώμη των δύο τρίτων των παρόντων.

Ο στόχος πλέον της κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί όσο το δυνατόν γίνεται υψηλότερη οικειοθελής συμμετοχή προκειμένου να αποκλεισθεί το πιστωτικό γεγονός και να πληρωθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου ακόμη και αν ενεργοποιηθούν εν συνεχεία οι ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs).

Για να συμβεί αυτό, εξηγεί στο Euro2day, κορυφαίος τραπεζίτης θα πρέπει η οικειοθελής συμμετοχή να ξεπεράσει το 80% ώστε να θεωρηθεί περιορισμένης εμβέλειας η αλλαγή των όρων από την ενεργοποίηση της ρήτρας συλλογικής δράσης.

Ο ίδιος εκτιμά ότι μετά την ενεργοποίηση των CACs το τελικό ποσοστό θα φθάσει στο 92% με 93% και αυτό διότι σε κάποιες εκδόσεις αλλοδαπού δικαίου δεν θα επιτευχθεί απαρτία και επομένως δεν θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης.

Με συνολικά ομόλογα 191,5 δισ. ευρώ να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή το χρέος θα μειωθεί κατά 102,5 δισ. ευρώ και για να επιτευχθεί ο αριθμητικός στόχος των 107 δισ. ευρώ θα χρειασθεί να ανταλλαγούν και τα ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες σε τιμές αντίστοιχες αυτών που τα έχουν αγοράσει.

Διευρύνεται το κίνημα των εθελοντών
Xαρακτηριστικό της αισιοδοξίας που επικρατεί είναι ότι αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε την Τετάρτη το απόγευμα στο Reuters ότι είναι αισιόδοξος πως η συμμετοχή στην εθελοντική ανταλλαγή χρέους θα ξεπεράσει "κατά πολύ" το 75%...
Σημειώνεται ότι την Τρίτη η Ελλάδα προειδοποίησε ότι το πρόγραμμα διάσωσης δεν περιλαμβάνει κεφάλαια για καταβολή πληρωμών σε ομολογιούχους που θα αρνηθούν να συμμετάσχουν στο PSI. Ο ΟΔΔΗΧ επισήμανε ότι η περίοδος αποδοχής του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων λήγει στις 9 (CET) στις 8 Μαρτίου.

Πρόκειται για σαφή προειδοποίηση κυρίως προς τους κατόχους τίτλων που υπάγονται σε ξένο δίκαιο. Οι κάτοχοι των συγκεκριμένων ομολόγων έχουν το δικαίωμα να απαντήσουν για τη συμμετοχή τους στο PSI μέχρι τις αρχές Απριλίου.

Μέχρι στιγμής την πλήρη εθελοντική συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων ανακοίνωσαν:

- 32 μέλη του IIF που κατέχουν αθροιστικά τίτλους αξίας 84 δισ. ευρώ ή το 40,8% των 206 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τετάρτης τα μέλη του ινστιτούτου που έχουν πει ναι στο PSI είναι τα εξής: Ageas, Allianz, Alpha Bank, AXA, Banque Postale, Bank of Cyprus, BBVA, BNP Paribas, BPCE, CNP Assurances, Commerzbank, Credit Agricole, DekaBank, Deutsche Bank, Dexia, Emporiki Bank of Greece, Eurobank EFG, Generali, Greylock Capital Management, Groupama, HSBC, ING, Intesa San Paolo, KBC, Landesbank Baden-Wurttemberg, Marfin Popular Bank, Metlife, National Bank of Greece, Piraeus Bank, Royal Bank of Scotland, Societe Generale, Unicredit.

- Οι διοικήσεις των έξι μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας. Αναμένεται να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες. Οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν συνολικά ελληνικά κρατικά ομόλογα 45 δισ. ευρώ και δάνεια προς ΟΣΕ,ΟΑΣΑ και ΕΑΣ αξίας 7,8 δισ. ευρώ.

- η Τράπεζα της Ελλάδος θα συμπεριλάβει, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων τίτλους αξίας 18-19 δισ. που διακρατά για λογαριασμό ασφαλιστικών ταμείων

Επίσης, στο PSI δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν κι η γερμανική DZ Bank και η θυγατρική της Societe Generale στην Τσεχία Komercni Banka, η γερμανική FMS Wertmanagement, ο μεγαλύτερος πιστωτής της χώρας με έκθεση που σε ονομαστικό επίπεδο ξεπερνά τα 8 δισ. ευρώ.
Από την άλλη πλευρά τα πρώτα "ναι" και "όχι" μετρά η κυβέρνηση από τις διοικήσεις των ταμείων αναφορικά με τη συμμετοχή τους στο PSI. Τα ταμεία που απάντησαν θετικά (για τους τίτλους που έχουν στην κατοχή τους και δεν έχουν δώσει στην Τράπεζα της Ελλάδος) είναι τα Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, Μετοχικό Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ ΟΓΑ, ΕΤΕΑΜ και το ταμείο ασφαλισμένων σε επιχειρήσεις κοινής ωφελείας.

«Όχι» από Ταμεία, φαρμακευτικές και ιδιώτες
Αρνητικά απάντησαν το ταμείο των επιστημόνων, το ΕΤΑΠ ΜΜΕ, των Σωμάτων Ασφαλείας, το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα και το ΤΕΑΔΥ.

Όχι στο κούρεμα ψηφίζουν σύμφωνα με πληροφορίες οι φαρμακευτικές εταιρείες που κατέχουν ομόλογα και η πλειοψηφία των ιδιωτών κατόχων ομολόγων. 

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/683797/Article.aspx

2 comments:

Anonymous said...

ολα πανω αυριο

geokalp said...

πάνω και τα cdss