20.3.12

Εκτός στόχου και το έλλειμμα της Ολλανδίας

Μεγαλύτερο των αρχικών εκτιμήσεων και μακριά από το πλαφόν της Ε.Ε. θα διαμορφωθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Ολλανδίας, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Υπηρεσία Οικονομικής Πολιτικής Ανάλυσης της χώρας (CPB).

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2013 θα αγγίξει το 4,6% του ΑΕΠ έναντι αρχικής εκτίμησης στο 4,5% του ΑΕΠ. Η CPB προβλέπει επίσης ότι το 2012 η ολλανδική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,75%, ενώ για τον επόμενο χρόνο προβλέπει ανάπτυξη 1,25%. Ως προς το χρέος, η CPB εκτιμά ότι το 2015 θα διαμορφώνεται στο 76% του ΑΕΠ έναντι αρχικής εκτίμησης για 75,8%.

Κρούει επίσης τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι υπάρχουν σοβαροί πτωτικοί κίνδυνοι στους οποίους περιλαμβάνει ενδεχόμενη κλιμάκωση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. «Το σενάριο στο οποίο τα προβλήματα της Ελλάδας και της Πορτογαλίας διαχέονται στην Ισπανία ή στην Ιταλία έχει ακόμη πιθανότητες», προειδοποιεί η CPB, τονίζοντας μάλιστα ότι και οι επιχειρήσεις φθηνής ρευστότητας της ΕΚΤ μέσω των LTRO «δεν έλυσαν το βασικό πρόβλημα του αδύναμου ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού κλάδου».

Επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση της Ολλανδίας είχε συμφωνήσει με την Κομισιόν στη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% μέχρι το 2013. Επισημαίνεται ότι η Ολλανδία είναι ένας από τους πλέον σκληρούς υποστηρικτές της λιτότητας και μία από τις 4 εναπομείνασες χώρες στην ευρωζώνη με αξιολόγηση τριπλού Α. 
 
http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/686549/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: