20.3.12

ΕΕ: Διαβούλευση για το "γκρίζο" τραπεζικό σύστημα

Αναβάθμιση της εποπτείας στο «σκιώδες» τραπεζικό σύστημα επιχειρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τις προτάσεις που κατέθεσε για ενίσχυση των ρυθμίσεων στον χρηματοπιστωτικό κλάδο στον απόηχο της χρηματοοικονομικής κρίσης.

Η Κομισιόν άνοιξε την Δευτέρα δημόσια διαβούλευση όσον αφορά το αξίας 46 τρισ. ευρώ «γκρίζο» τραπεζικό σύστημα, με τελικό στόχο να συντάξει κανόνες για τον έλεγχο αυτής της αγοράς, η οποία λειτουργεί με το τραπεζικό μοντέλο πιστώσεων αλλά πολύ συχνά διενεργείται εκτός της εποπτείας των ρυθμιστών.

Οι εταιρίες hedge funds και private equity συχνά παραθέτονται ως παραδείγματα «γκρίζων» τραπεζών, αλλά ο όρος αναφέρεται επίσης σε επενδυτικά κεφάλαια και ακόμη και σε εταιρίες πλούσιες σε ρευστότητα οι οποίες δανείζουν κρατικά ομόλογα σε τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους τα χρησιμοποιούν ως εγγυήσεις για να λαμβάνουν πιστώσεις από την ΕΚΤ.

Το σκιώδες τραπεζικό σύστημα αφορά επίσης υπεράκτια επενδυτικά εργαλεία καθώς και funds της αγοράς χρήματος που λαμβάνουν καταθέσεις από εταιρίες. 

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/686407/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: