5.3.12

Δεκαπλάσιο των αρχικών υπολογισμών αναμένεται το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου

ΜΟΝΟ 145 ημέρες μένουν για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου και όλα δείχνουν ότι είναι η σειρά των 'Αγγλων να ανησυχούν για το κόστος τους. Μεσούσης της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης και της κρίσης στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το κόστος των αγώνων έχει ξεπεράσει προ πολλού τους αρχικούς υπολογισμούς. Παρ'Α όλα αυτά η κυβέρνηση Κάμερον αισιοδοξεί ότι θα διοργανώσει αγώνες με τη μεγαλύτερη τηλεοπτική θεαματικότητα και «προσιτά» εισιτήρια με συνέπεια μαζική προσέλευση. Ανοιχτό παραμένει το μέτωπο για τη λήψη πρόσθετων μέτρων ασφάλειας και αστυνόμευσης, τα οποία δεν αποκλείεται να επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο το βρετανικό Δημόσιο και τον 'Αγγλο φορολογούμενο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, η λίστα με τις λανθασμένες υποσχέσεις των υπευθύνων της διοργάνωσης για το κόστος των αγώνων έχει ανοίξει από το 2005. Πρώτος ο τότε δήμαρχος του Λονδίνου, Κεν Λίβινγκστον, είχε υπολογίσει ότι το συνολικό κόστος των αγώνων θα ανερχόταν στα 2,4 δισ. στερλίνες. Στη συνέχεια οι προβλέψεις διπλασιάσθηκαν, τριπλασιάστηκαν και έως το 2007 είχαν ανέλθει στα 9,3 δισ. στερλίνες. Αυτό το στοιχείο επικαλούνται οι βρετανικές αρχές. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση επιμένει ότι το τελικό κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου θα παραμείνει εντός των ορίων του αναθεωρηθέντος προϋπολογισμού, ύψους 9,3 δισ. λιρών. Ο αρμόδιος υπουργός Χιου Ρόμπερτσον δήλωσε μάλιστα ότι η «δικλίδα ασφαλείας» που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό και η οποία ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια λίρες, δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στο σύνολό της.

Τα διεθνή αλλά και τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης εμφανίζονται να έχουν διαφορετική γνώμη αυξάνοντας το κόστος των αγώνων σε δυσθεώρητα ύψη. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του αμερικανικού οικονομικού περιοδικού Forbes, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο μπορεί να αποδειχθούν οι δεύτεροι ακριβότεροι στην ιστορία του αθλητικού θεσμού, μετά από αυτούς που διοργανώθηκαν στο Πεκίνο και πριν από εκείνους της Αθήνας το 2004. Υπενθυμίζεται ότι οι αγώνες του Πεκίνου κοστολογήθηκαν περί τα 20 δισ. στερλίνες. Οι Αγώνες της Αθήνας υπολογίζονται στα 16,8 δισ. στερλίνες. Για τους επερχόμενους αγώνες του Λονδίνου οι «κασσάνδρες» εύχονται να διαψευστούν αλλά επιμένουν ότι το συνολικό κόστος των αγώνων μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 20 δισ. στερλίνες, δηλαδή το δεκαπλάσιο της πρότασης υποψηφιότητας που είχε κατατεθεί στην Ολυμπιακή Επιτροπή.
Το αρχικό ποσό χρηματοδότησης από τον δημόσιο τομέα το οποίο αφορούσε κυρίως τη δημιουργία χώρων διεξαγωγής των αγώνων και την εξασφάλιση της απαιτούμενης ασφάλειας και αστυνόμευσης αναθεωρήθηκε ανοδικά μετά από επανεξέταση του προϋπολογισμού. Ήδη, αναλύσεις μέσων ενημέρωσης της Βρετανίας τεκμηριώνουν με συγκεκριμένα στοιχεία ότι τα 9,3 δισ. στερλίνες έχουν αυξηθεί κατά 2,4 δισ. στερλίνες. Το κονδύλι αυτό συνδέεται με δαπάνες για τον έλεγχο αντιντόπινγκ, τα προγράμματα για την ολυμπιακή δάδα, το κόστος απεργιακών κινητοποιήσεων και αμοιβές της εταιρίας παροχής νομικών υπηρεσιών κ.ά.
Σε αυτό το κονδύλι δεν υπολογίζονται τα επιπλέον κονδύλια για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τα νέα μέτρα ενίσχυσης της αστυνόμευσης με τις δυνάμεις που θα διαθέσει η αστυνομία. Υπολογίζεται ότι κατά τις ημέρες διοργάνωσης των αγώνων περίπου 12 χιλιάδες υπάλληλοι θα αστυνομεύουν συγκεκριμένους χώρους. Επίσης δεν συνυπολογίζεται ένα κονδύλι ύψους 6,5 δισ. στερλινών που χρησιμοποιείται για την αναβάθμιση των μεταφορών.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση Κάμερον προβάλλει δύο βασικά θετικά στοιχεία των αγώνων. Πρώτον, προσδοκά μαζική προσέλευση του κοινού προσφέροντας προσιτά κατά την εκτίμησή της εισιτήρια. Στους αγώνες θα διατεθούν συνολικά 8,8 εκατ. εισιτήρια, η αξία του 90% των οποίων θα είναι κάτω από 100 στερλίνες. Τα δύο τρίτα των εισιτηρίων είναι κάτω από 50 στερλίνες και 2,5 εκατομμύρια εισιτήρια είναι κάτω από 20 στερλίνες.
Το Λονδίνο επιμένει ότι τα έργα υποδομής δεν θα «ερημώσουν» μετά το τέλος των αγώνων και θα παραμείνουν κέντρα αξιοποίησης για την οικονομία της Βρετανίας. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του Ολυμπιακού Σταδίου των 80 χιλ. θέσεων. Έχει προβλεφθεί οι θέσεις να μειωθούν σε 25 χιλιάδες. Έτσι θα αξιοποιηθεί στο μέλλον με ευκολία σε αθλητικές διοργανώσεις και πιθανώς ως κέντρο υψηλών υπηρεσιών αθλητικής ιατρικής.

Η επαλήθευση των σεναρίων εργασίας για το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου θα απαιτήσει χρόνο μετά τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, όταν θα πέσει και η αυλαία της διοργάνωσης. Το σίγουρο είναι ότι η βρετανική πρωτεύουσα κατέχει το ρεκόρ της διοργάνωσης τριών Ολυμπιακών Αγώνων, του 1908, του 1948 και του 2012.

http://www.express.gr/news/diethnisoz_oikonomia/572674oz_20120305572674.php3

No comments: