5.3.12

Το σύστημα τυπώματος χρήματος από την ΕΚΤ συνεχίζεται δημιουργώντας νέες ανισσοροπίες - Η Pimco προειδοποιεί... το χρέος δεν θα μπορέσει σε λίγο να ελεγχθεί...

Έντονες ανησυχίες για τις αυξανόμενες ανισορροπίες στο διακρατικό σύστημα πληρωμών του ευρω-συστήματος (Target-2), εκφράζει στη νέα έκθεση του ο επικεφαλής της Pimco, Bill Gross. Από την αρχή της κρίσης, οι κεντρικές τράπεζες κρατών της Ευρω-περιφέρειας «γράφουν» οφειλές εκατοντάδων δισ. ευρώ και η BuBa συσσωρεύει αντίστοιχου μεγέθους ποσά στο ενεργητικό της. Οι Γερμανοί είναι λογικό να ανησυχούν, καθώς σε περίπτωση διάλυσης της Ευρωζώνης οι κεντρικές τράπεζες της περιφέρειας θα χρωστούν τεράστια ποσά στην BuΒa, που πιθανότατα θα αδυνατούν να αποπληρώσουν.
Τα δάνεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία φαίνεται ότι είναι η κορυφή του παγόβουνου, σε ένα σύστημα που "παράγει" συνεχώς ρευστά διαθέσιμα χωρίς αντίκρισμα. Σύμφωνα με την PIMCO, η ΕΕ από την... πίσω πόρτα έχει εισάγει στο σύστημα σημαντικό μέρος κεφαλαίων χωρίς να έχει δημιουργηθεί οι απαιτούμενες εγγυήσεις.
Τι είναι αυτά τα ισοζύγια του συστήματος TARGET και πως προκύπτουν; Ο πιο απλός τρόπος να τα σκεφτούμε είναι ο εξής. Έστω μια χώρα που έχει μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών το οποίο χρηματοδοτείται με εθελοντικό τραπεζικό δανεισμό από μια αντισυμβαλλόμενη πλεονασματική χώρα της Ευρωζώνης. Στην περίπτωση αυτή οι κάτοικοι της ελλειμματικής χώρας στέλνουν περισσότερο χρήμα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των κατοίκων της πλεονασματικής χώρας από ό,τι παίρνουν από αυτούς, διακανονίζοντας τις καθαρές δαπάνες τους για αγαθά και υπηρεσίες. Το εξωτερικό αυτό έλλειμμα χρηματοδοτείται στην περίπτωση αυτή με δανεισμό από τους κατοίκους της χώρας-πιστωτή στους κατοίκους της χώρας-δανειολήπτη. Έτσι γινόταν πριν την κρίση.
«Η βραχυπρόθεσμη επίδραση εξομάλυνσης από τη χορήγηση τριετών δανείων της ΕΚΤ (LTROs) θα μπορούσε να περιπλέξει την ανάκαμψη», καθώς η μείωση του κόστους δανεισμού «θα μπορούσε να οδηγήσει κάποιους πολιτικούς στη λανθασμένη εντύπωση ότι παραμένει εφικτή η χρηματοδότηση των δημοσίων δαπανών μέσω συσσώρευσης χρέους». Καλεί μάλιστα την ΕΚΤ να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη «δημιουργώντας εγκαίρως έλλειψη χρήματος και πιστώσεων». Όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δημιουργεί χρήμα, όπως κάνει σε μεγάλο βαθμό σήμερα, πρέπει αυτά τα κεφάλαια να καταλήξουν κάπου.
Οι χώρες όμως της νότιας Ευρώπης που επίμονα αντιμετωπίζουν ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών, χρηματοδοτούνται με επιπλέον δαπάνη από δανεισμό από το εξωτερικό. Αυτή η κίνηση "τρώει" από το πλεόνασμα άλλων χωρών, όπως η Γερμανία. Δεδομένου ότι η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ αποκλείει την εκτίμηση κινδύνου μεταξύ των κρατών μελών, η Γερμανία έχει ουσιαστικά επιχειρήσεις οι οποίες επενδύουν στις ελλειμματικές χώρες της Ευρώπης. Αυτή είναι η φυγή κεφαλαίων.
Σύμφωνα με τον Gross, ο κίνδυνος να συνεχιστεί η διαφυγή κεφαλαίων, ιδιαίτερα μάλιστα μετά τη γενναιόδωρη ρευστότητα της ΕΚΤ, θα δημιουργήσει μακροπρόθεσμα διαρθρωτικά προβλήματα στην ευρωζώνη. Τα προβλήματα χρέους θα επιμένουν, η ανάπτυξη είναι μέτρια και η δομή της διακυβέρνησης - με κοινή κεντρική νομισματική πολιτική και χωρίς φορολογική πολιτική - θα συνεχίζει να είναι μεγάλη πρόκληση.
Μετά την κρίση, η ροή του εθελοντικού δανεισμού σε μεγάλο βαθμό σταμάτησε. Οι αγοραστές δεν μπορούν πια να χρηματοδοτήσουν τις αγορές τους αγαθών και υπηρεσιών. Χωρίς εξωτερική βοήθεια θα έπρεπε να μειώσουν δραστικά τις δαπάνες τους για αγαθά και υπηρεσίες από το εξωτερικό. Όμως αυτό θα προκαλούσε ύφεση στις οικονομίες τους. Συν τοις άλλοις, καθώς η χρηματοδότηση από το εξωτερικό διακόπτεται ο δανεισμός που προκαλούσε φούσκες στις τιμές των ενεργητικών εξανεμίζεται. Οι τιμές των ενεργητικών καταρρέουν και οι τράπεζες γίνονται αφερέγγυες. Επιπλέον της ανάγκης για χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ισοζυγίου τρεχουσών πληρωμών θα πρέπει να προσθέσουμε – τουλάχιστον για ορισμένες περιπτώσεις – τη φυγή κεφαλαίων, ή για να το πούμε πιο ουδέτερα, μια μεγάλη καθαρή ιδιωτική κεφαλαιακή εκροή.
Πώς λοιπόν χρηματοδοτούνται αυτές οι μεγάλες εκροές του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και του κεφαλαιακού ισοζυγίου; Μα μέσα από τη νομισματική ‘εκτυπωτική μηχανή’.
Πως αντιμετωπίζεται αυτό; Ο Gross υποστηρίζει ότι στις ΗΠΑ δεν συσσωρεύονται τέτοιες ανισορροπίες επειδή οι περιφερειακές τράπεζες είναι υποχρεωμένες να διακανονίζουν τα ισοζύγιά τους σε ενεργητικά που δεν μπορούν να δημιουργήσουν από μόνες τους. Βεβαίως για να γίνει κάτι τέτοιο στην Ευρωζώνη θα πρέπει τα κράτη των ευάλωτων χωρών να υποχρεωθούν σε χρεοκοπία από τη στιγμή που δεν διαθέτουν ενεργητικά της απαιτούμενης κλίμακας. Εναλλακτικά, μπορούν να  χρηματοδοτηθούν ανοιχτά μέσω δημοσιονομικών μεταβιβάσεων.

http://www.bankingnews.gr/%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B9%CE%BA%CE%AC_%CE%BD%CE%AD%CE%B1/item/38140-%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%8D%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CF%85%CF%80%CF%8E%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-%CF%87%CF%81%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BA%CF%84-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CF%87%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CF%8E%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82-%CE%BD%CE%AD%CE%B5%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%83%CE%BF%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CE%B7-pimco-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B5%CE%AF-%CF%84%CE%BF-%CF%87%CF%81%CE%AD%CE%BF%CF%82-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B8%CE%B1-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%AD%CF%83%CE%B5%CE%B9-%CF%83%CE%B5-%CE%BB%CE%AF%CE%B3%CE%BF-%CE%BD%CE%B1-%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CE%B3%CF%87%CE%B8%CE%B5%CE%AF

No comments: