5.3.12

Εβδομάδα "σταθμός" για τις ελληνικές τράπεζες

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) με κούρεμα 53,5% στην ονομαστική αξία και 74,5% στην παρούσα αξία των ελληνικών τίτλων.

Μετά από μία εβδομάδα συνεχών συσκέψεων τόσο με τους επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου όσο και με στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος και της τρόικας, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, η επίσημη δήλωση συμμετοχής θα γίνει αύριο (Τρίτη) το αργότερο μεθαύριο Τετάρτη. Το βιβλίο προσφορών που έχει ανοίξει το ελληνικό δημόσιο έχει καθοριστεί να κλείσει την Πέμπτη το απόγευμα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η επίσημη ανακοίνωση από την πλευρά του ελληνικού δημοσίου ως προς τους καρπούς της συμμετοχής αναμένεται να γίνει αν όχι το Σαββατοκύριακο που ακολουθεί, σίγουρα τη Δευτέρα 12 Μαρτίου.

Σε ό,τι αφορά την πορεία του PSI, τραπεζικοί παράγοντες τονίζουν στο euro2day πως "κατώτερος στόχος είναι να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του 66%, και αυτό από τις πρώτες ενδείξεις φαίνεται πως είναι εφικτό. Μετά θα ενεργοποιηθούν τα CACs".

Αξίζει να αναφερθεί ότι το ποσοστό των ελληνικών τραπεζών επί του συνόλου των 206 δισ. ευρώ ομολόγων που καλούνται να ανταλλαγούν ανέρχεται στο 35%. Εάν σε αυτό προστεθούν και τα ομόλογα των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων και των ασφαλιστικών εταιρειών, τότε το ποσοστό αυξάνεται κατά πολύ.

Εντός των ημερών η BlackRock
Κι ενώ το πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες, στο μεσοδιάστημα οι Έλληνες τραπεζίτες θα λάβουν τον λογαριασμό, έκαστος για την τράπεζα που διοικεί, από το πόρισμα της BlackRock.

Τα στοιχεία θα δοθούν εντός της εβδομάδας από την Τράπεζα της Ελλάδος και σύμφωνα με πληροφορίες τα ποσά ανά τράπεζα είναι διαχειρίσιμα, δεδομένων των προβλέψεων που θα σχηματίζουν οι τράπεζες και των εναλλακτικών πηγών ρευστότητας που θα αξιοποιήσουν.

Για το σύνολο του κλάδου, ο λογαριασμός της BlackRock, που μέτρησε την αντοχή όσον αφορά την ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών, διαμορφώνεται, με βάση το ήπιο σενάριο για τη μακροοικονομική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, στα 11 δισ. ευρώ και ανεβαίνει στα 15 δισ. ευρώ στο ακραίο σενάριο, αν δηλαδή η ύφεση συνεχίσει να υφίσταται το 2013 και μετά. 

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/683048/Article.aspx

No comments: