Για "βόμβα" εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ στους κόλπους του χρηματοπιστωτικού συστήματος της ευρωζώνης κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
Το δημοσίευμα, επικαλούμενο τις διαπιστώσεις του Hans-Werner Sinn, κορυφαίου Γερμανού οικονομολόγου και επικεφαλής του γερμανικού ινστιτούτου Ifo, αναλύει το χειρότερο σενάριο, αυτό της διάλυσης της ευρωζώνης, αναφερόμενο στις συνέπειες που θα είχε αυτό στην Γερμανία και το χρηματοπιστωτικό της σύστημα.
Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε το 2010 ο Sinn ύστερα από εκτενείς μελέτες στους ισολογισμούς της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Bundesbank, συνοψίζεται στα εξής: Από το 2007 και το ξέσπασμα της κρίσης, επίμονες ρωγμές έχουν διαμορφωθεί στο διακρατικό σύστημα πληρωμών του ευρω-συστήματος (Target-2). Τη στιγμή που Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιρλανδία και Πορτογαλία συγκεντρώνουν ελλείμματα περί τα 600 δισ. δολάρια, η κεντρική γερμανική τράπεζα, Bundesbank, συσσωρεύει 489 δισ. ευρώ στο ενεργητικό της.Το δημοσίευμα, επικαλούμενο τις διαπιστώσεις του Hans-Werner Sinn, κορυφαίου Γερμανού οικονομολόγου και επικεφαλής του γερμανικού ινστιτούτου Ifo, αναλύει το χειρότερο σενάριο, αυτό της διάλυσης της ευρωζώνης, αναφερόμενο στις συνέπειες που θα είχε αυτό στην Γερμανία και το χρηματοπιστωτικό της σύστημα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όσο η ευρωζώνη συνεχίσει αν υπάρχει το εν λόγω σενάριο δεν θα αποβεί καταστροφικό, διότι το ποσό αυτό έχει εικονικό αντίκρυσμα και η ύπαρξή του δεν σηματοδοτεί την έλλειψή του από κάπου αλλού....
"Είμαστε παγιδευμένοι", τονίζει χαρακτηριστικά ο Sinn, αναφερόμενος στο χειρότερο σενάριο. "Αν η ευρωζώνη διαλυθεί η Buba θα κατέχει το εξωπραγματικό ποσό των 500 σχεδόν δισ. ευρώ σε στοιχεία ενεργητικού, χρωστούμενα από ένα σύστημα που πλέον δεν θα υπάρχει"... Σημειώνεται ότι το ποσό αυτό είναι παραπάνω από 1,5 φορές μεγαλύτερο του ετήσιου γερμανικού προϋπολογισμού.
Ένα πιο ρεαλιστικό σενάριο κάνει λόγο για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ... Στην περίπτωση αυτή οι κεντρικές ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να μοιραστούν τον βραχνά του ελληνικού χρέους και η Buba θα επωμιζόταν περί το 28% ή αλλιώς περί τα 30 δισ.
"Όλα αυτά τα σενάρια είναι επικίνδυνα", τονίζει ο Sinn. Οι τεράστιοι αυτοί ισολογισμοί αφήνουν ανοιχτό το περιθώριο στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες να εκβιάσουν τη Γερμανία.
Στη θεωρία, πάντως, το σύστημα αυτό ακούγεται πολύ αθώο... Το διακρατικό σύστημα πληρωμών του ευρω-συστήματος (Target-2) μπορεί να λειτουργήσει πολύ βοηθητικά όταν η κατάσταση είναι ομάλη. σύμφωνα με το Spiegel, καθώς το χρήμα ρέει προς όλες τις κατευθύνσεις και οι ισορροπίες επανέρχονται... Η σταθερότητα όμως πλέον αποτελεί "άπιαστο όνειρο" για την ευρωζώνη της οποίας το συστημικό ρήγμα είναι πολύ βαθύ....
Μια λύση για την επίλυση του προβλήματος, την οποία προτείνει η ανάλυση του Sinn -που σημειωτέον την ασπάζονται πολλοί κορυφαίοι Γερμανοί οικονομολόγοι- θα ήταν η σύσφιξη του κανονιστικού πλαισίου γύρω από τα collaterals τα οποία χρησιμοποιούν οι τράπεζες για να δανείζονται από τις κεντρικές τράπεζες. Παράλληλα, αποτελεσμάτική θα μπορούσε να είναι η αλλαγή από νομισματική σε δημοσιονομική πολιτική, για παράδειγμα δια μέσου της έκδοσης ευρωομολόγων...
"Όπως και να 'χει το πλαίσιο πρέπει να γίνει πιο αυστηρό", καταλήγει ο Sinn.
http://www.bankingnews.gr/texnikianalisiektheseis/item/38318-spiegel-%CE%B2%CF%8C%CE%BC%CE%B2%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CF%83%CE%B5%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%BC%CF%85%CF%81%CE%AF%CF%89%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%BA%CF%8C%CE%BB%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%87%CF%81%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CF%83%CF%85%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CE%B6%CF%8E%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CF%85%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7-%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CF%89-%CF%84%CE%BF%CF%85-target-2-%CE%B7-%CE%B2undesbank
No comments:
Post a Comment