7.3.12

Μουρμούρας: Η μονόπλευρη λιτότητα δεν είναι λύση


Τους κινδύνους από τα προγράμματα λιτότητας που εφαρμόζονται στην περιφέρεια της Ευρωζώνης επισημαίνει σε άρθρο του στο Dow Jones Newswires ο υφυπουργός Οικονομικών και οικονομικός σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ, Ιωάννης Μουρμούρας.

Στο άρθρο του ο κ. Μουρμούρας σημειώνει ότι η οικονομία της Πορτογαλίας συρρικνώθηκε κατά 1,5% το περασμένο έτος , ενώ για το 2012 η συρρίκνωση της οικονομίας αναμένεται να ξεπεράσει το 3%. Την ίδια στιγμή η Ισπανία έχασε τους στόχους για το έλλειμμα, ενώ η οικονομία της αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 1,7% αυτό το έτος έχοντας επεκταθεί το 2011 λιγότερο από 1%.

Στην Ελλάδα, προσθέτει, η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη, με την οικονομία να συρρικνώνεται κατά σχεδόν 7% το 2011.

"Στην επιφάνεια, προβληματίζει το γεγονός ότι η οικονομική κατάσταση στις οικονομίες αυτές συνεχίζει να επιδεινώνεται παρά τα πακέτα διάσωσης των πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ", επισημαίνει ο κ. Μουρμούρας και προσθέτει: "Η άποψη μου είναι ότι οφείλεται στο λανθασμένο σχεδιασμό των προγραμμάτων αυτών που έχει παραταθεί η ύφεση, έχει εκτοξευθεί η ανεργία και δεν βελτιώνεται η δημοσιονομική κατάσταση στις χώρες αυτές".

"Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μονόπλευρα προγράμματα λιτότητας που οδηγούν σε βαθιά ύφεση τις οικονομίες. Τέτοιες αυτοκαταστροφικές πολιτικές καθιστούν πιο δύσκολη την εξυπηρέτηση του δημόσιου δανεισμού και τελικά οι κυβερνήσεις κινδυνεύουν να διολισθήσουν στην παγίδα του χρέους" σημειώνει, μεταξύ άλλων.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1432088

No comments: