12.3.12

Zeit Online: Η Γερμανία συνεχίζει την πώληση οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα

«Τανκς, όπλα, πύραυλοι patriot: Ο γερμανικός στρατός πουλά στο εξωτερικό παλαιότερα οπλικά συστήματα ακόμα και σε μη προβληματικούς πελάτες» γράφει η εβδομαδιαία εφημέριδα. 
 Το Leopard ήταν κάποτε το στολίδι του στρατεύματος. Με το συγκεκριμένο τύπο τεθωρακισμένου ο γερμανικός στρατός θα σταματούσε μέχρι την πτώση του Τείχους του Βερολίνου τα σοβιετικά στρατεύματα, αν εκείνα κινούνταν κατά της Δύσης. Ωστόσο εδώ και καιρό τα τεθωρακισμένα δεν παίζουν κανένα μεγάλο ρόλο στους σχεδιασμούς του στρατού. Για το λόγο αυτό ο γερμανικός στρατός εδώ και χρόνια αποχωρίζεται από τα τανκς Leopard τύπου 1 και 2 και τα πουλά στο εξωτερικό.
 Το γερμανικό Υπουργείο Άμυνας θα αναζητήσει αγοραστές στα επόμενα χρόνια για οκτώ ακόμα τανκς τύπου Leopard 1. Επιπλέον αναμένεται να τεθούν εκτός υπηρεσίας και να εκποιηθούν 30 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 16 ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα για κατόπτευση βολών πυροβολικού, 84 μαχητικά Tornado, 29 καταδιωκτικά F4, 78 ελικόπτερα τύπου UH -1D, 8 φρεγάτες τύπου F122. Aυτό ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση σε απάντηση επερώτησης του κόμματος Αριστερά. Τμήματα της απάντησης έχουν καταχωρηθεί ως διαβαθμισμένα και είναι προσβάσιμα μόνο στο τμήμα προστασίας απορρήτων του γερμανικού κοινοβουλίου.
 Το ότι ο γερμανικός στρατός πουλάει μεταποιημένα όπλα είναι γνωστό. Για πρώτη φορά όμως πλέον υποβάλλονται αριθμητικά στοιχεία για τα πέντε προηγούμενα έτη.
 «Κατά βάση γίνονται προσπάθειες να πραγματοποιηθεί κέρδος μέσω μεταπωλήσεων για τα εκτός υπηρεσίας οπλικά συστήματα», αναφέρει το κυβερνητικό έγγραφο. «Η παρούσα αξιολόγηση του γερμανικού στρατού αφορά 24 τεμάχια οβιδοβόλων τανκς PzH 2000 και 6 υποβρύχια τύπου 206 Α». Ενδιαφέρον αναμένεται να εκδηλωθεί  τόσο για τα υποβρύχια όσο και για τα ελικόπτερα, τα οποία χρησιμοποιεί ο γερμανικός στρατός, σύμφωνα με δικά του στοιχεία, αυτή τη στιγμή επιτυχώς στο βόρειο Αφγανιστάν κατά αντιστασιακών ομάδων.
 Τα χρησιμοποιημένα εξοπλιστικά συστήματα του γερμανικού στρατού έχουν μεγάλη ζήτηση στο εξωτερικό. Στους αγοραστές συγκαταλέγονται πολλές χώρες του ΝΑΤΟ και άλλοι σύμμαχοι όπως η Σουηδία, η Ελβετία και η Νέα Ζηλανδία. Αλλά και ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες παρέλαβαν εξοπλισμό του γερμανικού στρατού. Η Βραζιλία αγόρασε 250 τανκς τύπου Leopard 1. Η Ελλάδα λίγο πριν την επαπειλούμενη χρεοκοπία είχε αγοράσει από το γερμανικό στρατό 223 τανκς τύπου Μ109. Ο γερμανικός στρατός αναπροσάρμοσε αυτό το στρατιωτικό εξοπλισμό ήδη το 2007.
 Η Τουρκία παρήγγειλε 56 Leopard, η Σιγκαπούρη 168 τανκς. Και ορισμένες αφρικανικές χώρες έλαβαν υλικό του γερμανικού στρατού, καθώς επωφελήθηκαν από το πρόγραμμα εξοπλιστικής βοήθειας: η Γκάνα, η Ναμίμπια, η Νιγηρία, η Σενεγάλη, το Μάλι έλαβαν  φορτηγά, λεωφορεία και πλοία. Η Υεμένη έλαβε εξοπλισμό εργαστηρίου, το Τζιμπουτί εργαλεία και η Τανζανία ιατρικό εξοπλισμό. Άλλες χώρες της Ευρώπης και της Ασίας έλαβαν ως «άμισθη παραχώρηση» περαιτέρω υλικό.
 Μέσω της συρρίκνωσης του γερμανικού στρατού και της  καθιέρωσης νέων οπλικών συστημάτων όπως τα τεθωρακισμένα Boxer, τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Puma, καθώς και ελικόπτερα Tiger και ΝΗ-90 θα μεταπωληθούν με άλλα οπλικά συστήματα από το γερμανικό στρατό. «Στην επονομαζόμενη αξιολόγηση βρίσκεται ένα  αξιοσημείωτο οπλοστάσιο, το οποίο αναμένεται να πωληθεί», δήλωσε ο Πάουλ Σέφερ, ειδικός σε θέματα άμυνας της Αριστεράς. «Πρόκειται για μια αντίφαση προς τις υποτιθέμενες προσπάθειες εξοπλισμού, τις οποίες η γερμανική κυβέρνηση απαριθμεί ως έναν από τους στόχους της», πρόσθεσε.
 Ο πολιτικός της Αριστεράς ζητά μια σημαντικά αυστηρότερη επιλογή των χωρών που λαμβάνουν τα οπλικά συστήματα: Γιατί να λάβει μια μικρή χώρα όπως η Σιγκαπούρη δεκάδες τανκς; Τι συμβαίνει με τα φορτηγά, τα οποία δόθηκαν στο Μάλι; Στο αφρικανικό αυτό κράτος λαμβάνουν χώρα μάχες μεταξύ του στρατού και επαναστατών των Τουάρεγκ. Επίσης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν βαριά φορτηγά, δήλωσε ο ίδιος. «Γενικώς θα ήταν καλύτερα αν τα τροποποιημένα όπλα δίνονταν για απόσυρση» είπε.
 Τανκς, οβιδοβόλα, φρεγάτες και άλλα οπλικά συστήματα εμπίπτουν κατά την πώληση και την εξαγωγή τους στο δίκαιο για τον έλεγχο πολεμικών όπλων. Για τους εξαγωγείς εξοπλισμών μέσω ιδιωτικών εταιριών αρμόδιο είναι το Υπουργείο Οικονομίας. Για τις πωλήσεις όπλων μέσω του γερμανικού στρατού η αρμόδια αδειοδοτική Αρχή είναι το γερμανικό Υπουργείο Άμυνας, όπως ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση. Ο Πάουλ Σέφερ θεωρεί τη διαδικασία προβληματική, επειδή το ίδιο το Υπουργείο ουσιαστικά αυτοελέγχεται. «Θέλουμε για όλες τις εξαγωγές εξοπλισμού να είναι αρμόδιο το Υπουργείο Εξωτερικών», τονίζει. «Ο γερμανικός στρατός επιδιώκει να ξεφορτωθεί τα παλιά όπλα και να εισπράξει χρήματα».
 Και πράγματι, τα ποσά που εισπράττονται είναι ελκυστικά: 10 εκατομμύρια ευρώ συνολικά επένδυσε η Ελλάδα πρόσφατα για την απόκτηση των παλαιών πυροβόλων των γερμανικών τανκς.

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=448023

No comments: