11.7.08

Εκρηκτικό κοκτέιλ «ζαλίζει» τη Wall

Σημαντικές απώλειες στο άνοιγμα για την αμερικανική αγορά, υπό το βάρος της κατάρρευσης των τίτλων των Fannie Mae και Freddie Mac, της νέας εκτίναξης του πετρελαίου, εν μέσω ισχνής ανάπτυξης, υψηλού πληθωρισμού. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, η αμερικανική αγορά έκλεισε με αξιοσημείωτα κέρδη, εν μέσω έντονης μεταβλητότητας και συχνών εναλλαγών προσήμων, με έκδηλη τη νευρικότητα για τη χρηματοοικονομική κατάσταση των δυο εταιριών, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομικών της χώρας, κ. Henry Paulson. Σήμερα, οι δυο μετοχές καταγράφουν εκ νέου ισχυρότατες απώλειες, μετά από δημοσίευμα που φέρει την αμερικανική κυβέρνηση κοντά στην εξαγορά τους
Σημειώνεται ότι οι μετοχές των δυο εταιριών έχουν χάσει πάνω από το 80% της αξίας τους τις τελευταίες τρεις ημέρες, μετά από δημοσιεύματα που τις έφεραν κοντά στη χρεοκοπία και την κυβέρνηση των ΗΠΑ να εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα. Σύμφωνα με σημερινό θέμα των New York Times, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει την εξαγορά της μίας ή και των δυο εταιριών. Η μετοχή της Freddie Mac χάνει 49% ενώ ο τίτλος της Fannie Μαε υποχωρεί κατά 47%. Εν τω μεταξύ, το δημοσίευμα για πυραυλικές δοκιμές του Ισραήλ έξω από το Ιράκ, εντείνει τις γεωπολιτικές εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή μετά τις πρόσφατες αντίστοιχες κινήσεις του Ιράν, στέλνοντας το πετρέλαιο σε νέο ιστορικό ρεκόρ, στα 147,22 δολάρια το βαρέλι. Εν τω μεταξύ, η General Electric ανακοίνωση μείωση της κερδοφορίας της κατά 6% για το β’ τρίμηνο ενώ διατήρησε τις προβλέψεις της για το σύνολο της χρήσης και ανακοίνωσε την πώληση της ιαπωνικής θυγατρικής στον καταναλωτικό δανεισμό, στην Shinsei έναντι 5,4 δισ. δολαρίων.
Ο Dow Jones διαμορφώνεται στις 11.052 με πτώση 1,57% ή 170 μονάδων, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί κατά 1,63%, στις 2.220 μονάδες. Πτώση 1,43% για τον S&P 500, στις 1.235 μονάδες. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχωρεί κατά 1,56% στις 5.322,8 μονάδες, με τον DAX 30 στη Φρανκφούρτη να χάνει 2,49% στις 6.147 μονάδες και τον CAC 40 στο Παρίσι να υποχωρεί 2,58% στις 4.122,56 μονάδες.

No comments: