3.12.08

ανάγκες ρευστότητας των μεγάλων αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών.

Αίτημα για οικονομική στήριξη 18 δισ. δολ.
Η αυτοκινητοβιομηχανία General Motors ζήτησε σήμερα από την αμερικανική κυβέρνηση να τη διασώσει από τη χρεοκοπία επεκτείνοντας το δάνειο σε 12 δισεκατομμύρια δολάρια και άλλα 6 δις δολάρια σε πιστώσεις στα πλαίσια της ομοσπονδιακής παρέμβασης για τη διάσωση της αυτοκινητοβιομηχανίας.
H GM ανακοίνωσε ότι το Κογκρέσο πρέπει να προχωρήσει στην έγκριση άλλων 4 δις δολαρίων για τη χρηματοδότηση αυτό το μήνα και να της χορηγήσει άλλα 12 δις δολάρια μέχρι το Μάρτιο. Τα υπόλοιπα 6 δισεκατομμύρια θα είναι διαθέσιμα για ένα χρόνο, εάν εξ αιτίας της μεγάλης ύφεσης που παρατηρείται στις πωλήσεις των αυτοκινήτων, οι πωλήσεις της GM πέσουν κάτω από τις αναμενόμενες προσδοκίες.
Χωρίς την άμεση εκταμίευση των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά, η κορυφαία αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο χρεοκοπίας, δήλωσε ανώτατο στέλεχος της εταιρίας.
"Τα πρώτα 4 δισεκατομμύρια δολάρια είναι εξαιρετικά σημαντικά. Δεν υπάρχει σχέδιο Β" δήλωσε ο επικεφαλής παραγωγής της GM Φριτζ Χέντερσον.
Σύμφωνα με το σχέδιο που κατέθεσε σήμερα η αυτοκινητοβιομηχανία GM στο Κογκρέσο, μέχρι το 2012 σχεδιάζει να αποσύρει 31.500 εργαζόμενους από τις εγκαταστάσεις στη Βόρειο Αμερική στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης της.

Και η Ford Motor Co. ζήτησε πίστωση έως 9 δισ. δολ. λέγοντας ότι θα ισοσκελίσει τον ισολογισμό της ή θα εμφανίσει προ φόρων κέρδη το 2011 και ίσως να μην χρειαστεί να χρησιμοποιήσει την οικονομική βοήθεια. Η Chrysler LLC ζήτησε 7 δισ. δολ. λέγοντας ότι χρειάζεται άμεσα χρήματα καθώς ενδέχεται να μέχρι το πρώτο τρίμηνο του έτους να μην έχει ρευστό.
Το αίτημα των αυτοκινητοβιομηχανιών για 34 δισ. δολ. υπερβαίνει τα 25 δισ. δολ. που σκέφτεται να διαθέσει η αμερικανική κυβέρνηση. Οι εταιρείες πρέπει να πείσουν το διχασμένο Κογκρέσο ότι τα σχέδιά τους είναι αρκετά αυστηρά για την εξασφάλιση της αποπληρωμής των δανείων που θα λάβουν.
Υπάρχει διχασμός των αρμοδίων εάν η βοήθεια για τις αυτοκινητοβιομηχανίες πρέπει να δοθεί από το οικονομικό πακέτο στήριξης ύψους 700 δισ. δολ. των τραπεζών ή από τα δάνεια του υπουργείου Ενεργείας που εγκρίθηκαν τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Ντάνα Περίνο, οι αυτοκινητοβιομηχανίες πρέπει να αποδείξουν ότι τα σχέδιά τους είναι αρκετά για να αποπληρώσουν τα δάνεια που θέλουν να λάβουν από την αμερικανική κυβέρνηση.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/12/03/1600351.htm

No comments: