Αραγε, πρόκειται για μια αθώα απάτη; Τη ληξιαρχική πράξη θανάτου της αμερικανικής οικονομίας οι κορυφαίοι οικονομολόγοι που την επιτηρούν την εξέδωσαν μόλις την περασμένη Δευτέρα. Η eπιτροπή, λοιπόν, του National Bureau of Economic Research (NBER) έδωσε στη δημοσιότητα την επίσημη διαπίστωση στην έκθεσή της ότι η αμερικανική οικονομία εισήλθε και επισήμως στον φαύλο κύκλο της ύφεσης από τον Δεκέμβριο του 2007. Γιατί, όμως, η ελίτ των ακαδημαϊκών της Aμερικής καθυστέρησε τόσο πολύ να το διαπιστώσει;
...
Η στήλη γνωρίζει πολύ καλά ότι ο αποπληθωρισμός είναι ύπουλη εξέλιξη για μια οικονομία. Αν συμβεί θα χαθούν τα πάντα, καθώς εγκλωβίζεται η χώρα -όπως η Iαπωνία- σε έναν φαύλο κύκλο πτώσης των τιμών, των μισθών και των κερδών, που οδηγεί στον οικονομικό μαρασμό. H συνεχής πτώση των τιμών πλήττει την αξία των εισοδημάτων και των επενδύσεων πυροδοτώντας επιδείνωση των χρεών, συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας και οδηγεί στη χρεοκοπία τράπεζες και επιχειρήσεις. Oπως ακριβώς έγινε την εφιαλτική εποχή της μεγάλης κρίσης (Great Depression) στις HΠA τη δεκαετία του 1930.
Oντως, τα δέκα θλιβερά χρόνια της Iαπωνίας έχουν ταρακουνήσει την οικονομική θεωρία και έχουν διδάξει μια θεμελιώδη μεταστροφή στην πρακτική των κεντρικών τραπεζών. Φαίνεται, όμως, ότι η Aμερική δεν έχει διδαχθεί από τα λάθη της Iαπωνίας.
Από τη στήλη της ΖΖ
Το βασικό λάθος της Ιαπωνίας ήταν ότι είχε την ψευδαίσθηση ότι μπορούσε να κρύψει το πρόβλημα - αυτό ήταν το βασικό λάθος. Μάλιστα, τους πήρε περίπου 5 ολόκληρα χρόνια να σταματήσουν να κρύβουν τους προβληματικούς ισολογισμούς των τραπεζών και των άλλων εταιρειών.
Τελικά, ας πούμε ότι η Ιαπωνία έχει βγει από τον αποπληθωρισμό ήδη από το 2006, αν και με επιτόκια 0.3% δεν ξέρω κατά πόσο αυτό ισχύει.
Η Αμερική έχει αργήσει να παραδεχτεί το πρόβλημα περίπου 3 μήνες.
Σε αυτούς όμως τους τρεις μήνες είχαμε:
-το απόλυτο "ξεσάλωμα" του credit crunch
-0.5 εκ. απολύσεις τον Σεπ-Οκτ-Νοε, ίσως και περισσότερες
-Διασώσεις-φαλημέντα- τα χειρότερα
-τις Αμερικάνικες εκλογές
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment